Přejít k hlavnímu obsahu

Nodlle: Je to jako když jdete do ringu s Kličkem

14. 1. 2010 | 21:51 Všechny hry
Ladislava "Nodlle" Dyntara znáte všichni jako jednoho z manažerů eSuby. Co si myslí o výrocích ze strany NecroRaisers a SnoopyGame a co nás vlastně čeká v tomto roce v podání prozatímní jedničky česko-slovenského eSportu?
Výchozí obrázek

Ladislava "Nodlle" Dyntara znáte všichni jako jednoho z manažerů eSuby. Co si myslí o výrocích ze strany NecroRaisers a SnoopyGame a co nás vlastně čeká v tomto roce v podání prozatímní jedničky česko-slovenského eSportu?

Pokračujeme v rozhovorech a na paškál jsme si vzali manažera eSuby, Ladislava "Nodlle_____" Dyntara. Měl jsem plán utvořit větší diskusi, kde by odpovídali tři přední manažeři, ale protože byl Ladislav o víkendu zaneprázdněn, tak tuto část přinášíme až teď. Co si manažer předního českého celku myslí o Group of Elite Teams a proč tedy vlastně eSuba odešla? Na to všechno jsem se ho zeptal a Ladislav byl tak vřelý a na vše mi odpověděl. Nebudu rušit, připoutejte se, jedem!

Takže začneme od podlahy, jak se daří Nodlle?

Ahoj, máme toho teď opravdu hodně, pracujeme na několika projektech a do toho ve škole zkouškové období v plném proudu, moc se tedy nezastavím.

Myslím si, že většina scény tě zná, ale mohl by ses nám v rychlosti představit a říct, kdo se schovává za nickem Nodlle_____?

Tak je mi 21 let, bydlím v Praze a v současnosti studuji na VŠE, fakulta informatiky a statistiky. Sen o tom, že se jednou stanu pilotem stíhačky mě už dávno opustil, takže se snažím zaměřit spíše na ty praktické věci jako programování a tak. Mým velkým koníčkem je eSuba, o kterou se téměř denně staráme. A když se zrovna nevěnuju škole nebo práci, trávím čas s přítelkyní a sportem.

Mluvil jsi o projektech. Jsou to projekty, které se týkají výhradně eSuby?

Ano, jsou to projekty, za kterými stojí eSuba.

Mohl bys nám o některém z nich říct něco víc?

To bude asi trochu těžší, protože narozdíl od konkurence své projekty a aktivity sloužící pro rozvoj komunity neradi prozrazujeme předem, špatně to potom vypadá. Nicméně můžu ti prozradit, že na jednom z projektů spolupracujeme přímo se sázkovou společností Fortuna a na tom druhém se podílí AMD. No a jeden z nich bude oznámen už koncem ledna, takže se fanoušci mají určitě na co těšit. (usmívá se)

AMD? To jste museli mít hodně velké štěstí, přece jen AMD v loňském roce opustila takové týmy jako mTw nebo SK Gaming.

To je pravda, krize určitě udělala své, ale máme s AMD vynikající vztahy a ti pevně stojí za námi a našimi projekty.

Pojďme se bavit o loňském roce. Byl pro eSubu úspěšný, nebo si myslíte, že mohlo být lépe?

Určitě si myslím, že to byl jeden z nejlepších ročníků. Za cel rok se nám povedlo získat kolem 86 ocenění, z toho jen 50 byla první místa. A to už je podle mě pořádné číslo. Podařilo se nám vyhrát zahraniční turnaje, umístit se několikrát na stupních vítězů v rámci prestižní evropské LANky, získat čestná uznání zahraničních portálů, uspořádat mnoho soutěží pro naše fanoušky, získat nové sponzory i přesto, že krize řádila na každém rohu. Je toho opravdu hodně a myslím, že jsme odvedli pořádný kus práce. Zároveň jsem ale typ člověka, který není téměř nikdy spokojený a do nového roku jsme vstupovali s tím, že ten předešlý v úspěšnosti překonáme.

Zasáhla vůbec finanční krize nějak eSubu? Nebo jste se jí celkem v klidu vyhnuli?

