Přejít k hlavnímu obsahu

IEM IV: Představení týmů

27. 2. 2010 | 00:02 Counter Strike 1.6
Světové finále čtvrté sezóny Intel Extreme Masters se hraje již příští týden. Pojďme si představit jednotlivé účastníky. V turnaji, který je neoficiálním mistrovstvím světa, je poměrně těžké hledat jasné favority či outsidery. Nicméně poslední výsledky týmů nám mohou mnohé napovědět o aktuální formě a šancích na úspěch.
Výchozí obrázek

Světové finále čtvrté sezóny Intel Extreme Masters se hraje již příští týden. Pojďme si představit jednotlivé účastníky.

V turnaji, který je neoficiálním mistrovstvím světa, je poměrně těžké hledat jasné favority či outsidery. Nicméně poslední výsledky týmů nám mohou mnohé napovědět o aktuální formě a šancích na úspěch.

Favorité

fnatic

{#Švédsko} Patrik "f0rest" Lindberg
{#Švédsko} Patrik "cArn" Sättermon
{#Švédsko} Harley "dsn" Örwall
{#Švédsko} Bjorn "threat" Pers
{#Švédsko} Christopher "GeT_RiGhT" Alesund

Švédský tým je i přes druhé místo na evropském šampionátu stále favoritem číslo jedna. Těsná prohra v poměru 16-14 na třetí mapě nic nemění na tom, že právě fnatic zde bude tým, který budou chtít ostatní porazit. Švédové dominovali v podstatě celému loňskému roku a i na světovém finále IEM budou obhajovat vítězství. Fnatic sice skončili druzí na nedávném TBH-Cupu, kde ve finále podlehli hned na dvou mapách n!faculty, ale na výkonu týmu ze země tří korunek bylo vidět, že nehraje s maximálním nasazením a že si nové prvky hry chce nechat na jeden z vrcholů sezony. Momentálně hráči pilují souhru na opravdu intenzivním bootcampu, kde údajně hrají doslova od rána do večera.

mousesports

{#Německo} Roman "roman" Ausserdorfer
{#Německo} Antonio "cyx" Daniloski
{#Německo} Manuel "Tixo" Makohl
{#Turecko} Fatih "gob b" Dayik
{#Německo} Navid "Kapio" Javadi

Vítězové evropského mistrovství a jediná domácí naděje zde bude také pomýšlet pouze na výšku nejvyšší. Možná i proto se mouz na poslední chvíli odhlásili z výše zmiňovaného TBH-Cupu, aby se tak vyhnuli možné konfrontaci se svým největším soupeřem z fnatic. Tým po příchodu Romana "roman" Ausserdorfera ohromně ožil a právě on je často pasován do role hlavního favorita. Zda ustojí tlak ze strany početného domácího publika a zopakuje úspěch z Brühlu tak bude určitě zajímavé sledovat. Mnohé nám však pravděpodobně napoví již základní skupina, kde se mousesports právě s fnatic utkají.

SK Gaming

{#Švédsko} Dennis "walle" Wallenberg
{#Švédsko} Robert "RobbaN" Dahlström
{#Švédsko} Jimmy "allen" Allén
{#Švédsko} Johan "face" Klasson
{#Švédsko} Rasmus "GuX" Stahl

Třetím spolufavoritem jsou již tradičně SK Gaming. Ti ale nedávno šokovali veškerou counter-strikovou veřejnost, když vyhodili Freje "kHRYSTAL" Sjöströma, aby ho následně nahradili bývalým hráčem fnatic Rasmusem "GuX" Stahlem. GuX by právě v Hannoveru mohl mít první šanci se střetnou se svými loňskými spoluhráči, kteří ho ke konci roku vyhodili. Na sebevědomí "SKčkám" pravděpodobně nepřidala prohra v nedávném minisouboji s mTw. Nutno však dodat, že SK Gaming nehráli ve své stabilní pětce a navíc v turnaji šlo spíše o zábavu. Poslední zprávy z tábora tohoto švédského týmu říkají, že příprava probíhá velmi dobře a hráči si spolupráci s GuXem velmi pochvalují. Navíc tým již odcestoval do Německa, kde se nadále připravuje na nadcházející turnaj.

