Přejít k hlavnímu obsahu

RIIJK: „Pro titul na MČR udělám všechno!“

6. 10. 2018 | 18:15 PlayStation Continental Cup
Štěpán 'RIIJK' Sobocki je jedním z nejlepších českých hráčů FIFA 19, a tak jistojistě nebude chybět ani v kvalifikaci na PlayStation Mistrovství ČR v této hře. My jsme jej při této příležitosti vyzpovídali, aby zhodnotil aktuální situaci na virtuálním trávníku a celkově i své šance na postup.
eSuba RIIJK
eSuba RIIJK

Jak ses dostal k FIFĚ a konzolím obecně? Čím tě hra zaujala, ze jsi ji začal aktivně hrát? Jak dlouho se jí věnuješ aktivně?

K FIFĚ jsem se dostal tak nějak přirozeně, protože jsem velký fanoušek fotbalu, sám jsem ho hrál a pravidelně sleduju. Tím pádem jsem se dostal i ke konzoli, protože do té doby jsem hrál pouze na PC. Většina FIFA komunity hraje na konzoli, u nás hlavně na PS4, takže nebyla jiná možnost. Kompetitivní stránce se věnuju od ročníku 17, jsem hodně soutěživý, takže i když mám období, kdy mě FIFA nebaví, turnajů se vždy rád účastním.

Dokážeš porovnat novou FIFU 19 s předchozím ročníkem? Kde osobně pociťuješ největší rozdíly?

Ač se to nemusí na první pohled zdát, tak je hra úplně jiná. Největší rozdíl vidím asi v rychlosti hry, driblinku a střelbě. Mně osobně pomalejší hra moc nevyhovuje, protože se tím snižuje skill gap, stejně tak střelba byla v 18 v pořádku a nepotřebovala překopat, jako jiné věci. Naopak se mi líbí možnost nastavení si ruzných taktik v předzápasovém menu, takže můžu reagovat na různé situace v zápase.

Co tvůj FUT tým, už se začíná tvořit dle tvých představ? Je třeba nějaký hráč, bez kterého si nedokážeš svoji soupisku představit?

Budování týmu je vždy práce na celou sezónu a ani na jejím konci není nikdo úplně spokojený. Rád bych jednou měl útok Ronaldo – Ronaldo a v záloze Gullita, bohužel ale zatím nemam nikoho z nich. (smích)

eSuba RIIJK

V jakém stavu se momentálně nachází kompetitivní komunita FIFY? Bereš vznik Sparta eSports jako pozitivum nebo spíše vzrůstající konkurenci?

PRO scéna u nás není na takové úrovni jako v zahraničí, ale určitě je na vzestupu. Vstup Sparty a také Trenčína do esportu je určitě skvělá věc, která snad pomůže přesvědčit i další týmy, že to má smysl.

Myslíš, že čeští FIFA hráči dokáží konkurovat té největší zahraniční špičce?

Zatím na té úrovni bohužel nejsme, což se ukázalo třeba na V4 v Maďarsku. Možná nám chybí pravidelná konfrontace s těmi nejlepšími, ale myslím, že za poslední rok jsme nějaký pokrok udělali. Zatím jsme ve fázi, kdy jsme schopni ty nejlepší porazit, ale ne porážet. To se snad letos změní.

Co by pro tebe znamenal případný úspěch na PlayStation MČR a jak vysoko by jsi jej řadil na pomyslném žebříčku úspěchů v kariéře profesionálního FIFA hráče?

Takhle daleko ještě koukat nechci. První krok je kvalifikace v nové hře, kterou ještě nikdo z nás neovládá tak, jak by si představoval. Případného titulu bych si ale hodně cenil a udělám pro něj všechno.

Co pro tebe znamená možnost postoupit na PlayStation Continental Cup? Už jsi někdy soutěžil na turnaji takové velikosti? Máš letos nějaké ambice uspět v Global Series?

Jak jsem říkal, konfrontace se světovou špičkou nám chybí jako sůl, takže možnosti se účastnit takového turnaje bych si hodně vážil. Minulou sezonu jsem bojoval na V4 Future Sports Festivalu v Budapešti, kde jsem bohužel skončil třetí ve skupině.

Jaké jsou tvé cíle na PlayStation MČR? Jedeš si pro titul nebo je nějaké umístění, se kterým by jsi byl spokojen?

Jdu si samozřejmě pro titul. Jestli se to povede nebo ne, to nevím, ale cena pro vítěze je moc dobrá na to, aby mi stačila jen účast.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.