Krize nás zasáhla asi jako všechny, ale snažili jsme se její dopad na hráče co nejvíce minimalizovat a myslím si, že oproti minulému roku, tedy roku "bez krize", jsme se nedopustili žádných zásadních škrtů v rozpočtu.

Pojďme se vydat tak trochu do budoucnosti. Co čeká eSubu v letošním roce? Myslím to nejzásadnější.

Jak jsem naznačil už v úvodu, je to několik poměrně zajímavých projektů, které mají do jisté míry šanci změnit naši progamingovou scénu, dostat ji výše, na nový level. Co se týče eSuby samotné, chystáme se opět dobývat českou a evropskou scénu. Hraní je zábava a potěšení a v tomto duchu by se měla eSuba nést i tento rok.

Bude se eSuba opírat především o svou CS 1.6 sekci?

Ano, ještě spolu s novou Call of Duty 4 sekcí. CS 1.6 je aktuálně ale v úplně jiné pozici, než nově sestavěný CoD4 tým. Kluci v čele s jcklem mají nahráno, jsou to jasní favorité na všech turnajích a chybí jim už jen prorazit do Evropy. Určitě na ně spoléháme při získávání důležitých ocenění. Naopak CoD4 sekce musí dohánět ztrátu, kterou mají na současné top týmy. Ale podle jejich posledních výsledků si myslím, že se brzy dočkáme chvíle, kdy eSuba bude top1 jak v CS 1.6 tak opět v CoD4.

Chceš tedy říci, že nová CoD4 sestava může klidně porazit i sestavu Power Gaming?

V CoD4 je top scéna tak vyrovnaná, že v důležitých zápasech jsou rozdíly mezi týmy opravdu minimální a jak tvrdí sami kluci z PWR, každý může porazit každého. Navíc Power Gaming jsou český tým už jen ze 3/5.

Jistě, to vím, ale i tak je to víc než polovina. Přesuňme se k trošku ostřejším otázkám. Co říkáš na výrok manažera SnoopyGame, Mariana "RMN" Rusa, který v rozhovoru pro náš portál řekl, "eSuba lidi neobohacuje, jen je krmí nesmyslama."

Snad jen to, že podobné výroky jsou přesně to "krmení nesmyslama", o kterých sám mluví. Když už něco podobného pronesu, čekal bych, že svoje tvrzení například podloží nějakými fakty, tohle byl jen ubohý pokus o urážku. Váhu tomu tedy rozhodně nepřikládám. Je to jako v boxu, když jde malý boxer, co si doma před zápasem poprvé bouchnul do pytle, bojovat s Kličkem z Ukrajiny. Jediné co mu před zápasem zbývá je slovně ho napadat. V ringu se potom ale nezmůže doslova na nic. Podobnou taktiku nyní volí jak NecroRaisers, tak Snoopy, kteří na eSubu neustále slovně útočí a myslí si, že eSuba díky tomu zápas vzdá. eSuba přitom o žádný souboj nestojí, naše scéna není ve stavu, kdy bychom si mohli dovolit vzájemně proti sobě válčit. Jediným způsobem, jak nyní dokázat, že je jeden lepší než druhý, je rozdat si to na serveru, stejně jako například v nedávném komentovaném zápase v CoD4 na Hitpoint.cz. Na venek je ale nutné hájit zájmy a jít naší scéně příkladem.

Proč tedy eSuba tak rychle opustila skupinu GET? Ví se jen, že se tak stalo kvůli tomu, že NR napadli vašeho hráče z CoD4 sestavy, nešlo však udělat něco, aby opravdu ti nejlepší stáli na jedné palubě?

