Přejít k hlavnímu obsahu

AEF: Přehled největších favoritů

Největší LAN turnaj v historii Call of Duty 4 je tady, celkem 56 týmů navštíví belgické Antverpy, mezi 16 nejvýše nasazenými jsou čeští zástupci eSuba a Power Gaming, patří ale k nejužší špičce turnaje?
Výchozí obrázek

Největší LAN turnaj v historii Call of Duty 4 je tady, celkem 56 týmů navštíví belgické Antverpy, mezi 16 nejvýše nasazenými jsou čeští zástupci eSuba a Power Gaming, patří ale k nejužší špičce turnaje?

Antwerp Esports Festival se vrací po roční přestávce (tu vyplnila soutěž Outpost on Fire 3) a podle všeho se na něj jen tak nezapomene. Mezi rekordními 56 účastníky sice tentokrát chybí zástupci amerického kontinetntu, místo toho se ale evropskému publiku poprvé představí tým z Jihoafrické Republiky, celek Qoob Gaming. Podaří se afričanům prosadit na turnaji, kde nechybí nejlepší týmy Evropy? Pojďme si shrnout nejzajímavější týmy.

Fnatic (1. nasazený tým)

Fnatic vítězí na SEC 2010
Fnatic na SEC 2010. Foto: TEK-9

Pod švédskou vlajkou hrající tým je za poslední dva roky největším favoritem každého velkého offline turnaje, kterého se účastní. Na začátku letošního roku sice tým vyměnil hráče, přesto se mu však s navrátilcem Danielem "zenith" Johansenem podařilo vyhrát jak Crossfire Intel Challenge 7, tak SteelSeries Esport Challenge. Fnatic je největším favoritem AEF 2010 i přesto, že před 14 dny podlehl ve finále kontroverzní Gamersject LAN 3 britským Dignitas. Dovrší Fnatic zlatý hat-trick z velkých LANek?
Koho sledovat? {#Belgie} Stevy "Stevy" Verheyen

Reason Gaming (4. nasazený tým)

Reason Gaming stříbrní na CIC7
Reason na CIC7. Foto: TEK-9

Britský tým okolo hvězd jako Tom "D1ablo" Newman a Ryan "duffeR" Duffy patří ke žhavým kandidátům na úspěch na belgickém turnaji, nakonec právě Reason Gaming na Crossfire Challenge vyřazovali jednoho favorita za druhým a až ve finále podlehli po vyrovnaném souboji týmu Fnatic 2:1 na mapy. Antwerp Esports Festival bude premiérou pro Chrise "nreo" Meada v barvách Reasonu. Teprve čas ukáže jak se svým agresivním stylem zapadne do sestavy a zda-li bude jeho přítomnost v týmu ku prospěchu.
Koho sledovat? {#Irsko} Ryan "duffeR" Duffy

Team Dignitas (2. nasazený tým)

Team Dignitas ještě bez blackmana
Team Dignitas. Foto: TEK-9

Podle mnohých byl pro britský tým Dignitas úspěch na chorvatské Gamersject LAN pouze šťastnou chvílí, podle nás se však Dignitas usilovně připravují, aby celé Evropě dokázali, že patří na vrchol. Hráči v barvách tohoto týmu mají určitě na Call of Duty scéně velké jméno, navíc po návratu kontroverzního, ale zkušeného Chrise "blackmane" Kinnaira se týmu evidentně daří hrát svou hru, úspěch na AEF podle nás závisí především na jejich psychické pohodě a schopnosti zvládat klíčové situace zápasů.
Koho sledovat? {#Velká británie} Chris "blackmane" Kinnair

Power Gaming (5. nasazený tým)

Power Gaming se představí poprvé bez Mazariniho
Power Gaming. Foto: TEK-9

Česko-nizozemská sestava Power Gaming je v poslední době velmi podceňována. Tým sice opustil jeden z klíčových hráčů Nikolaj "Mazarini" Lazarev, ale jeho nástupce Petr "king_" Elbogen jej jistě dokáže velice dobře zastoupit. Kvůli dovoleným, na které odcestovali někteří hráči tým během letních prázdnin nenatrénoval mnoho hodin, podle vyjádření hráčů to však spíše pomohlo hráčům k odpočinku a nabrání motivace. I bez tréninku tým dokázal v EMS a Vita Nova lize porazit týmy jako Reason nebo H2k.
Koho sledovat? {#Česká Republika} Petr "king" Elbogen

H2k-Gaming (3. nasazený tým)

Soustředění H2k-Gaming během hry
H2k-Gaming. Foto: TEK-9

Poslední z elitní pětice je švédský celek H2k-Gaming, podle slov hráčů tým směřuje k vítězství na turnaji a jiný výsledek než top3 pro ně bude velkým neúspěchem. Na turnaji SteelSeries Esport Challenge se H2k dostali až do finále, kde podlehli svým krajanům z Fnatic. Na druhou stranu po neúspěších na předchozích offline soutěžích byli na SEC zřejmě nejpodceňovanějším týmem a proto měli nad svými soupeři navrch, jenže pokud budou chtít uspět také na AEF budou muset vytáhnout jiné trumfy.
Koho sledovat? {#Švédsko} Fredrik "qLimAxzU" Idh

Další zajímavé týmy v turnaji

eSuba

eSuba po vítězství na MSR 2010
Foto: eSuba.eu

Druhý český zástupce v turnaji se během posledních měsíců obrovsky zlepšil, a to také ocenili organizátoři soutěže a nasadili eSubu jako 13. tým. Jejich čtyřnásobné prodloužení po kterém nakonec podlehli teamu Fnatic 2:1 na mapy (ten nakonec celou soutěž vyhrál) bylo považováno za nejatraktivnější zápas na dánské SEC a podle nás je eSuba černým koněm také na Antwerp Esports Festival.

 

Qoob Gaming

Qoob Gaming - první jihoafrický CoD4 tým v Evropě
Foto: TEK-9

První zástupce africké Call of Duty 4 scény, který se představí na evropském bojišti, je zároveň největší neznámou turnaje. Podle dostupných informací napatří hráči týmu Qoob Gaming na absolutní špičku tamní scény, ale své místo v nejlepší pětce určitě mají, navíc se nejedná o tým v pravém slova smyslu, ale jde o mix hráčů speciálně poskládaných při příležitosti AEF.

 


zeroPoint!

Maďarský tým zeroPoint!
Foto: TEK-9

Podle oficiálních informací 10. nasazený tým Antwerp Esports Festival je podle nás dalším černým koněm. Maďarský celek skončil čtvrtý na Crossfire Challenge a poté, co do své sestavy přibral jednoho z nejlepších maďarských hráčů Csongora "FUTUREEE" Bedera, věnoval tým veškerý svůj čas přípravě na AEF. Podle vyjádření vedení týmu se počítá s umístěním v top10, snad nakonec maďarům nebude chybět motivace a nasazení, které předvedli právě na CIC7.