Přejít k hlavnímu obsahu

Hawr1x: Základem je porazit Hawr1xe

Když už jsme měli tu možnost popovídat si s manažerem NecroRaisers Pavlem "Hawr1x" Kymlou, zkusili jsme i zabrouzdat do vod jemu bližších, do světa Quake Live.
Výchozí obrázek

Když už jsme měli tu možnost popovídat si s manažerem NecroRaisers Pavlem "Hawr1x" Kymlou, zkusili jsme i zabrouzdat do vod jemu bližších, do světa Quake Live.


Už jsme Vám přinesli rozsáhlý rozhovor s Pavlem "Hawr1x" Kymlou a Mariánem "RMN" Rusem, kteří zastupují své klany, NecroRaisers a SnoopyGame v organizaci zvané Group of Elite Teams. Pavel mi však nabídl, že mě zasvětí do tajů světa Quake Live a poskytl nám rozhovor o nadcházejícím Mistrovství světa, které už potřetí pořádá naše zem.

Co by jsi nám nezasvěceným o tomto Mistrovství prozradit?

Ondřej "Legie" Konečný a jeho tým je evropskou a světovou komunitou brán jako přední organizátor Quake Live a Quake 3 turnajů, které pravidelně navštěvují největší hvězdy evropské a světové scény. V jeho turnajích se pravidelně nachází jména jako Cooler, Av3k, Cypher či Spart1e. Česká komunita již třetím rokem pořádá Mistrovství světa v těchto hrách a letos se sešlo na 22 týmů z celé Evropy. Tyto týmy si to rozdají v soubojích o titul Mistra světa a je velkou poctou, že právě česká komunita může hostovat a organizovat tuto soutěž, která má v célé Quake komunitě velkou prestiž.

Jak se projeví, že Češi pořádaji MS? Když se třeba hraje hokej, tak se hraje v českých arénách. Jak je to s QL, to se hráči napojí na české servery a hrají?

Hlavním projevem je, že za celý turnaj zodpovídají naši administrátoři a rozhodčí. Výhoda pořádání turnaje formou online je, že jsme schopni zabezpečit živé vysílání zápasů. Je však pravda, že v jádru organizačního týmu najdeme též polské hráče, zástupce z Franice či Bosny a Hercegoviny. Pro letošní ročník se uvažovalo i o LAN finále, které by mělo probíhat v České Republice. O tom se diskutuje mezi organizátory a kapitány národních týmů.

To nezní špatně, kolik taková lanka spolkne lidí?

Organizačně, nebo podle počtu účastníků?

Podle počtu účastníků.

Ideálem podle našich představ by bylo pozvání čtyř nejlepších národních týmů na LAN finále. Uvidíme, jak se k celé situaci postaví kapitáni, jelikož získání kapitálu, který by hráče motivoval není lehkou záležitostí.

Kolik hráčů čítá takový národní tým?

Základní sestava týmu je tvořena čtyřmi hráči a koučem, který celý tým řídí. Podle pravidel však může být až deset hráčů, za které odpovídá kapitán, který též jedná se všemi soupeři.

Takže do zápasu nakonec nastoupí čtyři hráči. A co se hraje nejčastěji? Capture the Flag nebo Team Deathmatch?

V případě Quake Live Nations Cupu se hraje tradičně Team Deathmatch, i když svoji obdobu má i Capture the Flag, které získalo v Quake Live značnou popularitu. Zároveň se tento typ hry lépe prezentuje nezasvěcenému publiku. Onen prvek donesení vlajky navíc vzbuzuje větší emoce u hráčů a je tak mediálně zajímavější. TDM je však tradiční záležitost, která Quake 3 vynesla onu obrovskou popularitu.

Kdy budeme mít tu možnost dozvědět se, jestli bude ono LAN finále v našich končinách?

Informace o tom, jestli bude LAN finále u nás, budou k dispozici zhruba v polovině základních skupin a to stanovuje termín ke konci ledna. Osobně bych si přál, aby si to nejlepší týmy rozdali v PRaze a společně s organizačním týmem pro to uděláme maximum.

Kdo má tu čest, a bude reprezentovat Českou Republiku?

Za Českou Republiku nastupuje tým pod vedením Pavla "eJo" Cihláře a hráči jsou - Kryštof "Krysa" Černý, Ondřej "Legie" Konečný, Tomáš "Dloob" Pěšina, Petr "Angry" Jarolím, Jan "Smasher" Tláskal, Jan "SPyD3R" Vaníček a Lukáš "Zagro" Zachoval.

Patří hráči ke špičce Quake Live scény a můžeme je nalézt v nějakých světových top týmech?

Jedná se o přední hráče české komunity a asi největší hvězdou v sestavě je Kryštof "Krysa" Černý, který reprezentuje barvy anglického týmu 4Kings. Ostatní hráči reprezentují barvy předních českých týmu, které však s multiklany, které běžněznáte z Counter Strike a Call of Duty scény nemají nic společného.

A co ty? Ty jsi patřil dříve ke špičce?

Já jsem se - co se hraní týká - nikdy ke špičce řadit nemohl, spíš se beru jako hranici mezi Noobama (Začátečníkama) a Lamičkama (Druhá úroveň v komunitě) - Základem pro úspěch začínajícího hráče je porazit Hawr1xe. V organizačních a propagačních záležitostech kolem komunity hry Quake bych se rád považoval za špičku a řada lidí z komunity mě i tak chápe. Na druhé straně je i spousta lidí, kteří neváhají vytýkat chyby.

Wou, vyčerpávající. Myslím si, jsem tě dneska už dost zaměstnal, ještě jednou ti děkuju za tvůj čas.

Štítky: rozhovor