Onen incident nás totiž přesvědčil o tom, co jsme si už nějakou chvíli mysleli. Mým osobním názorem, tedy NE názorem eSuby, je, že GET je jen dobře vymyšlený způsob, jak zpropagovat NecroRaisers, kteří v současné chvíli více než kdy dřív potřebují pozitivní mediální propagaci. Novinky o tom, co udělali NecroRaisers jen tak nikdo nevydá a moc lidí nezajímá, nicméně když se ony "aktivity" dělají v rámci pseudo-orgnaizace jako GET, snáze se protlačí na jiné portály, tedy mezi lidi. Důkazem budiž fakt, že při zakládání organizace a její následném uvedení dělali NR vše na vlastní pěst a celé se to neslo ve stylu "NR udělali...". To se nám nelíbilo a domníváme se, že toto není styl, kterým by se měla organizace jako GET ubírat. Samotná kauza ohledně obvinění hráče eSuby z cheatingu přímo na stránkách naprosto popřela všechny základní pravidla organizace GET, tedy vzájemnou spolupráci a diskuzi nad problémy současného progamingu. NR jako organizaci mám rád, přeju jim, že konečně vstali z popela a těším se, až se stanou naším rovnocenným a FAIR soupeřem, nevidím ale důvod, proč k tomuto zneužívat eSubu. Úplně z jiného úhlu je také třeba dodat, že GET jako takové nikdy nebude fungovat. Jsme moc malý stát na to, aby pár multiklanů, ať už s námi nebo bez nás, mohlo určovat pravidla progamingu a zasadit se o jeho rozvoj. Trochu pomůže, ano, ale za čas vše vyšumí stejně rychle, jako se to objevilo. K podobným aktivitám by bylo třeba nestranné ZISKOVÉ organizace typu Progamers, kteří si díky pořádaní turnajů a MČR mohli pravidla opravdu diktovat.

Pěkně, nechci ale nijak narážet, v něčem GET mají ale pravdu. Třeba to, že eSuba toho zrovna moc pro komunitu neudělala a hrabe si tzv. na svém písečku. Nebo to alespoň tak vypadá, protože eSuba se nijak neangažuje do české scény, pokud se tedy nejedná o velké turnaje. Ale i tak si myslím, že je lepší, když jste odešli z GET.

Na tvou otázku ti odpovím otázkou - mohl bys nějak definovat "dělat něco pro komunitu"? Protože mi přijde, že v tomto směru toho opravdu děláme hodně, jen neděláme z mravence obra. Pronajmout autobus, i když za lepší cenu a následně nabízet místa v něm tak, aby se mi celý pronájem zaplatil, podle mě není žádné umění. Například do Maďarska nám za cestu autobusem byla v první chvíli nabídnuta cena 15.000 za celý tým, až v moment, kdy zjistili, že autobus nemají šanci za tuto cenu naplnit, šli s cenou dolů. Proč ne, dyť tohle je přece normální, udělal bych to samé. Ale říct potom, "eSuba jsou nuly, my jsme komunitě nabídli autobus", to mi přijde dost scestné. Jestli nás NR hodlají "uautobusvoat", prosím, hodně štěstí.

Ne ne, takhle jsem to nemyslel. Myslím to tak, že za tu dobu, co eSuba vede česko-slovenský žebříček klanů, se toho moc na webu neděje, nejsou moc soutěže nebo jiné akce pro přilákání nových fanoušků. Přece jen lidi jdou tam, kde jim něco někdo nabídne, a čím levnější tím lepší.

My ale po scéně žádné peníze nechceme. Co se pořádání LAN turnajů týče, myslím, že jsme dokázali, že i my na to máme, viz eSuba Frag Cup. Když už jsme ale u těch LANek - snažili jsme se vždy dělat věci naplno a tak, aby k něčemu vedly. Proto jsme se rozhodli, že bezduché pořádání turnajů jeden za druhým, které dnes provozuje téměř každý druhý multiklan (pronajmout si BZ na celý den a uspořádat turnaj s 6ti hodinovým zpožděním), podporovat nechceme. Dokonce si myslím, že toto je přesně ten důvod, proč je dnes scéna tam, kde je. Turnaje ztratily na své unikátnosti, jejich úroveň šla tak moc dolů, až se pomalu začala vytrácet i zábava. Lidi jsou znudění, nemají motivaci na turnaje jezdit, většinou to dopadá tak, že turnaj se sotva naplní. Tohle všechno bychom rádi změnili a věřím, že i změníme, nicméně né dnes. Jak jsem řekl, fanoušci se mají v tomto směru rozhodně na co těšit.

