Přejít k hlavnímu obsahu

Spouštíme MČR sezónu 2018 v CS:GO

30. 1. 2018 | 18:07 Counter-Strike 2
Je to tu, startujeme! Mimosezónní období je u konce a týmu Alza.eXtatus začíná cesta za obhajobou. Tak jako vždy ale není celé Mistrovství České republiky jen o jednom týmu, ale o desítkách dalších. Pojďme si krůček po krůčku představit koncept celé sezóny, shrnout všechny novinky a ukázat cestu, jak se kvalifikovat na letošní Mistrovství v nejpopulárnější FPS hře.
Výchozí obrázek

Je to tu, startujeme! Mimosezónní období je u konce a týmu Alza.eXtatus začíná cesta za obhajobou. Tak jako vždy ale není celé Mistrovství České republiky jen o jednom týmu, ale o desítkách dalších. Pojďme si krůček po krůčku představit koncept celé sezóny, shrnout všechny novinky a ukázat cestu, jak se kvalifikovat na letošní Mistrovství v nejpopulárnější FPS hře.

MČR klasifikace

Parametry finálového turnaje MČR 2018 zůstávají vůči posledním rokům nezměněny. Místem konání bude opět Brněnské výstaviště, jeho termínem víkend 9. až 11. listopadu. CS:GO turnaj však největší změnu zaznamená v počtu účastníků, který pro letošní ročník zvyšujeme z 8 na 10 týmů. Spolu s tím tak bude změněn systém celého finále, který zveřejníme v průběhu roku.

Základem kvalifikace na MČR v CS:GO je již tradičně sbírání bodů. K tomu si musí každý tým založit svůj MČR slot, jehož MČR ID následně využije u online a offline turnajů zařazených do letošního ročníku – "Vytvořit tým". Pro možnost zisku bodů zůstává v platnosti i pravidlo o nutnosti účasti alespoň čtyř hráčů z MČR týmu v každém zápase turnaje o MČR body.

Co je však novinkou, tak změněná politika přestupů. V úvodu sezóny budou mít týmy celý únor na volné přestupování a zakládání slotů, následně bude zavedeno omezení na 1 přestup za 30 dní. Totéž platí po dobu 7 dní po založení nového MČR týmu. Možnost vyměnit více hráčů najednou budou mít týmy pouze v přestupových obdobích, které budou specifikovány a předem ohlášeny v průběhu sezóny. Stále platí i to, že v jednom slotu může být až 10 členů, hráčů.

V návaznosti na předešlé roky bychom rádi doplnili i výňatek z oficiálních pravidel, že majitelem MČR slotu je fyzická osoba označená jako "Owner/Majitel". Pokud si pozici "Owner/Majitel" nárokuje občanské sdružení, jiný právní subjekt či jeho zástupce (žadatel, který je registrovaným členem PLAYzone), převedení slotu na nového majitele je pouze na osobní či písemné dohodě mezi jeho dosavadním majitelem a žadatelem. Při změně majitele PLAYzone zasahuje pouze v případě doložené písemné dohody mezi oběma zmíněnými stranami.

Postupový klíč

Finále MČR 2018 v CS:GO bylo rozšířeno z 8 na 10 týmů a spolu s ním se kompletně mění i postupový klíč. Pro letošní rok jsme se rozhodli zařadit více milníků a to finále jednotlivých sezónních období, tří takzvaných sklizní a finálního Last Callu. Jarní, Letní a Podzimní sklizeň se odehraje v měsících dubnu, červenci a září a z tohoto online vyvrcholení pro 8 nejlepších týmů dle MČR klasifikace postoupí vítěz přímo na listopadové finále Mistrovství České republiky.

  • Jarní – 4 turnajové série, bodování za uplynulé 3 měsíce, 8 týmů -> 1 postupující
  • Letní – 3 turnajové série, bodování za uplynulých 5 měsíců, 8 týmů -> 1 postupující
  • Podzimní – 3 turnajové série, bodování za uplynulých 7 měsíců, 8 týmů -> 1 postupující

Po těchto sklizních se odehraje ještě jedna naše turnajová série, která společně se závěrečnými offline akcemi uzavře bodování za celou sezónu od února do října. Z finálního pořadí MČR klasifikace postoupí na MČR 2018 pět týmů s největším počtem nasbíraných MČR bodů za celý kvalifikační cyklus. O dva MČR sloty se týmy poperou v tzv. Last Callu, který proběhne v říjnu a určí nám kompletní desítku účastníků letošního Mistrovství ČR v CS:GO.

  • MČR klasifikace – finální bodování za celý rok -> 4-5* postupujících
  • Last Call – nejlepších 8 týmů dosud nekvalifikovaných na MČR -> 2 postupující

*S našimi partnery pracujeme na jednom netradičním ligovém konceptu a jeho zařazení do kvalifikace na MČR 2018. V takovém případě by přímý slot na mistrovském finále nahradil 4. postupové místo dle MČR klasifikace v závěru sezóny. Informace bude v průběhu roku upřesněna.

Tři sklizně a Last Call proběhnou z pohledu hráčů v online prostředí, ale pro fanoušky CS:GO bude připraven plnohodnotný stream s komentátory i analyst deskem, který zejména v případě Last Callu poslouží jako ideální warm-up na finále MČR 2018. V rámci programu vysílání bude připraven i další program spolu se soutěžemi o produkty partnerů letošního ročníku. Máte se na co těšit!

