Přejít k hlavnímu obsahu

Faeli: Česká komunita je jednou z nejsilnějších

12. 9. 2016 | 18:33 Hearthstone
Oldřich "Faeli" Mahdal patří mezi nejznámější hráče domácí scény a jeho jméno má opravdu zvuk. Vrcholy letošní sezóny se blíží a vzhledem k aktuální situaci v jeho Hearthstone sekci eSuby, kde je kapitánem, jsme se ho rozhodli vyzpovídat na zajímavá témata.Ahoj Faeli, začneme rovnou odchody z eSuby. Každý nejspíše ví, že tvůj tým prošel obměnou. Co říkáš na odchody Silhana a Sychryho z aktivní soupisky?
Výchozí obrázek

Oldřich "Faeli" Mahdal patří mezi nejznámější hráče domácí scény a jeho jméno má opravdu zvuk. Vrcholy letošní sezóny se blíží a vzhledem k aktuální situaci v jeho Hearthstone sekci eSuby, kde je kapitánem, jsme se ho rozhodli vyzpovídat na zajímavá témata.

Ahoj Faeli, začneme rovnou odchody z eSuby. Každý nejspíše ví, že tvůj tým prošel obměnou. Co říkáš na odchody Silhana a Sychryho z aktivní soupisky?

Oba kluci mají časově náročný "real life" a k tomu se rozhodli hrát i další hry kromě HS, na který pak nezbýval čas a vedlo to až postupnému odchodu obou těchto hráčů z HS sekce (ne z eSuby). Stále ale jde o velká jména české scény a doufám, že Sychryho i Silhana ještě na akcích potkáme.

Třetím do party je Swissking. Jak se stavíš k odchodu tak kvalitního hráče? Je něco, co bys k příčinám vyhazovu takového hráče chtěl dodat?

Swissking si svojí snahou a přípravou na turnaje získal místo po boku mě a Pokrovače na větších akcích, ale stalo se, co se stalo a padlo naše rozhodnutí. Asi netřeba dodávat víc, internet už všechno ví.

Faeli

V květnu Faeli bojoval o titul v I. PLAYzone Hearthstone lize (Foto: Radek Vebr - PLAYzone.cz)

Co vůbec říkáš na nynější situaci, že „VKV“ se řeší daleko více, než se například oslavují úspěchy českých hráčů v zahraničí? Je možné tuhle situaci změnit, jak se k tomu celkově stavíš ty?

Je to škoda, ale těžko říct, jak to napravit - problémy jsou všude, i u samotných hráčů, kteří si často zakládají svoji image na nějakých těch "VKV", aby si je komunita pamatovala. A co se týče různých webů, např. pár z nich napsalo o mém (životním) úspěchu na WCA, ale najde se nějaký, který nenapsal o kauze "Swiss vs. Pasák"? Na druhou stranu já situaci nevidím zas tak špatně, když jsem hrál například WCA topku, byla tam obrovská podpora české komunity, které je stále jedna z nejsilnějších a dává o sobě vědět.

Tebe, Swisskinga a Pokrovače jsme viděli společně na celé řadě zahraničních akcí. Budeš ty nebo Miki s ním interně spolupracovat i nadále, nebo je vaši kooperaci konec?

Já se na akce většinou připravoval sám (kromě Insomnie, kde jsme lineup řešili spolu), takže u sebe nevidím velkou změnu. Pokrovac a Swiss spolupracovali víc, ale v týmu máme teď tak kvalitní hráče, že snad nebude důvod shánět pomoc jinde. 

Nyní se tedy posuneme k novým posilám. Tady ti nechám prostor, proč zrovna Scruffy a Jarla?

Tady trochu navážu na minulou otázku - právě při přípravě na různé akce jsem už několikrát konzultoval s Járou a vím, že je to jeden z nej hráčů u nás a navíc ladder god. Co se týče Scruffyho, známe se z velkých akcí (často dokonce z finálových bojů) a uvažoval jsem o něm už dřív, až teď nastala ale ta správná příležitost.

Měl jsi vyhlédnuté i jiné hráče, kteří tě například odmítli, nebo ti vyšly obě hlavní volby?

Pár dalších variant bylo, na scéně máme spoustu skvělých hráčů. Nebylo ale potřeba oslovovat nikoho kromě mých top 2 favoritů, protože jsme se s nimi (i s jejich týmy) rychle domluvili.

Faeli

Na LAN finále Faeli zvítězil a odnesl si 2000 MČR bodů (Foto: Radek Vebr - PLAYzone.cz)

Pětičlenná soupiska, přijde ti to dostatečné, nebo ještě chystáš posílení?

Aktuálně bych řekl, že je sestava v plné síle. Teoretické šesté místo by bylo, ale jen pro velmi speciální případy.

Dokážeš si představit, že bys do eSuby zlanařil StanCifku? Co by tomu muselo předcházet?

Standa by byl určitě jeden z těch hráčů, které prostě nelze odmítnout. Jako eSubáka si ho ale představit nedokážu. V CZ/SK je asi nereálné splnit jeho nároky na podmínky v týmu.

Co myslíš, jsi i po posílení stále nejlepším hráčem týmu, díky svým úspěchům, nebo to takhle nebereš?

Na tohle mám úplně jiný pohled. Hráče tvoří samozřejmě z velké části jeho úspěchy, ale také snaha dál něco dokázat, práce s fanoušky, jméno na scéně. V mém případě mě "tvoří" i hráči mojí sekce. Když budeme nejlepší tým u nás, budu i já o něco "lepší".

Jaké budou nejbližší akce, domácí či zahraniční, kde tvoji Hearthstone sekci eSuby budou fanoušci moci spatřit?

Celá sekce se vypraví do Bratislavy na Y-Games (MSR) začátkem října. Pak budou ForGames (Fujitsu liga), kde bude Scruffy a možná i já, když se zadaří. A především začátkem listopadu MČR, kde momentálně držíme vysoké pozice a rádi bychom konečně urvali titul pro eSubu.

Aktuálně váš největší konkurent (Fraternitas) oznámil čtyři nové posily. Bojíš se jejich nové soupisky?

Velká část Bratrstva byla poslední dobou neaktivní, takže mě posily vůbec nepřekvapují. Výběr stálic scény i nových účastníky PLAYzone ligy z nich zase dělá zajímavé soupeře. Já se ale nebojím nikoho!

Faeli

Faeli letos získal titul také z prvního ročníku PG WAY LAN (Foto: Jakub Plíhal - Aktualne.cz)

Těšíš se do Číny na finále WCA?

Těším se moc moc! Mám samozřejmě i trochu obavy kvůli zvěstem, že domácí hráči mají různé výhody oproti EU (slyší komentář apod.), ale snad se tohle nepotvrdí a bude to tak super event, jak jen může být a snad si odvezu i nějaké "drobné" třeba za TOP8, což je můj cíl.

Díky za tvé odpovědi. Klasicky máš závěrem prostor sdělit komunitě libovolné poselství. GO!

Ještě jednou mrkněte na otázku ohledně VKV. Stay good! <3

Štítky: eSuba, Faeli
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.