Přejít k hlavnímu obsahu

Pod lupou: Vojtěch 'cRL' Švan

23. 2. 2010 | 13:38 Counter Strike 1.6
Další z řady pokusů o rozhovory se známými lidmi, které denně "potkáváte" při čtení novinek na portálu PLAYzone.cz a nebo při hraní v některé z našich klanbází. Kdo se však skovává za tím a tím nickem? To se vám pokusím přiblížít v serii rozhovorů, které jsem se rozhodl nazvat "Pod lupou". Pohodlně se usaďte, tahle jízda bude dlouhá.Kapitola 1. - Jak jsem se stal adminem aneb cheaterů je tu dost
Výchozí obrázek

Další z řady pokusů o rozhovory se známými lidmi, které denně "potkáváte" při čtení novinek na portálu PLAYzone.cz a nebo při hraní v některé z našich klanbází. Kdo se však skovává za tím a tím nickem? To se vám pokusím přiblížít v serii rozhovorů, které jsem se rozhodl nazvat "Pod lupou". Pohodlně se usaďte, tahle jízda bude dlouhá.

Kapitola 1. - Jak jsem se stal adminem aneb cheaterů je tu dost

Ahoj Vojto, možná to bude vypadat nezvykle, ale chtěl bych, abyses nám na začátek rozhovoru představil a řekl nám něco málo o sobě.

Ahoj Jirko. Tak narodil sem se před dvaceti lety (poznámka redakce: cRL má dnes narozeniny!), jako muž (i když moje orientace je pochybná) ve středu Slezska v Opavě. A momentálně už nějakou dobu dělám na portálu PLAYzone.cz jako hlavní admin CS 1.6, přičemž mám na starost dění kolem této hry, turnaje, správu a reportování clanbase, chystání serverů pro turnajem, komunikaci s Lukášem apod.

s maminkou :-)

Píšeš, že děláš admina na PLAYzone.cz již nějakou dobu. Vzpoměl bysis jak dlouho to přesně je? Jak ses vůbec k tomu postu dostal? Nelituješ toho, že jsi se stal adminem? Přecijen to žere docela dost času..

Tak začnu tím, že toho určitě nelituju. Přeci jenom díky této příležitosti sem poznal spoustu fajn lidí a mám možnost nahlížet za oponu největšího česko/slovenského portálu, jakým PLAYzone.cz je. No doba, kterou na PZ působím je kolem 2-3 let určitě, přesně ti to neřeknu a dostal sem se sem díky Undertakerovi, kterému sem tak nějak řekl, že chci dělat admina, ani nevím, proč kývnul, otázka, jestli toho teď nelituje on xD Času to určitě žere hodně a je to "práce", kterou se nikomu nezavděčíš a pro každého si jen ten "admin parchant", kterej každýmu nadržuje, pomáhá, je neférový atd. Aneb jak mám v popisku "Jinak sem sem tam redaktor. Sem tam sem admin clanbase. Občas admin turnajů. Častokráte, ale dement, hlupák, kokot a komerční prase, které nadržuje každému Taky vás mám rád ...".

Máš pravdu, težko se zavděčíš všem. Když jsme u toho, tak jaká byla tvoje nejsrandovnější chvilka v řešení nějakého problému a nebo vůbec při tvé práci admina?

Tak komických chvilek bylo určitě dost, jak už při řešení protestů, tak problémů hráčů. V minulém roce si ale určitě vzpomenu na liqiuda, kterej mi strašně tvrdil, jak necheatuje, i když to bylo jasný. Následně sem mu napsal na icq a tam z něj už lezlo, že to zapl jednou , pak dvakrát, pak na pár CW a prosil mě, ať to nikomu neříkám .. jak naivní. Zrovna předevčírem mi zase na ICQ brečel o unban : ) Jinak nejvíce komické chvilky zažívám každé ráno na admin IRC, kde se sdružuje ten největší odpad naší online společnosti :D

Nahrál jsi mi výborně na další otázku. Naše "scéna" (záměrně používám uvozovky, protože to, co se v našich luhách a hájích odehrává, bych za scénu neoznačil) je plná cheaterů. Aspoň se to tvrdí. Co si myslíš, že vede cheatery k tomu, aby podváděl? Aby si zkazil jméno, snad i reputaci celého týmu?