Online turnaje

Co zůstává v nové sezóně při starém, tak jsou MČR turnajové série. Jde o pravidelné online turnaje probíhající každou sobotu na webu PLAYzone.cz, zvané One Night Standy, které jsou v cyklu po třech zařazeny do turnajových sérií. Nejlepších 8 týmů za každou sérii se 11x v letošní sezóně utká v následném o bonusovou porci bodů a prize money 7 000 Kč. Pokud nebude určeno jinak, tohle finále proběhne vždy následující pondělí se streamem na Twitch kanále playzonecz.

V sobotních One Night Standech i finálových turnajích je ve hře maximální zisk 50 MČR bodů. Zatímco sérioví finalisté si v případě své účasti zajistí body všichni, v ONS turnajích boduje nejlepších 16 týmů splňujících podmínky k udělení. Udělené body se snižují pouze v případě účasti méně než 32 týmů, kdy vítěz získá 35 MČR bodů a boduje se pouze 8 nejlepších.

Úvodní MČR turnajová série ve spolupráci s HAL3000:

Offline turnaje

Česko-slovenské týmy mají několikrát do roka šanci navýšit své bodové konto díky úspěchům na offline turnajích, a to na domácí scéně i té zahraniční. Stejně jako v loňském roce jsou možné bodové zisky z LAN akcí rozděleny do tří bodových tříd A až C, kterými bude určitá akce oceněna.

O záštitu domácí offline akce a její následné zařazení do kvalifikačního cyklu MČR 2018 si může zažádat naprosto každý. Pro každou bodovou třídu budou stanoveny různé podmínky, po jejichž splnění se akce oficiálně stane součástí kvalifikace na letošní Mistrovství České republiky. Za vítězství domácí LAN akce je možné získat odměnu až 1000 MČR bodů.

V případě zahraničních akcí oceňujeme reprezentaci domácích týmů v zahraničí. Pokud jakýkoliv tým chystá cestu na event po Evropě či jinde po světě, stejně jako u domácích akcí je nutné tento zájem nahlásit předem. Pokud má turnaj online kvalifikaci či je vyvrcholením dlouhodobé soutěže, je nutné zájem o zisk MČR bodů nahlásit před začátkem úvodní fáze turnaje.

Proč se účastnit kvalifikace na MČR?

Odpovědí je hned několik. Nejprestižnější domácí celoroční cyklus nabízí pravidelné měření sil s nejlepšími lokálními týmy úplně pro každého, ať už míříte za vítězstvím nebo pouhou účastí. Na další názory jsme se zeptali předních domácích hráčů, kteří už mají něco za sebou.

„Každoročná kvalifikácia na MČR je plná kvalitných turnajov a býva napínavá až do konca, ale zúčastniť sa jej stojí za to, nakoľko na jeseň vyvrcholí najväčšou akciou na našej scéne v podobe samotných Majstrovstiev Českej republiky. Osobne sa na MČR sezónu veľmi teším, či už ju absolvujem ako hráč alebo coach, keďže prináša novú motiváciu a chuť víťaziť.“

– Tomáš 'benq1' Masaryk

„Určite odporúčam teamom hrať kvalifikačné turnaje, pretože MCR každým rokom len rastie, a preto mate aj vy všetci celkom dobrú šancu zažiť popredný česko-slovenský turnaj, neskutočnú atmosféru na stage a taktiež parádne ceny. Účasť na MCR vám môže zabezpečiť "lepšiu gamingovú budúcnosť", pretože túto akciu sleduje strašne veľa ľudí! Ja sa na MČR veľmi teším, teda dúfam, že sa tam v prvom rade dostanem, pretože chcem natiahnuť sériu mojich účastí v CS:GO o ďalší rok. Prvé tri roky som to vyhral, posledné tri som skončil 7.-8., takže je čas na nejaké iné miesto.“

– Peter 'uno' Lipowski

„Kvalifikace by se rozhodně mohlo účastnit více teamů, už jen z důvodu se ukázat někde, třeba jako je MČR. Pro každého hráče u nás by měl být dostačující důvod zkusit získat titul nebo si zahrát přímo na MČR, protože ne každému se to poštěstí, přeci je to jednou za rok a hráči by do toho měli dát všechno. Na další MČR se opravdu těším, je to skvělá akce a mohla by být ještě lepší než minule.“

– Patrik 'DEV7L' Stuchlík

Svých pár slov doplnil i projektový manažer MČR v počítačových hrách Tomáš Mikula:

„Myslím si, že poslední finálový zápas na MCR 2017 mezi eSubou a eXtatus byl krásnou tečkou za mnohaletým, příliš se neměnícím systémem MČR kvalifikace a samotného finálového eventu. Jak se říká, něco hezkého končí a něco hezkého začíná, a proto jsme si pro sezónu 2018 připravili řadu změn, které věříme, že povedou k zatraktivnění a zkvalitnění celého MČR. Některé novinky jste se již dozvěděli, ale spousta na Vás ještě čeká a já můžu jen říct, že se máte na co těšit!“


To by bylo vše, co potřebujete vědět ke kvalifikaci na Mistrovství České republiky v počítačových hrách 2018 ve hře Counter-Strike: Global Offensive. Karty jsou rozdány, nyní už je to jen na vás! Pokud stále ještě váháte, pojďme se společně namotivovat atmosférou loňského ročníku.

Administrační tým MČR v počítačových hrách a PLAYzone.cz si vyhrazuje právo na změny.

Štítky: MČR 2018
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.