Přejít k hlavnímu obsahu

Letní svátek videoher přinesl nálož od Microsoftu a hříšnou ukázku Kingdom Come. A kde je nová Mafia?

11. 6. 2024 | 12:00 Gaming
Poslední čtyři roky je červen spojený se Summer Game Festivalem, na kterém giganti odhalují své nové tituly. Internetová přehlídka se poprvé objevila během covidové pandemie a rychle nahradila kultovní veletrh E3. Na Summer Game Fest poté navazují i další ostře sledované prezentace. Mezi ukázkami zaujalo české RPG Kingdom Come: Deliverance II a spousta novinek od Microsoftu. Hodně se také očekávalo od 2K a nové Mafie, na tu si ale hráči musí ještě počkat.
Summer Game Fest
Summer Game Fest
Zdroj: Summer Game Fest

Pět dnů našlapaných ukázkami na očekáváné i nové tituly. Začátek června bývá v herní komunitě očekávaný díky prezentacím Summer Game Fest, Xbox Games Showcase a Ubisoft Forward. Nechybí ale ani kousky od menších vývojářů, jako v předstihu lákalo pražské studio Warhorse. „Po dlouhé době přichází v tomto roce Kingdom Come: Deliverance II. Tady je nový pohled na hru,“ ohlásil moderátor a herní novinář Geoff Keighley.

Už dříve se spekulovalo, že 2K Games představí na Summer Game Festu pokračování známé série. Herní insider Kurakasis, který v minulosti předpověděl akční adventuru Indiana Jones and The Great Circle nebo akční střílečku Judas, přinesl v půlce dubna informaci, že se v 2K připravuje oznámení k herní sérii Mafia. Na Summer Game Festu se ale 2K pochlubilo jinou slavnou sérií. Odhalilo sedmý díl kultovní strategie Civilizace.

Největší pozornost během letního svátku videoher získal Microsoft. Americká firma byla v poslední době pod palbou silné kritiky, během nedělní prezentace Xbox Games Showcase ale ukázala zdaleka nejvíce ze všech gigantů. Vtipná ukázka nalákala na hru s Indianou Jonesem, která má vyjít ještě letos. K hráčům se pomalu blíží i očekávaný druhý díl post-apokalyptické střílečky Stalker, na kterém se pracuje v Česku.

Microsoft také oživil legendární značku Doom. Ten přináší středověce stylizovaný svět, draky nebo ohně. Pořád je to ale ta slavná střílečka, a právě na to vývojáři lákají. Doom: The Dark Ages byl plný akce a řežby nepřátel. Nového života se dočká i střílečka Perfect Dark, která vyšla na Nintendo 64 v roce 2000. Jenže Xbox se vytáhl i se zcela novými herními značkami, které v bohatém výčtu chystaných videoher vynikaly.

Atomfall chystají tvůrci série Sniper Elite a hráči v něm budou bojovat o přežití v post-apokalyptickém světě zasazeného do období po jaderné havárii Windscale Fire z roku 1957. Novinkou je i tahové RPG Clair Obscur: Expedition 33, jehož prvky dávají vzpomenout na sérii Final Fantasy. Akční adventura z pohledu třetí osoby South of Midnight zase připomíná oblíbený žánr a tituly od Sony, kterých je na konzolích Xbox poskrovnu.

Celou akci zakončila prezentace Ubisoft Forward. Francouzskému vydavateli ale největší triumf sebral právě Microsoft, když vyrukoval s hranou ukázkou Assassin’s Creed: Shadows. Hráči se ale dočkali podrobnějších detailů, stejně jako u dalšího vysoce očekávaného titulu Star Wars: Outlaws. Ten si pro sebe uzmul celých 20 minut. Mimo tyto dva taháky ale Ubisoft nepřekvapil, u spousty her přišlo pouze oznámení nového obsahu.

Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.