Tak s momentálním špatným vývojem naší scény nesouhlasím. Před rokem možná, ale teďka se to začíná ubírat lepším směrem, celej ten koncept se zlepšil i díky PZ a začíná se tady opět něco tvořit. Ano cheateři .. co je k tomu vede? To co asi každýho jedince / sportovce, chcou být nejlepší i za cenu ne fair play. Vem si ku příkladu PIDIKA, jako člověk naprosto v pohodě, uvěřil bys mu všechno, ale jako hráč je už odepsanej. I kdyby si ho posadil k jinýmu počítači, nevěřím, že nemá aimbot zabudovanej třeba v prstu u ruky xD Kdo mu věří, je asi moc naivní, já mu věřil, dostal šanci a zase ji zahodil, to je jako zloděj, ten se taky jen tak nepoučí, protože to má zakódovaný v povaze. Kdo tvrdí, že ano, sám sobě lže.

Kapitola 2. - Counter-Strike a já

Dobrá tedy. Víme, kdo jsi. Víme, jak jsi se stal adminem. Ale pořád ještě nevíme, jak jsi se dostal ke střílení panáčků? V jakých klanech si hrál a co považuješ za největší úspěch?

Ke střílení panáčku sem se dostal asi dva a půl roku zpět, kdy sem si všim united-games.cz a obecně té komunity a koupil si steam, který sem následně asi po týdnu, kdy mi ta hra fakt nešla a doteď nejde odinstaloval a kašlal na to. Tak obecně za svůj největší úspěch považuju, že sem měl možnost hrát s takovýma lidma a hráčema s kterýma sem hrál, ať už jab, cokoliv, tonic, logen, berry, lan a další. Poznal sem fajn lidi a podíval se na dost akcí, to mi stačí :)

Možná trochu ožehavá otázka, ale co se tedy vlastně stalo, když tě vyhodili ze SNOOPY? Byli jste dobrá parta a pak tohle..

Hele, když se na to koukám již s odsupem času asi k tomu měli právo, já zrovna v tý době neměl moc náladu na hraní i díky tomu, že Petr měl nějaký problémy s netem atd a někdy sme dlouho nehráli. Možná jsme všichni trošku přestřelili s tím vyhazovem a jednáním po tom, ale někdy když jednáš v afektu, řekneš, nebo uděláš blbost a to si uvědomujem. S klukama se mi hrálo fajn a kdyby byla příležitost mít tak super a spolehlivej tým, vrátil bych se k hraní aktivněji, jako dřív. Jinak všecko jednou končí, žádnej tým není nesmrtelnej ani na světový úrovni, kde fakt o něco jde.

Ale kamarádi pořád jste..

Tak kamarádi, když něco potřebujem napíšeme si a vyhovíme si, když můžem. Přeci jen s něma nejsem už každý den v kontaktu, ale máme spolu normální vztahy, už se to uklidnilo. To máš jako rozvod :D taky tě to časem přejde ..

Kluky znáš určitě dlouho, zažili jste spolu hodně, tak se asi nedá jen tak na vše zapomenout. Nicmeně bych rád věděl, jaký je tvůj názor na problém: Česká republika ve světě. Proč žádny český tým není schopný uhrát pořádný výsledek s lepším zahraničním týmem? Jaký by měl být ten správný recept na to prorazit do světa?

Tak momentálně se nám celkem daří. Co na to říct, nevidím do hlavy konkrétním lidem ani do jednání a atmosféry TOP týmů. Rozhodně problémem je, že dokud nemáme žádný lepší tým, tak nemáme moc možností s někým hrát a být viděni na větších akcích, jak offine, tak online. A když už tam sme, nejsme tak dobře připraveni, ale určitě to má souvislost s tím, že nemáme možnosti jako švédské, nebo jiné věhlasné top týmy, že si můžou ukazovat prstem s kým chcou trénovat kdy a jak a na čem. Jsme zatím ve stavu, kdy se musíme podřídit.. Možná taky chybí snaha hráčů, ale to až tak už asi v tom nebude, přeci jen scéna začíná ožívat ..Chce to čas, snad to bude lepší, já v to doufám a vše tomu nasvědčuje..

