Přejít k hlavnímu obsahu

Jaká je situace na evropské scéně?

19. 7. 2013 | 15:00 Counter-Strike 2
Za černý čtvrtek se označuje veškeré dění, které se včera událo na evropské CS:GO scéně, jelikož v základech se otřásá několik špičkových týmů, především z východu.Virtus.pro
Výchozí obrázek

Za černý čtvrtek se označuje veškeré dění, které se včera událo na evropské CS:GO scéně, jelikož v základech se otřásá několik špičkových týmů, především z východu.

Virtus.pro

VP se dají dlouhodobě označit za světovou dvojku, přičemž se jim občas podařilo porazit i suverénní Ninjas in Pyjamas. Ovšem i tento tým končí. Virtus.pro se rozhodla po neplnění určitých podmínek sekci propustit, což spustilo jako první vlnu odchodů. Novou CS:GO sekci u této organizace zřejmě neuvidíme, ale část hráčů zůstala pospolu v novém týmu, jediný Sergey 'Fox' Stolyarov se vyjádřil o zřejmém konci s aktivním hraním.

Česko-slovenskou scénu ovšem nejvíce zajímá, jak to bude mít do budoucna nejlepší místní hráč, Ladislav 'GuardiaN' Kovács. Jak sám na sociální síti oznámil, jeho veškerá budoucnost je prozatím nejistá, tudíž můžeme pouze spekulovat, kam zamíří jeho další kroky. Co je ovšem jisté, že jako kapitán povede slovenskou reprezentaci v EC2013.

Bývalá sestava Virtus.pro:

{#Ukrajina} Emil 'kucher' Akhundov  0  zatím neznámo
{#Ukrajina} Kirill 'ANGE1' Karasiow  0  Astana Dragons
{#Ruská federace} Mihail 'Dosia' Stolyarov  0  Astana Dragons
{#Ruská federace} Sergey 'Fox' Stolyarov  0  konec kariéry?
{#Slovenská Republika} Ladislav 'GuardiaN' Kovács  0  zatím neznámo

1

Virtus.pro v sestavě, kdy ještě nehráli s GuardiaNem.

Natus Vincere

Sestava Na`Vi spolu hrála již několik let, avšak vše jednou končí. Na`Vi jako jádro sestavy zřejmě budou pokračovat v hraní nadále, ale ani trochu není jasné, v jaké sestavě. Odchod Yegora 'markeloff' Markelova by čekal málokdo, ale tento sniper světových kvalit míří k jádru bývalých Virtus.pro do nového týmu.

Yegor však není jediný, kdo řady Natus Vincere opustí. Ioan 'Edward' Sukhariev sice nabídku odejít za novým společně s markeloffem nejprve odmítl a vypadalo to, že si hledá jiný tým, ovšem pár hodin na to se už objevila oficiální zpráva o jeho příchodu k Astana Dragons společně s markeloffem. Bude jistě hodně zajímavé nyní sledovat, koho v nejbližších dnech Na`Vi picknou do nové sestavy.

Bývalá sestava Natus Vincere:

{#Ukrajina} Sergey 'starix' Ischuk
{#Ukrajina} Danylo 'Zeus' Teslenko
{#Ukrajina} Arsenij 'ceh9' Trynozhenko
{#Ukrajina} Yegor 'markeloff' Markelov  0  Astana Dragons
{#Ukrajina} Ioan 'Edward' Sukhariev  0  Astana Dragons

1

Tahle ukrajinská pětka je již bohužel minulostí.

ESC Gaming

Polská "Golden Five" se právém označuje za legendární tým, který dříve dlouhé roky působil na Counter-Strike 1.6 scéně se stejnou sestavou. Jedinou změnou byl odchod "do důchodu" Lukasze 'LUq' Wnęka po WCG 2009, který poté nahradil pasha.

Tahle pětka měla právě díky stabilitě sestavy velké množství příznivců a ti dost možná můžou smutnit. Na Facebook stránce "Golden Five" se objevila zpráva o konci. Chvíli na to pak Mariusz 'Loord' Cybulski zareagoval ukončením aktivní kariéry. Scénou také ještě během téhož dne proběhla zpráva, že pasha a kuben prodávají své herní periférie.

Jestli i tohle byl to pouhý "bait" či Loord nebude jediný, kdo z této sestavy skončí, se ukáže v nejbližších dnech, jelikož se organizace prozatím nevyjádřila. Pokud by v aktivitě zůstala pouze dvojka hráčů, kteří v mixu vyhráli CS:GO Prague Challenge, tedy Neo a TaZ, dá se očekávat vznik buďto nového silného polského týmu či ještě silnějšího evropského mixu.

Bývalá sestava ESC Gaming:

{#Polsko} Filip 'Neo' Kubski
{#Polsko} Wiktor 'TaZ' Wojtas
{#Polsko} Jarosław 'pasha' Jarząbkowski  0  konec kariéry?
{#Polsko} Jakub 'kuben' Gurczynski  0  konec kariéry?
{#Polsko} Mariusz 'Loord' Cybulski  0  konec kariéry

1

Bohužel, každá éra jednou končí..

Astana Dragons

Zpráva o vzniku tohoto týmu je zřejmě nejpozitivnější zpráva celého dne. Základ týmu je tvořen bývalými hráči Virtus.pro - Dosia, ANGE1. Původně měl být v sestavě ještě Sergey 'Fox' Stolyarov, ovšem ten se rozhodl se svým bratrem Mihailem tuto pětici nedoplnit. Už to vypadalo, že Sergey oznámí konec kariéry, avšak se před malou chvíli objevila zpráva, že nějaké nabídky má a zatím není rozhodnut, co bude dál.

Společně s Yegorem 'markeloff' Markelovem nakonec přijal nabídku do tohoto týmu i další hráč Natus Vincere, Ioan 'Edward' Sukhariev. Pětku pak doplňuje též bývalý hráč Virtus.pro, který se před pár měsící rozhodl hrát jinou hru, ve které reprezentoval Kazachstán. Díky tehdejšímu odchodu Daurena 'AdreN' Kystaubayeva dostal šanci u VP GuardiaN, ale ten se nyní ocitá bohužel bez týmu.

Pětice hráčů Astana Dragons bude sídlit ve městě, kde od roku 2010 trénovali i Na`Vi, tedy v Kyjevě. Již od těchto dnů se tam budou připravovat na svoji první lan akci, kterou bude Dreamhack Bucharest, což bude první z řady velkých turnajů, kde "draci" plánují ukázat svoji sílu.

Nynější sestava Astana Dragons:

{#Ruská federace} Mihail 'Dosia' Stolyarov
{#Ukrajina} Ioann 'Edward' Sukhariev
{#Ukrajina} Kirill 'ANGE1' Karasiow
{#Ukrajina} Yegor 'markeloff' Markeloff
{#Kazachstán} Dauren 'AdreN' Kystaubayev

Můžeme nyní jen doufat, že "černý čtvrtek" byl opravdu jen jeden špatný den pro CS:GO komunitu a nyní se budou objevovat pouze ty krásnější zprávy. Každopádně nezapomeňte sledovat jak PLAYzone.cz, tak i naši Facebook stránku!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.