Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor s CzechCloudem o finále Global Games

18. 8. 2017 | 18:00 Hearthstone
Česká reprezentace se přes soupeře z celého světa probojovala až na světové finále Global Games, které se odehraje příští týden na GamesComu. Při této příležitosti jsme si k rozhovoru pozvali jednoho ze čtyř hráčů českého výběru Petra "CzechCloud" Žaluda.Začneme od začátku. Překvapilo tě, že ses dostal do českého reprezentačního výběru? Co to pro tebe znamenalo?
Výchozí obrázek

Česká reprezentace se přes soupeře z celého světa probojovala až na světové finále Global Games, které se odehraje příští týden na GamesComu. Při této příležitosti jsme si k rozhovoru pozvali jednoho ze čtyř hráčů českého výběru Petra "CzechCloud" Žaluda.

Začneme od začátku. Překvapilo tě, že ses dostal do českého reprezentačního výběru? Co to pro tebe znamenalo?

Nepřekvapilo, ale překvapilo mě, že se nám podařilo dát dohromady tak skvělý tým. Ukázalo se, že je daleko lepší, když si tým sedne jako celek, než když v něm máte čtyři hvězdy. Pro mě to znamenalo možnost vystoupit ze stínu a zase se po Gentlemen Cupu, který jsme hráli v roce 2014, ukázat na světové scéně.


Který soupeř byl v průběhu soutěže největším oříškem? Překvapil tě někdo, že se mezi čtyři nejlepší neprobojoval?

Pokud si dobře vzpomínám, tak nás porazila jenom Ukrajina a přesně ten zápas byl také tím nejtěžším. Zároveň byl velmi těžký náš úplně první zápas proti Filipínám, který jsme hráli tuším pět dní potom co vyšla nová expanze. Naštěstí se plně ukázal Standova genialita na stavění balíků a vyhráli jsme. Pokud jste náhodou propásnuli naší hru s Warlockem, doporučuju. Z těch, co se neprobojovali, nejvíc překvapili Rusové, ale vzhledem k tomu, jaké je osazení TOP4, si myslím, že tam vážně chybí jenom Čína, kterou jsme v TOP8 porazili.

USA, Jižní Korea, Ukrajina, všechno světové elity. Ve vší upřímnosti, nemáš chvílemi pocit, že do takového výběru nepatříš? Věříš, že máš ještě co ukázat?

HGG byly od začátku pozicované jako týmová bitva youtuberů, streamerů, influencerů, komentátorů a profi hráčů, takže pokud bych tam nepatřil, tak by mě Blizzard ani na začátku nenominoval (hráčsky jsem samozřejmě nejslabší, to bez diskuze). To, že se do finále dostaly týmy, které jsou složené z nejlepších hráčů na světě, je normální vývoj a dává to i smysl. Ve finále se doufám ukážu taky, ale pokud mi dá Standa do ruky Huntera, tak to bude asi fakt těžké.

GamesCom je již za rohem. Kolik odhadem zabere vaše každodenní příprava, individuální i společná, od příchodu nové expanze?

Naprosto reálně 40 hodin čistého času denně pro celý tým. S Pokrovačem denně streamujeme a testujeme balíky společně. Je to hodně těžký záběr, ale třeba Pokrovač a Jarlou musí s Global Games zároveň poslat i balíčky na další preliminaries, takže se jim jejich práce zúročí i později.

Jak ti sedí expanze KotFT, jaký je tvůj aktuálně nejoblíbenější balík? Sedí ti váš sestavený line-up pro reprezentaci?

Tahle expanze je celkově hrozně divná a nejsem si jistý snad ničím kromě toho, že Druid je Tier 0. Celkově mi přijde, že většina karet, kolem kterých je KotFT postavená, je s vyjímkama (Bonemare) hrozně slabá a metagame pořád určují stálice z MSOG (Jade, Patches, Devolve, Finja). Zatím jsem nenašel jediný balík, který by mi vyloženě seděl, ale uvidíme co se ještě změní v dalších dnech. Ohledně našeho line-upu tady mluvit nechci, spousta věcí je ještě otevřených.

Od české reprezentace jsme již viděli ledacos. Mohou se fanoušci opět těšit na něco speciálního? Neobjevená meta nabízí spoustu nových možností.

Definitivně, ale nechci ani naznačovat. Je to kvůli tomu, že balíky, které si pickujeme do prvního zápasu, si necháváme (pokud vyhrajeme) až do finále a protože nebudou veřejné decklisty, můžeme s nimi překvapit nejenom diváky, ale i Korejce nebo Ukrajinu.

Vyvrcholení Global Games je tady již za týden. Jak bys ke sledování nalákal ty, kteří normálně Hearhstone ignorují?

Přestavte si, že to je olympiáda v Naganu v roce 1998 a místo Jardy Jágra tam je Standa Cifka. No a není to hokej, ale už je jednoduché.

Moc díky za rozhovor, přeji hodně štěstí v Německu a prosím tě, žádný missnutý lethal!

Díky, vyřídím to Pokrovačovi.

Štítky: Global Games
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.