Přejít k hlavnímu obsahu

RMN a Hawr1x o roku 2010

11. 1. 2010 | 00:25 Všechny hry
Dva manažeři, schopné duo, tváře Group of Elite Media. Pavel "Hawr1x" Kymla a Marián "RMN" Rus se mnou poseděli a pokecali na IRC. Tématem byla především budoucnost klanů NecroRaisers a Snoopy.
Výchozí obrázek

Dva manažeři, schopné duo, tváře Group of Elite Media. Pavel "Hawr1x" Kymla a Marián "RMN" Rus se mnou poseděli a pokecali na IRC. Tématem byla především budoucnost klanů NecroRaisers a Snoopy.


Pavel "Hawr1x" Kymla je znám především v Quake Live komunitě, kde patří mezi přední organizátory českých turnajů. V nedávné době na sebe upozornil vstupem do rozpadajících NecroRaisers. Z těch pak během pár měsíců udělal klenot české scény, který se čím dál tím více těší kráse a čistoty. Marián "RMN" Rus pak je členem multigamingu SnoopyGame, který se jako jeden z mála dostal na vrchol českých žebříčků tím, že na sobě pracoval.

Takže pánové, já vás tu v tento zasněžený večer vítám, jakpak se máte?

H: Já se mám zasněženě a pohodově. Vykopal jsem si cestu od garáže do baráku, takže teď už jenom kempim.

R: Zdravím, při neděli se mám báječně. Hrozně moc se těším do práce jako každý. Vstávat v pět hodin ráno a vracet se domů okolo té páté večer je opravdu dobré. Užívám si tedy poslední víkendové chvilky volna.

Mohli by jste se nám kluci nějak představit?

H: Jmenuji se Pavel "Hawr1x Kymla a je mi 27let. V herním průmyslu se pohybuju téměř 11 let a začínal jsem jako hráč Quake World a Quake 3. Poté jsem se stal hlavním organizátorem a správcem serveru Quake.cz v jehož barvách jsem se několikrát vypravil na QuakeCon a navštívil body Czech Quake komunity - kanceláře id Software. V současné době působím společně s Markem Mikšíkem jako hlavní manažer u týmu NecroRaisers. Navíc pracuji v lékárně, která proslula vlastní výrobou léčivých přípravků, které pomůžou mužům, kteří chvíli nepostojí a těm kteří stojí a nemůžou se hýbat navrací hybnost všech ostatních údů.

Překročme k první otázce, co očekávají NecroRaisers a Snoopy od letošního roku?

R: Snoopy očekávají kvalitní výsledky od svých sekcí, což jsou naše přední FIFA sekce, přes TMN, CoD4 a neodtajněnou CS 1.6 sekci.

H: NecroRaisers si od příštího roku slibují dotažení a zdokonalení projektu NecroRaisers AT TOUR a medializaci české a slovenské herní komunity v maximální možné míře. Zajištění dostatečné podpory pro naše hráče a zábavy pro naše fanoušky.

R: Kecá...(směje se)

H: Já vždycky. (usmívá se)

Každý tým tak míří jiným směrem, i přesto spolu velmi úzce spolupracujete. Zaobírejme se na chvíli projektem NR AT Tour, bude do budoucna tohoto projektu využívat i víc Snoopy?

R: Tak to bohužel nevíme, vždy jsme upřednostňovali svojí vlastní dopravu, kterou využívala například i eSuba. Bohužel NR disponuje malinkým autobusem a s námi vždy jede výprava o 20 hráčích společně s fanoušky a realizačním týmem. [/Vtip]. Je dosti možné, že tento projekt využije i náš klub, pokud se nějak domluvíme.

H: Co se týká NecroRaisers AT Tour, tak doufám, že si možnost hromadného a levného cestování pro tuzemské týmy získá větší podpory a že si hráči uvědomí, že levněji se na žádnou akci nedopraví. Navíc se snažíme zkvalitňovat služby, které dostanou cestující na palubě našeho expresu a těším se na den, kdy bude naplněna kapacita 55 místného Mercedesu, který dopraví co možná nejvíce týmů, fanoušků a redaktorů, kteří tvoří základ každé úspěšné výpravy.

A co kapacita? Co kdyby se našlo třeba i sto lidí?

H: Tak s tím nemáme problém. Jsme schopni zajistit pro naše hráče a fanoušky klidně i více autobusů, pokud budeme vědět, že je zájem. Díky našemu partnerovi máme možnost vypravit i speciální mrazící box, který bude obsahovat jídlo pro tyto cestující.

R: To jídlo bude z kuchyně Hawr1xe. Bon Apetit...

Jakou akci se NecroRaisers v budoucnosti chystají navštívit?

H: Prvním zahraničním turnajem, který hodláme navštívit je Crossfire Intel Challenge 7 v holandském Enschede. Potvrzena je účast našeho Call of Duty 4 týmu a jednáme o zastoupení ve hrách Enemy Territory a Quake Live.