Druhý sled

Mortal Teamwork

{#Dánsko} Alexander "ave" Holdt
{#Dánsko} Christopher "Sunde" Sunde
{#Dánsko} Danny "zonic" Sorensen
{#Dánsko} Oliver "minet" Minet
{#Dánsko} Martin "trace" Heldt

S tímto dánským celkem se musí vždy počítat. Loňský rok už sice pro něj nebyl tak úspěšný jako ten předchozí, nicméně výsledky neměli Dánové špatné ani loni. Nové posily týmu trace a minet dokázali překvapivě dobře nahradit odchozí dlouhodobé stálice whimpa a MJE. Ke konci roku ale mTw byli nuceni míchat sestavou, protože hvězdný sniper Christopher "Sunde" Sunde si udělal dovolenou po americkém kontinentu a na evropském mistrovství ho musel nahradit ArcadioN. Nicméně Sunde je již zpět u týmu a že hrát nezapomněl prokázal právě v miniturnaji s SK Gaming, kde byl největší oporou týmu. Dánové by v Německu určitě rádi alespoň zopakovali výsledek z loňského rok, kde prohráli až ve finále.

Frag eXecutors

{#Polsko} Filip "Neo" Kubski
{#Polsko} Mariusz "loord" Cybulski
{#Polsko} Wiktor "TaZ" Wojtas
{#Polsko} Jakub "kuben" Gurczynski
{#Polsko} Jaroslaw "pasha" Jarzabkowski

Dalším týmem, který by rád pomýšlel na dobré umístění, jsou Frag eXecutors. Ti se sice neměli do Hannoveru vůbec podívat, když v evropské kvalifikaci skončili až na nepostupovém devátém místě, ale osud se rozhodl jim dát druhou šanci. Poláci tak mají obrovskou motivaci. Nejen, že budou chtít určitě dokázat, že výpadek v Brühlu byl ojedinělý, ale také se budou chtít vytáhnout v barvách nové organizace, kam tento hvězdný tým nedávno zamířil. Těžko však soudit, zda se tým dokázal dobře sehrát s pashou, který u týmu nahradil LUqa. Právě tato spolupráce totiž dlouho vázla.

Meet Your Makers

{#Švédsko} Marcus "zet" Sundstrom
{#Švédsko} Karl "FYRR73" Karlsson
{#Bosna a Hercegovina} Faruk "pita" Pita
{#Švédsko} Jimmy "Jumpy" Berndtsson
{#Švédsko} Marcus "Delpan" Larsson

Minimálně do vyřazovací části by to určitě rád dotáhl i třetí švédský tým v turnaji, Meet Your Makers. Ten už sice nedosahuje výsledků z druhé poloviny loňského roku, nicméně právě pošlapanou pověst budou chtít MYM napravit. Tým navíc nedávno posílil, když do svých řad zařadil Emila "FYRR73" Karlssona.

Pro překvapení

Roskilde Ravens

{#Dánsko} Baljit "zE" Lal
{#Dánsko} Danny "BERRY" Krüger
{#Dánsko} Marco "Snappi" Pfeiffer
{#Dánsko} Christian "turkizh" Bindslev
{#Dánsko} Michael "Friis" Jørgensen

Obrovské překvapení evropského mistrovství. Mladý dánský tým předvádějící velice sympatickou hru doslova šokoval v Brühlu, když se dokázal probojovat mezi nejlepší čtyři a podlehl až v semifinále fnatic. Překvapit by tak chtěli havrani i v Hannoveru. Nemůžou však již spoléhat na podcenění ze strany soupeřů, kteří se ve své přípravě i na jejich hru určitě zaměří. Roskilde Ravens tak budou mít cestu za dobrým výsledkem určitě zkomplikovanou, nicméně budou chtít zopakovat, že výsledek z evropského šampionátu nebyla náhoda. Navíc se mohou na dálku utkat s mTw o pozici nejlepšího dánského týmu současnosti.

Evil Geniuses

{#Finsko} Tomi "lurppis" Kovanen
{#Spojené státy americké} Ediz "goodfornothing" Basol
{#Spojené státy americké} Danny "fRoD" Montaner
{#Spojené státy americké} Jordan "n0thing" Gilbert
{#Spojené státy americké} Tyler "Storm" Wood

Jeden ze dvou amerických týmů v turnaji již tradičně hlásá útok na přední příčky. Často však zůstává pouze u slov a výsledky jsou daleko za očekáváním jak hráčů, tak i vedení organizace. To by se však tentokrát mohlo změnit. Tým totiž již nějakou dobu intenzivně trénuje v Německu na bootcampu. Možná si řeknete, co je na to divného, ale pro tým jako EG je to obrovsky důležité. V Americe totiž nemá moc možností sehnat kvalitní soupeře pro přípravu či zahrát si s nízkými odezvami. Tyto problémy však nyní hráči nemají a z podmínek v Evropě jsou hráči ve svých blogách na stránkách EG doslova nadšení. Zda-li jim nadšení vydrží a zúročí přípravu si budeme muset ještě minimálně týden počkat.

