Přejít k hlavnímu obsahu

HGG 2018 z pohledu našich reprezentací

7. 9. 2018 | 20:36 Hearthstone
Výchozí obrázek

Hearthstone Global Games 2018 jsou pro českou a slovenskou reprezentaci historií. Pojďme si jejich krátkou cestu připomenout, od samotného začátku až do smolného konce.

Vše začalo více jak tři měsíce zpátky – 6. června byly představeny kandidátky. Obě byly plné hvězd, opravdu reprezentovat ale mohli jen čtyři hráči, z nichhž už byl jeden jasný předem. Po všelidovém hlasování nakonec vznikly tyto sestavy:

  • Česká republika
    Jaromír "Jarla" Vyskočil - kapitán (Nordavind)
    Oldřich "Faeli" Mahdal (Copenhagen Flames)
    Mikuláš "Pokrovac" Dio (eSuba)
    Václav "Findan" Prosser (eSuba)

  • Slovensko
    Martin "martim" Masrna - kapitán (Inside Games)
    Michal "HiImJoŽo" Jozefek (Learn2play Gaming)
    Branislav "zataro" Štukovský (ECLOT.LYNX)
    Marek "cekmara" Šalgovič (Ravage Esports)

Obě vedla zvučná jména, která si své místo poctivě vybojovala na ladderu, martim a Jarla. A i další tři hráči patří k tomu naprosto nejlepšímu, co se na CZ/SK (a vlastně i té světové) scéně nachází. Na přípravu a sehrání byl týmům dán více jak měsíc, show pro naše týmy vypukla 17. července, na řadu šli Slováci, soupeřem jim byl Izrael. A vstup se jim povedl, proti oslabenému protivníkovi (kapitán Glaser se nemohl dostavit) vyhráli bez větších problémů 3-1. Úvod zvládli následující den i Češi, silný výběr Kanady nakonec porazili výsledkem 3-2

Další dvě kola už tak šťastná nebyla – obhájcům titulu to sice stále šlo a jak Indonésii, tak Rumunsko porazili, Slováci už ale vyhrát nedokázali. Nejprve na streamu podlehli Španělsku rozdílem 2-3 a následně offstream prohráli proti výběru Chile.

Po třetím kole následovala dvoutýdenní pauza, během jejíhož příchodu Hearthstone svět zasáhlo rozšíření The Boomsday Project. Do čtvrtého kola šli Slováci už jen kousek od konce v turnaji, Čechy naopak naprosto stejná délka dělila od postupu dál. Na oba naše výběry zde čekaly těžcí soupeři – Češi potkali vicemistry z Ukrajiny, Slováci zase Kanadu. Výsledek? Dvě prohry. Kolento a spol. naše hráče porazili výsledkem 3-1, Kanaďané po těsném souboji rozdílem 3-2.

 

Dál už pokračovali jen Češi, kteří byli stále ve velmi dobré pozici. Soupeřem v pátém kole jim byl ale další neskutečně silný celek, Německo v čele s Viperem. A to si s našimi hráči poradilo bez problémů výsledkem 3-0. Šance ale stále žila, v posledním kole, hraném 5. září, už ale Češi přišli o svou výhodu klidné mysli – prohra by poprvé znamenala vyřazení. Zápas to byl bezpochyby zajímavý, kvůli matchupům šlo ale říci, že rozhodne úvodní mirror Paladinů. Ten vyhráli Bulhaři, a i když to ještě konec samozřejmě neznamenalo, výhra se Čechům vzdálila o hodně. Následný střet Shuderwock Shamana s Zoolockem nebylo lehké vyhrát, opravdu v něm padnout ale příjemné logicky nebylo. Pokračovalo se stejným matchupem, akorát s prohozenými classami. A bohužel, ani v něm to nevyšlo. Podtrženo sečteno, Bulhaři Čechy porazili 3-0.

O letošním ročníku Global Games věděl snad každý fanda Hearthstone, či jen prostě esportu – způsobeno to bylo především tím, že ten loňský Češi ovládli a stali se tak prvními mistry světa. Očekávání na Českou reprezentaci tedy byla samozřejmě vysoká, i přesto, že StanCifka, pro spoustu fanoušků stěžejní kámen sestavy z roku 2017, a CzechCloud na soupisce chyběli. Naděje mířily i ke Slovákům – kapitán martim i zbytek týmu byl bezpochyby silnější, než ten, co jsme mohli vidět loni. Jenže za námi je první část (velká swiss skupina) a jak už víte, Slováci i Češi jsou z turnaje venku. Je tedy na místě na konec tohoto shrnutí naší poutě skrze Global Games rozebrat, co za tím nejspíše stojí.

