Přejít k hlavnímu obsahu

Koozy o dánském FIWC, profesionálním hraní a konzolích

18. 3. 2010 | 15:09
Tento rozhovor vzniknul sice původně exkluzivně pro portál EA SPORTS, ale protože na FIWC, které k němu dalo prvotní podnět, se již tradičně ve velké míře podílel i náš admin tým PLAYzone, byla by škoda si ho nepředstavit i zde. V rozhovoru s Koozym se dozvíme, jak to bylo s domácí i dánskou kvalifikací, co si myslí o profesionálním hraní a nastupující konzolové éře či zda je tvrzení "pije jak Dán" pravdivé.
Výchozí obrázek

Tento rozhovor vzniknul sice původně exkluzivně pro portál EA SPORTS, ale protože na FIWC, které k němu dalo prvotní podnět, se již tradičně ve velké míře podílel i náš admin tým PLAYzone, byla by škoda si ho nepředstavit i zde. V rozhovoru s Koozym se dozvíme, jak to bylo s domácí i dánskou kvalifikací, co si myslí o profesionálním hraní a nastupující konzolové éře či zda je tvrzení "pije jak Dán" pravdivé.

Filip Lejček, jak zní pravé jméno tohoto 18tiletého hráče, pochází z pětitisícového Chlumce, jenž nalezneme poblíž severočeského Ústí nad Labem a je studentem 4. ročníku Hotelové školy v Teplicích, jeho oborem je Hotelnictví a turismus. S online hraním fotbalu FIFA začal v prosinci 2004, tedy krátce po vydání FIFA 05 a velmi rychle se zařadil mezi domácí špičku, které později dokonce vládnul, až se stal jednou z našich legend.

Mnohdy je považován za historicky nejlepšího českého hráče, což potvrzuje opravdu tučný seznam úspěchů a výher. Vždyť jen na PC verzi bral první místo ve více jak 20 soutěžích a podíval se mnohokrát i do zahraničí. Už v roce 2006 nakouknul na amsterdamské finále FIWC, kam putoval jaké vítěz česko-slovenské kvalifikace. Definitivní přechod na konzoli PlayStation 3 ale učinil až v závěru minulého roku, kdy zde začala rychle růst kvalitní a konkurence schopná komunita. Opět dlouho neotálel a začal vítězit, jeho posledním triumfem je právě první místo z domácí kvalifikace pro FIFA Interactvie World Cup 2010, z níž putoval na dánský event konaný v Kodani.

Ještě než přikročíme k otázkám ohledně dánské akce, pojďme si alespoň trochu zrekapitulovat tu českou, právě z níž si postoupil do Kodaně. Připravoval si se nějak speciálně na tento event? Jaké byly pocity z výhry a kam se tento úspěch mezi tvé trofeje zařadil?
Na CZ/SK kvalifikaci jsem jel s ambicemi skončit v nejlepší čtyřce. Na akci jsem se připravoval snad ještě méně než jindy, protože jsem řešil osobní problémy, takže na hraní nebyl čas. Na akci to ovšem nebylo moc znát, první den mi to moc nešlo, ale ten druhý po skupinach už jsem hrál tak, jak jsem zvyklý. Tento úspěch určitě patří k těm nejlepším, které jsem v mojí kariéře za těch 5 let zaznamenal. Přeci jen FIWC je velká akce.


Filip Lejček v Praze na Chodově kromě postupu vyhrál také konzoli Sony PlayStation 3

Koho si považoval za největšího favorita a čím si vysvětluješ, že na FIWC vždycky překvapí někdo, koho online prakticky neznáme? Loni šlo o tehdy velkou neznámou Kulise, tentokrát o skvěle hrajícího forestlawa, jenž nejprve vyřadil právě Kulise a pak velmi potrápil ve finále i tebe, když ještě těsně před koncem vedl 3:1.
Jednoznačně největším favoritem byl, myslím si i pro ostatní, Kulis, který hraje fakt parádně. Je to tím, že má ve FIFA 10 odehráno přes 1200 zapasů, což ostatní hráči odehrají třeba za 4 tituly dohromady. A čím si to vysvětluju? No, hráč nemusí hrát online, aby byl dobrý, vzdyť právě na FIWC se hraje offline mód, takže pokud má hráč během roku s kým trénovat, myslím tim kvalitního soupeře (turnaje se účastnil i dobře hrající Kulisův bratr, pozn. redaktor), tak ani hrát online nepotřebuje.