Natus Vincere

{#Ukrajina} Arseniy "esenin" Trinogenko
{#Ukrajina} Sergey "starix" Ishuyk
{#Ukrajina} Yegor "markeloff" Markelov
{#Ukrajina} Ioan "Edward" Sukharev
{#Ukrajina} Daniil "Zeus" Teslenko

Možná jste z názvu zmateni, o jakém týmu se vlastně mluví. Jedná se ale o dobře známý ukrajinský celek, který si místo na evropském finále vybojoval v barvách organizace KerchNET a nějakou dobu působil pod názvem Arbalet UA. Tým, který se poslední dobou prezentuje výtečnou hrou, je postrachem soupeřů. Hráči s obrovským skillem a touho po vítězství zde mohou porazit naprosto kohokoli. Hřebínek jim však nedávno shodili soupeři na ruském Arbalet Cupu, kde skončili již před branami finále. Poté se neukázali ani na dalším východoevropském turnaji zvaném Asus Cup a radši se věnovali přípravě na IEM IV.

WeMade FOX

{#Korejská republika} Keun Chul "solo" Kang
{#Korejská republika} Sung Jae "bail" Lee
{#Korejská republika} Seon Ho "termi" Pyeon
{#Korejská republika} Suengwook "lsw" Lee
{#Korejská republika} Min-Soo "glow" Kim

Zahalena tajemstvím je dlouhodobá korejská jednička ze stáje WeMade FOX. Z jejich přípravy příliš informací na povrch nevyplavalo. Na turnajích mimo Asii již dlouho nezahráli dobrý výsledek, nicméně odepisovat je nelze. Asijskou kvalifikaci ovládli naprosto s přehledem a nakonec budou v Německu jediným zástupcem tohoto kontinentu. Opět mohou spoléhat na odlišný herní styl, ale i individuální schopnosti všech hráčů. Pomoct k dobrému výsledku by jim mohl i hlad po vítězství, na které hráči již dlouho čekají.

Na konci pole

oXmoze

{#Francie} Mathieu "MaT" Leber
{#Francie} Mickael "mSx" Cassisi
{#Francie} Bridet "RiGo" Mathieu
{#Francie} Benjamin "drizzer" Charnet
{#Francie} Rémi "loduN" Colas

Skupinový přemožitel české eSuby vypadá ve srovnání s ostatními jmény v turnaji jako outsider. Nenechme se ale mýlit. Hned dva celky ze stratovního pole v tomto turnaji dokázal porazit při evropském šampionátu - mTw a Na´Vi. Vysoká prohra s nevýraznými Alternate či remíza s n!faculty ale také o něčem vypovídá. oXmoze tak budou pravděpodobně spoléhat především na zaváhání soupeřů, kteří by mohli v závalu velkých jmen tento francouzský celek podcenit.

compLexity

{#Spojené státy americké} Ryan 'NineSpot' Bell
{#Spojené státy americké} Derek 'dboorN' Boorn
{#Spojené státy americké} Andrew 'Irukandji' Timmerman
{#Spojené státy americké} Thomas 'thoMz' Garcia
{#Spojené státy americké} Derrick 'Impulsive' Truong

Jediným skutečným outsiderem turnaje jsou pravděpodobně compLexity. Ti sice na domácí scéně předvádějí dlouhodobě kvalitní výkony, ale nemají téměř žádné srovnání s nejlepšími evropskými celky. Navíc možnost přípravy v zámoří je velmi omezená a ani na zkušenosti z podobných turnajů hráči spoléhat nemohou. Sbírat je tak budou pravděpodobně až v Hannoveru.

Podrobná reportáž z Intel Extreme Masters 4 na PLAYzone.cz

Takové je tedy startovní pole Intel Extreme Masters IV World Finals, které se hraje již příští týden ve dnech 2. až 6. března. Z celé akce bude zde na PLAYzone.cz podrobná reportáž. Již nyní si však můžete na všechny zápasy základních skupin vsadit. Třeba Vám při sázení pomůže právě tento průvodce.