Přejít k hlavnímu obsahu

LCK: Preview korejského play-off

11. 8. 2018 | 01:07 League of Legends
Korejská liga LCK smiřuje do finiše a již v neděli začíná play-off, které odstartuje Wild Card kolo mezi Gen.G a Afreeca Freecs. Ve hře jsou samozřejmě i vstupenky na Worlds 2018.
Výchozí obrázek

Korejská liga LCK smiřuje do finiše a již v neděli začíná play-off, které odstartuje Wild Card kolo mezi Gen.G a Afreeca Freecs. Ve hře jsou samozřejmě i vstupenky na Worlds 2018.

V tomto článku si představíme jednotlivé celky, povíme si o jejich výkonech v poslední době a odhalíme předpoklady směrem k očekávanému play-off. Pro upřesnění, korejské play-off je od toho evropského či severoamerického dost odlišné. Nadstavbové části se účastí pět týmů, které jsou do zápasů nasazeny podle jejich umístění v ligové části. Nejdříve se tedy utkají pátý se čtvrtým (GEN vs. AFS) a vítěz postupuje do dalšího kola. Stejným způsobem se přes další dvě kola propracujeme do grandfinále, kde čeká lídr ligové části, KT Rolster.

Gen.G - Dokáží poslední mistři světa konečně opanovat Jižní Koreu?

  • Umístění v letní ligové části: 4. (13-5)
  • Umístění v jarním splitu: 5. (KSV)
  • Současná pozice v championship bodování: 5. (30b)
  • PZ tip na umístění v play-off: 4. 

Na soupisce týmu Gen.G působí všech pět hráčů, kteří byli u vítězství Samsung Galaxy na Worlds 2017. V této sestavě se však celku nepodařilo nikdy postoupit ani do finále korejské soutěže a na domácí úspěch tak hráči jako Ruler, Crown či CuVee stále čekají. Letní split se hráčům vyvedl o dost lépe, než jarní a prohráli pouze pět z osmnácti sérií a měli tedy stejné skóre jako první KT Rolster. Výraznou změnou byla výměna midlanerů, přičemž nyní pravidelně nastupuje bývalý midař FlyQuest či Gold Coin United, Fly. Ze čtyř týmů na prvním místě však měl Gen.G nejhorší skóre her a začíná tak ve Wild Card kole proti Afreeca Freecs se kterými v létě jednou prohrál 0:2 a jednou vyhrál 2:1. V prvním zápase je favorizujeme, ale pokud se dostanou dál, budou mít situaci velmi těžkou, jelikož na tom kvalitově nejsou nijak výjimečně a jejich soupeři se na ně budou moci lépe připravit.

Afreeca Freecs - Dokáže AFS překvapit jako na jaře?

  • Umístění v letní ligové části: 5. (10-8)
  • Umístění v jarním splitu: 2.
  • Současná pozice v championship bodování: 3. (90b)
  • PZ tip na umístění v play-off: 5. 

Afreeca Freecs je celek, který zažil naprosto pohádkové jaro a dosáhl nejlepšího výsledku v historii organizace - 2. místa. Na jaře to zase tak skvostně nevypadalo a nakonec měl tým co dělat, aby se vůbec dostal do play-off. Tahounem týmu je bezpochyby zkušený midlaner Kuro, který se hned devětkrát radoval z ceny MVP a v celkovém žebříčku se drží na děleném druhém místě. Vzhledem k tomu, jak se vyvíjely poslední týdny, favorizujeme v prvním kole Gen.G, kterým se dařilo stále zlepšovat svou pozici v tabulce, mezitím co celek Afreeca Freecs z posledních osmi zápasů vyhrál pouze polovinu. 

Kingzone DragonX - Na cestě za vykoupením

  • Umístění v letní ligové části: 3. (13-5)
  • Umístění v jarním splitu: 1.
  • Současná pozice v championship bodování: 2. (130b)
  • PZ tip na umístění v play-off: 1. 

Tento tým má za sebou v podstatě dva triumfy v LCK za sebou, protože loňský tým šampionů Longzhu byl až na Peanuta naprosto totožný v porovnání s celkem KZ. I přesto je tento tým často kritizován kvůli tomu, jak se prezentuje na mezinárodních akcích. Letos se jim nedařilo ani na MSI a ani na Rift Rivals a v lize nevypadali tak dominantně jako na jaře. I přesto je pasujeme do role favoritů z důvodu, že jejich carry hráči vypadají ve skvělé formě a v aktuální metě to bude velmi důležitý faktor. Khan je ke všemu dlouhodobě jedním z nejlepších toplanerů světa, což z Kingzone dělá tým bez slabiny. Kingzone DragonX ale opravdu není tak velkým favoritem, jako například na jaře a vzhledem k vyrovnanosti prvních čtyř týmů na konci letní ligové části je klidně možné, že se nedostanou ani přes jeho první zápas. 

Griffin - Nováčci hladoví po velkém úspěchu

  • Umístění v letní ligové části: 2. (13-5)
  • Umístění v jarním splitu: N/A
  • Současná pozice v championship bodování: 4. (70b)
  • PZ tip na umístění v play-off: 3. 

Okolo týmu Griffin se v posledních týdnech objevovalo velké nadšení. Po skvělém startu v první korejské lize se nováčkům podařilo udržet silné výkony a nakonec obsadit druhé místo po základní části. Proč je však považujeme za možná nejslabší tým z play-off pětky? Odpovědí jsou samozřejmě zkušenosti, kterých mají hráči po málu a ve hrách, kde půjde o tolik, je může atmosféra strhnout a jejich výkony mohou mít sestupnou tendenci. Ikonou týmu je botlaner Viper, ale ani ostatní hráči se nenechali v letním splitu zahanbit. Výsledky tohoto celku se sice s postupem času o trochu zhoršovaly, ale pokud nováčci v play-off dokáží udržet nervy na uzdě, je snadno představitelné, že nakonec pozvednou nad své hlavy korejský pohár.

KT Rolster - Podaří se favoritům zlomit prokletí?

  • Umístění v letní ligové části: 1. (13-5)
  • Umístění v jarním splitu: 3.
  • Současná pozice v championship bodování: 1. (140b)
  • PZ tip na umístění v play-off: 2. 

KT Rolster se znovu pasuje do role jednoho z favoritů. Faktem ale zůstává, že jsme tento tým na Worlds viděli naposledy v roce 2015. Loňská sestava byla skoro stejná, jako ta letošní a právě proto nedáváme KT velké naděje na zisk titulu. Rozhodně by se ale tento tým neměl odepisovat, protože ke konci splitu vypadalo KT jako nejsilnější a nejkvalitnější celek. Pokud má KT Rolster někdy vyhrát LCK, je to právě teď. Na midu mají silného hráče Ucala, který získal nejvíce MVP ocenění z celého týmu a ostatní hráči jsou prověření veteráni. Botlane je dlouhodobě považována za jednu z nejlepších na Světě a Smeb je už od dob ROX Tigers také označován jako nejlepší toplaner Světa. Po týmové stránce zatím vše klapalo tak jak mělo a navíc KT hraje do karet fakt, že svého finálového soupeře uvidí minimálně v jedné BO5 sérii a bude se na něj tedy mnohem lépe připravit. 

Zdroj: best.gg
Štítky: LCK