Přejít k hlavnímu obsahu

Herdyn: Příběh osobnosti české scény

23. 12. 2017 | 22:21 League of Legends
Pavla Mikeše s nickem Herdyn zná dnes asi každý český nebo slovenský hráč League of Legends. Aktuálně velmi oblíbený streamer byl dlouhou dobu významnou postavou českého poloprofesionálního gamingu. Herdyn před nedávnými Hitpoint FINALs ohlásil, že po tomto turnaji definitivně končí s kompetetivní kariérou a bude úplně překopávat svůj stream. Pojďme se podívat na příběh této, pro český gaming, důležité osobnosti.
Výchozí obrázek

Pavla Mikeše s nickem Herdyn zná dnes asi každý český nebo slovenský hráč League of Legends. Aktuálně velmi oblíbený streamer byl dlouhou dobu významnou postavou českého poloprofesionálního gamingu. Herdyn před nedávnými Hitpoint FINALs ohlásil, že po tomto turnaji definitivně končí s kompetetivní kariérou a bude úplně překopávat svůj stream. Pojďme se podívat na příběh této, pro český gaming, důležité osobnosti.

Pavel "Herdyn" Mikeš začal s League of Legends už před téměř osmi lety. K League of Legends přešel z Warcraftu III a už se ho jen tak nepustil. Poté, co se dostal do vyššího ela, upoutal své působení k organizaci eSuba. Herdyna po šplhání v SoloQ kontaktoval tehdejšího kapitána eSuby a po spoustě změn se v sestavě eSuby ubydlel natrvalo. Stal se pak i kapitánem a po několika PLAYzone Nightcupech se s týmem podíval i na prvních pár LAN akcí. 

S eSubou se zůčastnil třeba Euro Championship 2011 v Polsku, Lancraft a brzy i MČR 2012. Tam byl sice v roli favoritů tým eXtatus, ale nová eSuba ve složení Herdyn, Gornagal, Ovdovovac, nardeus, Blbeczech, triumfovala a získala první MČR titul v League of Legends. V té době Herdyn začal vydávat videa o snažení jeho týmu s názvem Week of Legends (WOLE). Právě díky tomuto formátu videí získal spoustu LoL fanoušků a jeho stream se stával více a více oblíbeným. 

Největším úspěchem Herdyna bylo bez pochyby vítězství na dánském turnaji Copenhagen Games 2013 kam vyrazila sestava Herdyn, Gornagal, Rikytan, nardeus a Dirtgen. Tento triumf byl také možná největší úspěch plně českého LoL týmu v historii. O to větší šok bylo, když se tým několik týdnů po akci rozpadl. Ambice na LCS tedy rychle zanikly a Herdyn se s novým týmem pokoušel vrátit na špičku české scény. Část bývalé sestavy odešla pod křídla Benched Gaming (později Reason Gaming) do kterého přizvali Mozillu (top) a Bimba (mid). Herdyn tedy zůstal s Rikytanem v eSubě a spolu stvořili nový tým.

Po několika akcích jako Quietus Day, Advík nebo Pragoffest se Herdyn s eSubou znovu podíval na MČR. I v roce 2013 ho vyhrál a to tentokrát v roli favorita v sestavě s Lougim, Rikytanem, Baxtrixem a Deamonem. Krátce poté tým přestoupil pod organizaci Frozenriders. Tato sestava se chtěla dostat do tehdejší Challenger Series a právě tehdy to bylo pro Herdyna už příliš. V týmu ho nahradil Odstraňovač a Herdyn si dal od kompetetivního League of Legends pauzu.

V jeho pauze se Herdyn soustředil na streamování a tvoření YouTube videí, což ho dostalo na několik youtuberských akcí. Díky promování od populárnějších youtuberů se Herdyn dostal do podvědomí i ne-lolkařů a jeho fanbase rapidně rostla. Není tak divu, že jeho stránka na facebooku má už přes 130 tisíc liků.

To ale nebyl konec Herdynovi poloprofesionální kariéry. Letos totiž Herdyn vytvořil tým Play With Soul se kterým si chtěl připomenout, jaké to na kompetetivní CZ/SK scéně bylo. Mnoho diváků slavného youtubera a streamera odsuzovalo a Herdyn schytával velkou dávku kritiky. V týmu, který neměl žádné velké ambice se ale Herdynovi podařilo i přes strasti v základní části kvalifikovat na Hitpoint FINALs 12 a 13 a na prvním jmenovaném FINALs získat i bronzovou placku. 

Nyní se už podle jeho slov Herdyn definitivně loučí s kompetetivním League of Legends. Herdyn odchází se ctí. Ukázal totiž, že na nejvyšší úroveň české scény pořád má a že odchází jako jedna velká legenda českého pro-gamingu. Za jeho největší úspěchy Pavel "Herdyn" Mikeš považuje dvě vyhrané MČR, Advík 2013 a samozřejmě mezinárodní turnaj Copenhagen Games. Nyní se chce soustředit na nový stream a vytváření videí na YouTube. To mu šlo vždy, i jako kapitánovi týmu eSuba.

Zdroj: Herdyn
Štítky: eSuba, Herdyn, PWS