Na Chodově si ovšem nebyl pouze jako hráč, ale také jako komentátor. Jak si se vlastně ke komentování, během něhož vypadáš, jako kdyby si plnil každodenní činnost, dostal a na kterých akcích už si takto účinkoval? Máš svého oblíbeného moderátora, jehož styl se ti opravdu zamlouvá?
Ke komentování jsem se dostal na minulém ročníku FIWC už během první kvalifikace v Letňanech. Nabídl jsem Soptikovi (zakladatel PLAYzone Lukáš Pleskot, pozn. redaktor), že zkusím komentovat, abych navodil trošku fotbalovou atmosféru, on souhlasil a po zápase mě pochválil, že se mu to líbilo a nabídl mi další spolupráci, takže jsem pak komentoval kvalifikace v Bratislavě i finále v Brně, kde jsem i hrál. Od té doby, když je nějaká taková akce, tak mi okamzitě volá. Dále jsem komentoval minulý rok na WGT v Brně a také na Gameday v roce 2008. Můj oblibený komentátor je jednoznačně Jaromír Bosák. Ty jeho hlášky, to je prostě lahoda pro uši. Jinak při komentovaní se snažím vymýšlet pořád nové a nové vlastní hlášky, abych se neopakoval. Snažím se a baví mě to. Když pak slyším chválu, jen mě to potěší.

Zpět k hraní. Před kvalifikací se sice původně avizovalo, že vítěz pojede rovnou na Světové finále do Německa či Velké Británie, ovšem komise FIWC kvůli pozdnímu konání rozhodla, že ho pošle na dánské semifinále společně s hráči ostatních zemí. Bylo to pro tebe velkým zklamáním nebo si byl v koncovce rád, že si navštívil právě Dánsko, které není pro nás Čechy až tak typickou destinací?
Tuhle informaci jsem se dozvěděl už při prvním dnu, ovšem, když jsme mezi řečí s WEWem (zakladatel fifa.cz Jan Pořízka, pozn. redaktor) řikali, že celkový vítěz pak bude zklamaný, že nejede rovnou na Světové finále, opravdu jsme netušili, že to vyhraju zrovna já. Ve finále mě to mrzelo docela hodně, protože takový turnaj je spojen i s pěkným výletem a já jsem "ke své smůle" v Dánsku byl už v minulosti třikrát.


Ve finále Koozy nastoupil proti největšímu překvapení turnaje, forestlawovi (vlevo)

Jak se ti vlastně v Dánsku a speciálně v Kodani líbilo? Měl si kromě turnaje čas projít si i místní památky či si prohlédnout město? Můžeš z vlastní zkušenosti potvrdit například tvrzení "pije jak Dán" nebo jde o omyl a Dánové jsou oproti nám čajíčci?
Kodaň je pekné město, v mnohém mi připomíná belgické Antverpy nebo nizozemský Amsterdam. Hodně cihlových domů, uličky, kde je jeden krám s oblečením nalepený na druhý, ale taky spousta pekných chrámů a katedrál. Času bylo dost, takže jsme se s přítelkyní pěkně prošli a mnoho hezkých věcí viděli. Jinak to s tím rčením ti nemůžu potvrdit, protože jsem za celý pobyt potkal jediného ožralu, a to byl bezdomovec.

V samotném turnaji si pak odehrál pouze jeden zápas, jenž si bohužel prohrál a musel se tak s FIWC rozloučit. Na koho si narazil? Byl to opravdu tak nabušený soupeř nebo se pod výsledek podepsala třeba i nervozita či nedostatečná příprava?
Nejhorší na tom bylo, že mi bylo řečeno, že budu hrát už v 11 hodin. Ovsem nastoupil jsem až v 17:00, takže po šestihodinovém čekání a nerozehraný jsem šel hned na čtvrtfinále. Tam jsem nastoupil proti švédskému FIWC šampiónovi. V prvním poločase jsem ho k ničemu nepustil a já jsem dal 2x do prázdné branky z malého vápna břevno a jednou z brejku tyč, takže to mě hodně mrzelo. Druhý poločas byl presně naopak, soupeř mě přehrál, dal dva slepené góly. Skóre 2:0 trvalo i v 80. minutě, a tak jsem udělal to stejné jak na českem finále. Prostě jsem hru otevřel, jenže tentokrát mi nebylo přáno a v 90. minutě jsem dostal další dva góly, které už nic neřesily. Výsledek opravdu nezasloužený. Za výkon v prvním poločase, kdy to mohlo být 3:0 pro mě a mohlo být hotovo, jsem si minimálně prodloužení zasloužil.

