Přejít k hlavnímu obsahu

Banánová horečka. Nová klikačka dobývá žebříček Steamu, hráčům vydělává peníze

14. 6. 2024 | 15:00 Zajímavost
Žebříček nejpopulárnějších her na platformě Steam mezi sebou přivítal nováčka. Banana se aktuálně nachází těsně pod stupni vítězů. Z obyčejného klikání jdou totiž vydělat opravdové peníze, jednoduchá klikačka se proto stala nekonečným zdrojem zábavy a nečekaných výdělků.
Banana
Banana
Zdroj: Banana/Steam

Jakou má cenu banán? V digitálním světě videohry Banana se může pohybovat od pár centů až po tisíce dolarů. Diamantový banán může stát 1 500 korun, zatímco „gentleman banán“ s kloboukem vyjde na pár korun. A pak je tu zlatý, lesklý banán, který se prodal za více než 20 tisíc korun. Většina banánů však má hodnotu jen několika centů, tedy asi jedné koruny. Jaký to má smysl? Pokud nejste jedním z tisíců hráčů, kteří „hrají“ Banana, klikačku, kde prostě klikáte na banán, abyste zvýšili číslo, tak pravděpodobně žádný.

Po stažení a spuštění hry Banana se objeví okno s banánem, nic víc. Kliknutím na banán se čísla zvyšují. Každou chvíli vám do inventáře spadne nový banán – jeden z mnoha různě ozdobených banánů, jako je třeba diamantový nebo gentleman banán. Vývojář Hery hru popsal jako „hloupou klikačku, kopii Eggu, ale horší“. Minulý týden klikalo na banán současně více než 141 000 lidí. Nyní se číslo více než zdvojnásobilo.

Hra má nicméně problém s boty. Hery odhaduje, že pouze asi třetinu těchto čísel tvoří skuteční hráči. Jak se ale hra dostává nahoru, stále více lidí o ní slyší. V době psaní článku ji mělo zapnutou více než 360 000 účtů

Každý banán je položka, která vám spadne do Steam inventáře a můžete ji umístit na Marketplace. Většina banánů má hodnotu jen pár centů, ty raritní však mohou dosáhnout vyšších cen. Crypticnana se prodal za skoro 12 tisíc korun, nejvyšší cenu však drží Special Golden Banana, který se prodal za 32 tisíc korun.

Podle Heryho hra získala svou popularitu především díky tomu, že umožňuje uživatelům vydělat peníze bez vstupního poplatku. Lidé totiž kupují i ty nejméně cenné banány. Možná kvůli memu? Nebo proto, že je investice tak nízká? Lidé rádi sbírají věci, i když jsou to virtuální banány. Není to NFT, ale napodobuje ho to.

Banana se pravděpodobně může těšit i na aktualizace, která by mohla přinést možnost změny vzhledu nebo výměnného obchodu. Hráči také mohou zasílat návrhy na banánové umění, jež bude přidáno do hry. Možná.

Zdroj: Steam
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.