Co se týče například online turnajů, eSuba jako jediná v ČR pořádá turnaje, do kterých zve špičku evropské scény a čeští hráči tak získávají možnost zahrát si proti týmům, proti kterým si normálně nezahrají. Navíc o pěkné ceny. Jestli toto není podpora scény, nevím co jiného to je. Tohle je ale přesně to, o čem mluvím. Lidé si takovýchto věcí neváží, neuvědomují si, že i věci, které jsou pro ně samozřejmé, jsou vlastně navíc a že za normálních okolností by tu nebyly. Je hrozně lehké rýpat, stěžovat si, nadávat, ale jen málokdo z těch lidí přiloží vlastní ruku k dílu.

Jistě, to zažíváme na PLAYzone taky. Ale i přesto, zkus použít fantazie. Jsi 16ti letý kluk, co hraje CSko. Ke komu bys vzhlížel víc? NR, kteří toho nabízí docela dost, viz to "uautobusování", soutěže o drahé ceny, nebo eSubě, která jak ty říkáš, se nezabývá turnaji, protože to je jaksi už pod úrovní?

Každý malý kluk sní o tom, že si jednou koupí Ferrari nebo Mercedes. Kouká na ty auta s otevřenou pusou, má na pozadí obrazovky nejnovější model. Ale 90% z nich si nakonec stejně koupí Škodovku. A tak je to i s eSubou. Nenabízíme tuctové věci, chceme být něčím víc, stát se pro ty mladé hráče inspirací. To nemluvím o tom, že ty aktivity, o kterých mluvíš ty, by měl provozovat a také že provozuje portál jako PLAYzone, který je v tomto více než úspěšný.

Jenže působení eSuby je více než jasné u konkurenčního Grunexu. Je nějaké větší spojení mezi Grunexem a eSubou, než ten, že nový web mělo na starosti eSuba studio?

Nepřijde mi, že bychom se nějak stranili, s Grunexem mediálně spolupracujeme poměrně často. Na PLAYzone se zase často objevují novinky o nás a my na oplátku píšeme o většině pořádaných turnajích. Takže bych řekl, že tam je taky všechno v pořádku.

Myslím, že si asi trochu rejpnu, ale za zkoušku to stojí. Mám poslední otázku na tebe a eSubu. Jistě si četl některé blogy, sem tam komentáře na Vašem webu atpd. Proč myslíš, že se týmy jako Reason Gaming nebo Power Gaming snaží tak trochu potopit svůj bývalý tým? Třeba takový WT napsal dost urážející blog na Vaší adresu a Mazarini, nejlepší český CoD4 hráč, si nenechá ujít možnost eSubu nějak potupit, viz. incident skywalker má číty.

V případě naší bývalé CS:S sekce to bylo jasné. Ke konci jejich působení u nás jsme se poměrně dost nepohodli a to v co to vyústilo se dalo očekávat. V případě CoD4 sekce se jednalo o to, že jakmile od nás kluci odešli, začali všude rozhlašovat, jak se u nás měli strašně špatně a já nevím co ještě. Podle mě akorát chtěli na sebe upoutat pozornost. Přeci jen, když se u nás měli tak špatně, proč neodešli dřív? Nikdo u nás hráče nedrží, takže ten poslední výstup CoD4 opravdu moc nechápu. Nikde netvrdíme, že se svou podporou rovnáme týmům jako Power Gaming, ale pro své hráče děláme maximum a všichni jsou u nás dobrovolně.

Wou vyčerpávající, já ti Nodlle___ děkuju, teď ti nabízím prostor svěřit se k tomu, že chceš světový mír, atpd. Děkuji ti za portál PLAYzone.cz, že sis na mě udělal čas a byls mi tak dobrým společníkem.

Hehe, není vůbec zač. Mám tak trošku pocit, ž tenhle rozhovor vyzní hrozně negativně a to bych moc nechtěl. Je to jen pár osobních názorů na věc, navíc s většinou lidí jako Hawr1x, PWR a spol. docela vycházíme. Dělí nás prostě jen společná oblast zájmu. Měj se čau!

Štítky: rozhovor