Kdo všechno ze světové špičky zde byl? Bavil si se s některými hráči třeba i o herních taktikách, jací vlastně jsou, panovala zde přátelská atmosféra jako na české kvalifikaci nebo byl turnaj na ostří nože?
Moc hráčů jsem tam neznal, jen opravu pár, které jsem potkal, ať uz na světovém FIWC 06 finále v Amsterdamu nebo na jiných evropských lankách ještě na pc, které jsem procestoval s eSubou. Na turnaji určitě nebyli jen Dánové, byli tu i FIWC šampióni z Norska, Švédska a Finska. Pak jsem tu zahlédl trojnásobného účastníka Grand finále, hráče Mustaffu z Německa a také mého kamaráda KreeganaBG z USA, který si hraním doslova vydělává a tak mu asi nedělalo problém dojet na dánskou kvalifikaci. Dále jsem tu také zahléd bývalého hráče britského týmu Dignitas Istvana, takže konkurence byla fakt obrovská. Na turnaji jinak panovala příjemná fotbalová atmosféra. Dánové to měli krásně vyřešené, na pódiu se hrály komentované zápasy, stolní fotbálek v životní velikosti; to byla taky sranda. Navíc volné hraní nového FIFA World Cup 2010, Coca-Cola a pizza po celý den zdarma, takže určitě přátelská atmosféra.


V Kodani bohužel nastoupil pouze do jednoho utkání, v němž kapituloval vysoko 0:4

Co vlastně říká na hraní tvá přítelkyně, podporuje tě nebo ti naopak občas vyčítá, že by si už mohl přestat? Když si ji oznámil, že společně vyrážíte do Dánska, musela být určitě nadšená.
Přítelkyni to nevadí, protože nejsem ten typ hráče, co by u konzole vysedával celý dny. Prostě když se mi chce, tak si zahraju, jinak nejvíc času trávím právě s ní. Nejdřív jsem se jí zeptal, protože v tu dobu, kdy jsem vyhrál CZ/SK FIWC, jsme řešili existenční problémy, takže věřím, že výlet v Dánsku našemu vztahu jen prospěl. Ve finále si oba můžeme říct, že jsme prožili krásné dny a máme hezký zážitek.

Pokud se nepletu, minulý rok nás skrze herní média zastihla zpráva o konci tvé kariéry. Co se vlastně stalo, že pokračuješ v hraní i nadále? Stojí za tím přechod na PlayStation 3 nebo tě už během pauzy, jak se říká, svrběly prsty?
Ano, konec kariéry jsem ohlásil a přes rok jsem skutečně nehrál. Potom jsem se ale dozvěděl o velkém rozšíření FIFA komunity na PS3, tak jsem si ho taky pořídil a začal jsem hrát. Takže za tím určitě stojí přechod na konzoli, protože FIFA na PC mě už vůbec nebavila.

Jsi tedy jeden z hráčů, který moc dobře může porovnat hraní, ať už běžné nebo profesionální, jak na PC, tak i na konzoli. Jak velký rozdíl v těchto verzích je? Myslíš, že éra počítačových soutěží ve FIFA pomalu odeznívá a nastupuje především budoucnost PS3, jež se v zahraničí těší pěkným dotacím? Na PC by jsi se nevrátil, ani kdyby dostalo next-gen vzhled?
Rozdíl v těchto verzích je zcela neskutečný, jsou to prostě dvě odlišné hry. Nedají se vůbec srovnávat. Myslím si, že tomu bude přesně tak, jak říkáš; PC verze FIFA pomalu odezní. Ovšem pokud by vývojáři zapracovali na next-gen verzi pro PC (podle posledních informací by k tomu mělo dojít, pozn. rktoreda), bylo by to hodně zajímavé. To je na mě ale až moc otazníků.


Během dánského výletu si stihnul prohlédnout i spoustu zajímavých věcí, zde je jedna z nich

Když už jsme u počítačových a konzolových soutěží, před chvílí si zmínil svého kamaráda z USA, jenž se hraním živí, dokážeš si představit, že by si se hraním živil i ty? Představ si trochu větší sci-fi, že by například německá herní Bundesliga s obrovským prize-money byla rozšířena k nám. Zvládl by si hrát tolik co bratři Schellhaseové, kteří si za rok 2009 hraním vydělali dohromady více jak 25 tisíc dolarů jen na výhrách?
To těžko říct. Bylo by to hezké, ale zase nevím, jestli bych chtěl vysedávat u konzole celé dny, i když by to přineslo tučné dotace v pripadě, že by se mi dařilo. Pro mě jsou duležitější jiné věci: přítelkyně, kamarádi, fotbal, zábava. Hero a Styla (Daniel a Dennis Schellhase z německé organizace SK Gaming, pozn. redaktor) jsou legendami FIFA a já jim mohu jen závidět. To, co se podařilo jim, se jen tak už někomu nepovede. Navíc těžko říct, jak bych se prosadil v obrovské konkurenci německých hráčů.

A na závěr se samozřejmě musím zeptat, jak to vypadá s tvou budoucností. Hra tě stále naplňuje nebo občas přemýšlíš o opětovném ukončení kariéry? Jaké jsou šance, že se i příští rok potkáme na FIWC?
FIFA na PS3 mě hodně chytla a určitě neplánuju skončit. Hra mě naplňuje, mám z ní radost, a proto si myslím, že pokud bude čas, je moje příští úcast na FIWC jasnou zprávou.