Jenže aby nebylo pozdě.. Přecijen Counter-Strike je tu 10 let a věčně asi na progamingové scéně nebude..

To asi nebude, ale proč se tady tolik let udržel ? Kvůli komunitě a lidem. Možným nástupcem je CSP, pokud to bude opravdu 1.6 s kabátem CSS vidím v tom velkou budoucnost na dalších xx let. Proč taky ne, budeme mít stejnou hru, akorát bude graficky vypadat líp.

Takže jsi CSP hrál? Co si o něm teď myslíš. Kdybys byl jedním z vývojářů, co bys chtěl do CSka dodělat, změnit?


Hrál. A rozhodně nápad je to dobrý ať už kvůli propagaci hry na sponzory (kdo bude do nekonečna podporovat 10 let starou hru). Tak na stranu, že se ta hra ubírá více turnajovým směrem. Nicméně zatím je tam dost zbytečností. Třeba v tabulce, pak spoustu bugů, modely a ten pohyb taky není ideální. Ale 1.6 v plenkách taky nebyla zrovna dvakrát dokonalá hra po všech stránkách. Výborný na tom je, že tým CSP dá na hlas komunity, čili může do budoucna proběhnout spoustu úprav na základě protestů/vyjádření hráčů a vypadá to, že tu hru budou vyvíjet neustále, ne jako valve, který z toho má akorát prachy a dál je to nezajímá.

S týmem na lanu

Kapitola 3. - Naše scéna je zase na vzestupu

S tím se ztotožňuji. Každopádně bych se rád vrátl k naší scéně. Čistě hypoteticky. Jsi zvolen trenérem naší reprezentace. Koho by jsi si v současné době zvolil a proč?

Tak celkem souhlasím s tím, co momentálně česko reprezentuje. Určitě arsas, zigurat - protože mají dost zkušeností jsou to mladí kluci a vždycky zahrajou. zEra pro jeho zkušenosti a přínos pro tým, i když to rozhodně není žádnej velkej střelec a to on sám ví a rád si přizná. Rozhodně tam patří i Oskar a small a Monty. Nebál bych se ale do budoucna pomalu začleňovat ještě mladší hráče, zkušenosti jsou důležitý. Takže rád bych viděl v repre lidi jako Demo, LogeN..

Ale když se daří, tak asi není třeba měnit, že? I když bych také klidně nasazoval proti papírově slabším soupeřům mladší hráče, ať se oťukají.
Mluvíme tady o naší scéně a ty říkaš, že jsme zase na vzestupu. Pokud hovoříme o naší scéně, myslíme tím Československo. Jenže v dnešní době je to spíš Česko a Slovensko. Co si myslíš o tomto nesmyslném boji mezi těmito tábory, přesto, že před 17 lety jsme byli ještě jeden stát? Co nás rozděluje? Scéně to určitě nepomáhá..

Ale proč ne, já bych tam ty hráče dal, někde musí nasbírat zkušenosti z takových zápasů, pochybuju, že takový Monty, zEro a další tady budou hrát za repre ještě v době, kdy budou vozit kočárek, když už teď jsou napůl neaktivní. Pořád je to česko-slovensko. Ať si každý říká co chce, jednou sme byli jeden stát, něco společnýho budeme mít navždy. To co nás spojuje je ale momentálně jen ten společný jazyk. Co nás rozděluje? Možná to, že sme se jako stát rozdělili a teď se předháníme v tom, kdo bude v čem lepší. Určitá nevraživost tady funguje a už to není jen souboj kdo je v čem lepší, už dlouho to přerůstá v demenci a přehnanost.

Určitě tomu neprospívá rozšířenost nonsteamu v obou táborech. Zajímavé je, že třeba u nás hraje víc týmu ladder, přestože drtivá většina hráčů vlastní Steam. Proč si myslíš, že to tak je?

Nevím, nerozumím tomu v ladderu je to for fun, bez cen, bez turnajů a přesto je tam tolik lidí. Asi si honí známé české ego. Je třeba si uvědomit, že pokud se chci něco naučit musím jít prohrávat do steam soutěží, kde jsou lepší týmy. Buď si to neuvědomujou, nebo to fakt taková spousta lidí hraje čiště pro zábavu.