A co Snoopy? Využijí šance jet do Holandska?

R: Tak není to tak dávno, co jsme přibrali Call of Duty 4 sekci. a jelikož jsem byl obeznámen se situací ohledně studia našich hráčů, jejich zkoušek a testů, tak jsme zatím nepřemýšleli o nasazení našeho týmu. V současné době pracujeme na trip plánu, kde budou všechny akce tohoto roku, kterých se náš klub účastní.

Přesuňme se k týmové politice. Co můžeme od NecroRaisers a Snoopy v tomto roce očekávat? Co třeba takový Snoopy Film?

R: Tak Snoopy film je spíš takový výstřel do tmy. Zpříjemnění návštevy našeho webu našimi fanoušky. Zkrátka, odkazujeme na filmy umístěné na jiním serveru a prozatím jsme prostřednictvím našich stránek prezentovali pouze dva filmy. Jinak vše je ve fázi příprav, takže nedokážu říct, jak se vše bude vyvíjet

H: Tak jestli to mám brát na poli hraní, tak jistojistě budeme přítomni na Mezihernových turnajích ve hře Counter Strike 1.6 a už příští týden se představí náš StarCraft hráč, Jakub "crow" Sedláček na Grunex LAN.

R: Pokud jde o domácí soutěže, tak náš CoD4 tým se zúčastní Europe LANky a stejně jako naši partneři, tak i náš CS 1.6 tým se zúčastní mezihernových turnajů. Na turnaje se chystá i naše FIFA sekce, která má své akce už  předem dané.

H: Jinak co se týká týmové politky, tak pro nás bude vždy nejdůležitější hráč v týmu a jeho adekvátní podpora při kvalitních výkonech a maximální rozvoj fanouškovské základny. Co se týká nových projektů, tak máme v záloze několik třešniček, které posounou současný stav NR k jeho zlatému období a doufejme, že ho i předčí a posunou laťku ještě o nějaký ten stupínek výše.

RMN, můžeš nám říct, kdy hodláte odhalit svou CS sekci a zkusit mi odpovědět, jestli se mají NecroRaisers čeho bát? A co na to říká druhá strana?

R: Tak sekce bude odtajněna už dnes. Myslím si, že tým NecroRaisers tato sestava pozlobí a nejen ji.

H: Co se týká nové sekce SnoopyGame, tak se rozhodně těším na jejich představení a určitě budeme bedlivě sledovat výkony nových hráčů. Věříme však, že náš tým kolem Tomáše "zEra" Bojanovského je schopen zahrát kvalitní výsledky i se zahraničními celky a každá tuzemská konkurence tak jen přispěje ke zdokonalování úrovně CS v našich luzích a hájích

R: Tos řekl hezky...(usmívá se)

Nemyslíš si, že sekce jako NR by se měli spíše orientovat na zahraniční ligy a zahraniční týmy? Přeci jen tady u nás moc týmů na vrcholu není.

H: Každá kvalitní sekce navíc znamená potenciál pro zahraniční turnaje, kde každý z týmu reprezentuje Českou a Slovenskou republiku. Zvyšuje tak reputaci našeho gamingu v očích Evropy, který má oproti nám značný náskok.

A co ty RMN? Doporučíš klukům, aby trénovali spíš se zahraničím, nebo jim necháš volnou ruku?

R: My necháváme naším sekcím prostor a čekáme na výsledky. Každý si své místo musí zasloužit. Když do někoho investujete, tak něco očekáváte, ale většina týmů si svoje možnosti cení a hraje tak, jak jen může.

H: Souhlasím s tím, že by naši hráči měli trénovat se zahraničními týmy a už tak v zimní přípravě na jarní sezonu činí. Obě týmové sekce dostali za tímto účelem podporu v podobě nejkvalitnějších zahraničních serverů, aby trenink probíhal za férových podmínek pro obě zúčastněné strany.

Kdyby jste měli říct tomu druhému, kterou sekci mu závidíte. Která by to byla?

R: Žádná, nezávidíme nic. Jsem rád, že NR vše vychází a doufejme, že tomu bude i nadále. Nezbývá nám nic jiného než konkurovat.

H: Nemůžu říct, že bych Snoopy záviděl nějakou sekci, ale myslím si, že jejich silnou stránkou je FIFA a TrackMania sekce.

Budoucnost týmů se dnes odvíjí dle návštěvnosti. Snoopy se vyhrabali na vrchol z ničeho. Ty Hawr1xi ovšem těžíš z dřívějšího jména NecroRaisers, i přestože byl klan takřka na dně. Je to i ten důvod, proč jste to dali dohromady?