Co se týče české repre, je samozřejmě jednoduché říct, že neúspěch způsobila absence StanCifky (či rovnou i CzechClouda) – tak to ale samozřejmě nebylo. Standa je samozřejmě skvělý hráč a deckbuilder, to, že v týmu chyběl, ale nebylo způsobeno tím, že by čeští fanoušci rozhodli "špatně", za svou absenci si může jen a jen sám, kvůli nedostatčenémů zisku bodů se totiž nedostal ani na soupisku kandidátů. 

Změny v týmu prohru nezpůsobily.

A především, Češi nehráli špatně – už jenom vstoupit do turnaje plného hvězd výsledkem 3-0 je velmi dobré. Jakto, že to tedy nedotáhli na postup? Jenom se vymlouvat na RNG je možné, ani to by ale pravda nebyla. Hearthstone samozřejmě z podstatné části o štěstíčku je a Jarla a spol. boha RNG evidentně něčím lehce naštvali, jediný důvod to ale určitě nebude. Věc, které si všimne při pohledu na výsledky všech zápasů snad každý, je ta, že selhání našich borců přišla až po pauze, tedy až po příchodu expanze The Boomsday Project. Náhoda? Možná, spíše to ale vypadá tak, že expanze našim borcům nesedla a to je tím, co je nakonec stálo postup.

A Slováci? U nich je to těžší, především kvůli tomu, že mimo zápasu se Španělskem nebyla jejich utkání streamována. I oni vypadli až po příchodu expanze, v The Boomsday Project ale odehráli jen jeden zápas , zde bychom tedy problém nehledali. Slováci neměli raketový vstup do turnaje, proto jejich vypadnutí není bráno s takovým podivem – důvody se dle nás prostě nahrnuly na sebe, občas prostě stačí, když se spojí dohromady smůla a menší missplaye, a s turnajem se můžete rozloučit.

A jak vidí svoji účast kapitáni našich reprezentací?

Jarla: „První část HGG je za námi a bohužel jsme skončili se skórem 3-3 na nepostupové pozici. Po první části, kde jsme ani jednou neprohráli, to vypadalo, že už máme k postupu blízko, ale přišla Ukrajina, proti které jsme měli po napárování matchupů strašně malou šanci na výhru, a dopadlo to tak, jak to mělo dopadnout podle %, 1-3. Poté jsme proti Německu opět prohráli 50:50 flip ve 4. a 5. zápase a museli jsme vyhrát 3-1 nebo lépe, jinak jsme byli bez šance a prohráli jsme rovnou 0-3. Proti Bulharům jsme to měli přesně 50% už i po napárování, ale prohráli jsme Paladin mirror, Shaman proti Warlockovi nám přišlo jediné Volcano a naopak soupeř měl všech 5 clearů, to byl také konec 0-3. Trošku mě mrzí, jakým stylem se Blizzard rozhodl pojmout formát letošních HGG, kde se můžete připravit, jak chcete, a pak můžete stejně prohrát na random párování matchupů. Loňský formát byl v tomhle jednoznačně lepší a bylo to i více o skillu, ale to je rozhodnutí Blizzardu. Jsem spokojen s tím jak jsme se na každý zápas několik hodin týdně vždy připravili a skoro vždy jsme se shodli, jaké balíky a strategii vybrat na daného soupeře. Díky všem, co nám fandili, a snad se většina z nás probojuje do HGG reprezentace pro příští rok, pokud bude.“

martim: „Do HGG sme išli s tým, že nikto z nás nemá s podobným formátom žiadne skúsenosti, rovnako nikto z nás nemal skúsenosti z minulého ročníku. Napriek tomu sme sa pomerne dobre zohrali, a v prvom kole sme dokázali zvíťaziť. Potom však prišla smolná prehra proti Španielsku a v posledných dvoch kolách sa začal ukazovať zlý odhad mety a nedostatok prípravy. Napriek tomu som spokojný s tým, ako sme hrali po tímovej stránke, nálada bola dobrá a o rok to snáď lepšie..“

Štítky: Global Games
miluju videohry a hlavně ligu legend