Časté odůvodnění bývá, že v CB nejde sehnat soupeř..
I to je možný, ale nikdy se to nezlepší, pokud nepřejde většina týmů co má steam. Do tý doby i tohle zhoršuje naší scénu. Každému sme ve světě jen pro smích, že větší procento naší komunity hraje na nelegální verzi hry .. to je špatně.
Kapitola 4. - Nežiju jen online, občas otevřu i okno

To už si ale musí každý hráč sáhnout do svého svědomí a musí si uvědomit, že pokud chce hrát na lepší úrovni, musí pro to něco udělat.
Ted se ale vrhněme na obecnější otázky, ať tě mají hráči ve flamech jak urážet :-)) Jak probíha tvůj klasický den?

Tak třeba můj včerejší den vypadal tak, že sem se koukal snad do 5ti na olympiádu. Pak šel na pár hodinek spát, zašel na poštu něco poslat, vyřídit něco do banky, kolem 4 hodin jel k přítelkyni a vrátil se až dneska ráno. Dneska plánuju dodělat nějaký věci na PZ, něco zahrát a koukat ráno na hokej xD

Přítelkyně? Teď si zlomil srdce několika adminů (poznámka autora: chudák man1) a hráčů xD

Můj vztah s ní je čistě platonický. Man1 to ví, moje srdce patří jemu :D

Ty hraješ fotbal? Koukal jsem na jednu fotku, kde se vyjímáš jako rozený střelec.

No fotbal už nehraju, ale pár let sem aktivně hrál a měl sem možnosti jít hrát i celkem výš. Nehraju snad už kvůli tomu, že v tý době tam nebyl ten správný kolektiv a přístup a raději sem se věnoval jiným věcem. A taky kvůli zdraví, jako každý kopalista .. koleno a paty mě zradily =D

Real Hadrid

Co si budem nalhávat, CS je bezpečnější.
Další hypotetická: Chytíš zlatou rybku, splní ti tři přání. Povídej, co to bude?

No to bych až tak neřekl, přeci pořád existujou lidi jako je SPEAKERCZ, kterej tě je schopnej zmlátit se svýma 30 kilama, nebo ti jeho tatík odpojí elektriku :D Nebo za své největší slávy rpg, kterej ti byl schopnej taky vymlátit rodinu. Zdravím Vašku :) Kdyby mi měla splnit tři přání ehm nevím co bude - bude. Bohužel to tak nefunguje, ale kdybych si měl přát, tak šťastnej život obecně, zdravou rodinu a blízké.

A nyní je čas na klasický rozstřel:

pivo/cola - voda :D

film/seriál - seriál

real life/internet - reali life na internetu

holky/man1 - man1, holky jsou hrozně složitý

trenky/slipy - trenky

brunety/blondýnky - brunetky, i když jsou i pěkný blondýnky :D

Myslím si, že jsme odpověděli na všechny důležité otázky, ale kdyby náhodou na nějakou zapoměl, polož si ji teď sám i s odpovědí.

Já myslím, že je to snad všechno :)

Napadá mě, proč zrovna nick cRL? Znamená to něco konkrétního? Jak jsi k němu přišel?

Hele to bylo někdy snad 10 let zpátky, když sem hrál něco po lance. Původně to bylo carlos, ale když sem pak zjistil, že na onlinu existuje už cARLOS z budějické šlechty, přišlo mi blbý mu to kopírovat : ) Tak sem to zkrátil na cRL. Teďka je ze mě Karel, cyryl, cyrylinho, cyrylka, carolínka, carlos, debil a ocas :D Nějak mě to nevadí v real lifu mi všichni kamarádi říkají carlosi , i mamča : )

Koukám, že i tebe zasáhl tým BS :-) Každopádně ti teď hrozně moc děkuji za vyčerpávající odpovědi a dám ti teď prostor pro rozloučení a pozdravy.
Rád bych pozravil celý PZ tým. Skoro celej TEAM DISCO , svou slečnu, která si to snad nepřečte :D MarcuseCZ a všechny co mě až tak moc nenesnáší :D
Pokud se vám rozhovor líbil, nebo vám v něm něco naopak chybělo, klidně se Vojty zeptejte v komentářích. Stejně tak mi můžete napsat, koho bych měl vyzpovídat příště. Děkujeme za pozornost a pokud jste to dočetli až sem, máte mé uznání.