Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor s bladem, který dává šanci hře Fortnite

10. 10. 2018 | 14:50 Fortnite
Mezi čtyři pozvané influencery se pro Datart EXPO Fortnite Cup dostal i Roman "blade" Pilný, kterého mají fanoušci primárně spojeného s hrou CS:GO. Nyní si však vyzkouší něco jiného a to Fortnite, rovnou proti těm nejlepším. Šanci vyzvat bladeho budeš mít i ty, tak neváhej a registruj se do jedné ze dvou víkendových kvalifikací. My jsme jej prozatím alespoň vyzpovídali.
Fortnite blade
Fortnite blade
Kvalifikační turnaje:
Sobota 13. října 16:00Datart EXPO Fortnite Cup – 1. kvalifikace
Neděle 14. října 16:00Datart EXPO Fortnite Cup – 2. kvalifikace

Pokud se k tomuto rozhovoru dostane někdo, kdo sleduje jen Fortnite, jak by ses mu představil?

Jmenuji se Roman a většina mě bude asi znát pod přezdívkou blade, pod kterou vystupuji. Pohybuji se na naší scéně už nějaký ten rok, tedy hlavně pro CS:GO komunitu, a jsem rád za toto skvělé zpestření, které nás čeká.

Jak ses dostal k Fortnite? Čím tě hra zaujala, ze jsi ji začal aktivně hrát?

Jak jsem říkal, můj hlavní content je jiná hra. K Fortnite jsem se tak dostal čistě náhodou. Po večerech jsme s kámoši hrávali a bylo to příjemné. Pamatuji ještě, jak jsme se s DEV7Lem každé odpoledne domlouvali, kdy po mém streamu a po jeho CS:GO zápasech zapneme společně Fortnite a pochillujeme.

Co tě na na Fortnite momentálně nejvíce baví a co naopak nebaví a změnil by jsi to?

Asi na to budu mít jiný pohled, než někdo kdo tu hru hraje každý den, ale nejvíce mě bavilo a baví to prostředí. Je to taková dobrá oddychovka, alespoň pro mě jako CS:GO hráče. Nechápu, jak to někdo může srovnávat s PUBG, jelikož mi hry přijdou úplně jiné. Ano, žánr je sice stejný, ale jinak jsou obě absolutně rozdílné. Baví mě i přístup vývojářů. Z jejich strany je cítit, že se o to starají a na hře pracují a přidávají jak patche, tak různá vylepšení, která hráče baví. Ale na druhou stranu už jsem slyšel, že poslední dvě sezóny změnili hru natolik, že to odradilo mnoho lidí. Ale jinak moc nevím, nemůžu soudit.

Fortnite blade

V jakém stavu aktuálně vidíš spojení Fortnite s esportem? Vidíš v tom ten správný směr?

Do takové hloubky zas moc nevidím, jelikož se v této komunitě nevyskytuji, ale myslím, že ta cesta dostat se k progamingu tam samozřejmě je, ale i když se to nemusí zdát, bude těžká. Když to zvládlo PUBG, tak to dokáže i Fortnite, zvláště s těmi prize pooly, které jsou neuvěřitelné. Ovšem je potřeba se nad tím zamyslet i z druhé stránky, například oproti progamingu v CS:GO, Dotě nebo LoL mají obě tyto hry nevýhody. Myslím, že sledování právě žánru battle royale je pro oko diváka nezáživné a akce přichází až po nějaké době. I když oproti PUBG v tomto má určitě Fortnite výhodu, té akce je tam vice.

Co si myslíš, že bude první Fortnite LAN event znamenat pro domácí komunitu? Jsme tu na progaming připraveni?

CZ/SK komunita bude asi na progaming připravena až poté, co na ni bude připravena ta světová. Je ale dobře, že někdo něco udělal pro naší scénu, hra se dostane do podvědomí široké veřejnosti i mnoha dalších hráčů. Zda ale Fortnite dokáže být v esportu silným hráčem, jako je třeba CS:GO nebo LoL, to ukáže až budoucnost. Šance tam určitě je, lehké to ale nebude. Já osobně vidím Fortnite spíše jako skvělou oddychovou hru pro mládež než kompetitivní titul. Ale to je jen můj názor.

Vzhledem k tvému primárnímu zaměření, jaké máš stanovené cíle pro Datart EXPO Fortnite Cup? Cítíš nějakou šanci na výhru?

Určitě se jedu v první řadě zabavit a poznat nové lidi. A jestli jedu vyhrát? Ve všech rozhovorech, které jsem kdy v CS:GO kariéře dělal, jsem vždy odpovídal stejně. Jasně, že jedu vyhrát, jinak bych ani na ty akce nemusel jezdit. Vždy jsem byl soutěživý a chtěl být nahoře a na očích. Ale nebudu vám lhát, teď se mi tohle prohlášení fakt neříká lehce, jelikož na finále bude asi 99% lepších hráčů, než jsem já. (smích) Ale potrénuju a uvidíme.

Díky moc za rozhovor, Romane, chtěl bys na závěr něco vzkázat?

Doufám, že se dorazíte podívat na skvělou show – ať už na samotnou akci do Brna, nebo vše budete sledovat z domu!

Štítky: Datart EXPO
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.