H: Ono je otázkou, jestli jméno NecroRaisers kromě své historie též neutrpělo řadu šrámů, které si musí tým lízat dodnes. Co se týká historie, tak je pravda, že naši hráči měli své tréninkové centrum a lítali po celém světě a to je přesně záležitost, ke které z historie vzhlížíme. Z neúspěchu, které mají některá vedení na triku se snažíme brát si ponaučení a neopakovat stejné chyby. A důvodů ke spolupráci se snoopy bylo hned několik, nešlo jen o Snoopy, ale o pokus zmobilizovat všechny top týmy a zapracovat na propagaci herní komunity. To, že nakonec eSuba odstoupila z těchto aktivit je smutný fakt, ale nic s čím by jsme nebyli schopni se vypořádat. Slíbené záležitosti ohledně propagace  byli dodrženy a naše komunta se může těšit na články v časopise SCORE a speciál v pořadu GamePage. To, že Snoopy chápe, že je potřeba v tomto ohledu scénu podpořit je fakt, kterého si moc ceníme a doufám, že toto společné snažení vyústí v něco co celkově zvedna úroveň a aktivitu domácí scény.

R: Tak nejdřív to bylo o tom, že jsme byli tři. Respektive oni byli tři a to v GETu. Jelikož jsem já v tomhle uskupení nefiguroval, velel tomu za Snoopy Otík. Ten si ovšem na svátky vzal dovolenou a do GETu jsem se přidal i já. Poté odešla eSuba a říkali jsme si, jestli má cenu něco společného zamýšlet. A tu cenu to má, scéna potřebuje jasná pravidla a příklad, jak to má vypadat. Esuba lidi neobohacuje, jen je krmí nesmyslama.

H: Dobře ty!

Jenže vždycky se najde někdo, kdo to táhne dolů

H: Jasný a můžeš nadávat a brečet nad týmama a lidma, kteří hýří neaktivitou a místo blahopřání k dobrému výsledku ve velkejch anketách se budou radši hádat, kdo má větší ****.

Tak to je hlavně díky české nátuře, dřív se nemohlo nic ceknout, ale jakmile se dostavila svoboda, tak každej pochopil, že si může říkat co chce, kdy chce a jak chce. Nikdo mu zato vlastně nic neudělá.

H: Jojo, já mám o co se opírat, mám výsledky v Quake komunitě a snažím se - celkem úspěšně - i v NecroRaisers, takže klíded od lidí co dokážou jen kecat. Proto by tu měla být organizace, která řekne že takhle ne.

Posledních prá otázek, NecroRaisers a Snoopy, budou tyto slova v budoucnu znamenat víc než třeba eSuba či nEophyte?

H: Z mého pohledu je pojem NecroRaisers již slušně zafixován v hlavách fanoušků a hráčů. Pro mnohé tak za těch 13 let historie jistě znamená mnohem víc, než eSuba či nEophyte. Vzhledem k našim cílům pro tento rok doufám, že se toto slovo zapíše zejména jako občanské sdružení, které toho dělá možná co nejvíce pro své fanoušky a příznivce herní komunity.

R: Takže já sám za sebe si myslím, že společně s NR můžeme být váce než nEph a eSuba. Nebo tedy spíš už jsme, jelikož nEph je totálně na dně, tento klan drží nad vodou už jen webová prezentace.

A co rozšiřování GETu? Co takové týmy jako eErines nebo 69ers?

H: O rozšiřování GET zatím nebyla vedena žádná diskuze. Pokud tyto a další týmy budou mít stejné, nebo podobné zájmy jako Snoopy a NecroRaisers, neviděl bych v tom problém

R: Já můžu jen souhlasit s Hawr1xem

Poslední otázka, chystáte se jako GET udělat nějaký větší turnaj ve vícero hrách, nebo to necháte na tradičních pořadatelích?

R: Tak jak řekl Hawr1x, vše je o medializaci a podpoře scény, která nespočívá v podopoře herních turnajů, od toho tu jsou portály jako PLAYzone.cz, který toto zastřešuje. GET nebude v těchto směrech nijak operovat, maximálně podpoří mediální stránku těchto turnajů.

H: Jak bylo řečeno, GET si stanovil primární cíle a tou jsou medializace a vysvětlení širokému publiku, jak funguje ona tajemná scéna. Turnaje pořádané GET tak zatím nejsou v plánu.

No já nemůžu říct nic jiného, než poděkovat a držet vašim týmům palce v nadcházejícím roce.

R: Děkuju a dobrou noc pánove.

H: Děkuji za pozvání do diskuze a jak tobě, tak PLAYzone.cz a příznivcům profesionálního hraní počítačových her přeji za občanské sdružení NecroRaisers mnoho osobních i profesionálních úspěchů v tomto roce, dostatek zdraví a optimismu do života.

Já děkuji oběma manažerům za jejich nedělní čas. V nejbližší době vám přineseme i rozhovor s manažerem eSuby, Ladislavem "Nodlle__" Dyntarem.

Štítky: rozhovor