Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor s Alim o FUT a PlayStation MČR

13. 10. 2018 | 23:14 PlayStation Continental Cup
Tomáš Zvelebil, neboli Ali, se vedle řady svých aktivit po vydání nové FIFY hojně věnuje streamování, většinovou náplní jeho přenosů je FIFA Ultimate Team. Aliho sice neuvidíme v kvalifikacích na PlayStation MČR, i tak je ale váženým hostem na rozhovor k hernímu módu, ve kterém se právě české mistrovství odehraje.
PlayStation MČR ve FIFA 19 – Ali
PlayStation MČR ve FIFA 19 – Ali

Zdravíčko Ali. Pro naše čtenáře možná nebudeš nejznámější postavou, dokázal by ses jim v krátkosti představit?

Herní publikum mě může znát jako šéfredaktora Score nebo televizního pořadu Gamepage, ostatní nejspíš z pořadu Aliho parťáci, kde jsme spolu s Ondrou a Fattym hodnotili videa diváků. Aktuálně pracuji v influencer marketing agentuře Subscribe a po večerech s chutí streamuju hry na PlayStation (Twitch kanál).

Jak dlouho se FIFĚ už věnuješ, jak dlouho ji streamuješ? Zkoušel jsi někdy třeba i nějaké turnaje, kompetitivní dráhu?

FIFu hraju od roku 2012, každý rok okolo tisíce zápasů. Nehraju závodně, ale zúčastnil jsem se několika turnajů osobností pořádaných PlayStationem. S Ondrou Sokolem se nám kupříkladu podařilo prohrát díky tomu, že nám rozhodčí vyloučil pět hráčů, což považuju za svůj dosavadní největší turnajový úspěch.

Hrát profesionálně mě nikdy nenapadlo. Můj fotbal je pro diváka, snažím se o pěkné góly, elegantní kombinaci. Profíci se specializují na nejefektivnější metody hraní. Respekt a GG, ale mě takhle hrát bohužel nebaví. 

Co říkáš na nejnovější ročník? Jsi s ním osobně spokojený? Jaké jsou největší klady a zápory, ideálně v porovnání s FIFA 18?

Báječně se podařilo vybalancovat rychlost hráčů i hry samotné. Nemusíte používat jen nejrychlejší hráče, můžete hrát uvážlivější, kombinační fotbal, ne jen ping-pong narážečky z FIFA 18. Skladba týmů je díky tomu daleko pestřejší. I když pochybuju, že uvidíme FIFU plnou Toni Kroosů, i pomalejší hráči jsou o poznání hratelnější než dřív, pokud mají kupříkladu dobrý dribling nebo fyzické vlastnosti.

Krom extrémních případů, kdy vašeho Aubemayanga s pěti metrovým náskokem doběhne pomalejší bratr Pera Mertesackera, to funguje výborně. Na druhou stranu způsob, jakým hra balancuje rozdíly mezi dobrými a horšími hráči, lepšími a horšími týmy, jak se pokouší každý zápas udělat zajímavý a napínavý, je skutečně nešťastný a z tohohle pohledu patří FIFA 19 k těm nejhorším v sérii.

Je to půl na půl – krom očividných bugů, na kterých snad EA pracuje, je tu spoustu pozitivních i negativních posunů. Dost mě zajímá, jak se s tím poperou hráči na vašem turnaji. 

PlayStation MČR ve FIFA 19 – Ali

Myslíš, že dělá model FIFA Ultimate Teamu FIFU právě takovou, že dokáže zabavit na dlouhé měsíce a hráč u ní vydržet?

Celá hra je navržena tak, aby se hráč pravidelně přihlašoval, kupoval hráče a FIFA pointy, vybudoval si závislost. Nezapomínejme, že FIFA Ultimate team je free-to-play hra – můžete ji hrát, i když do ní nedáte ani korunu. A tento typ her funguje právě takovým způsobem, to není nic nového.

Na streamu tě můžou vidět diváci často sypat FIFA Pro Pointy. Pochlubíš se, kolik už sis jich v letošní sezóně pořídil?

Na Twitchi máme fantastickou komunitu, která se na každý „pack opening“ skládá. Pokud chcete opravdu dobré hráče, a nemáte extrémní štěstí při gamblingu s balíčky, není hraní FIFA nic levného. Tenhle rok jsme takových openingů měli dobrých deset. Takže tipuju, že do hry zahučelo solidních 100 000 FIFA pointů.  

Co tvůj tým, kteří hráči se ti aktuálně osvědčují nejvíce? Je to Pavel Nedvěd nebo někdo jiný? Máš nějakého vysněného čutálistu, kterého sis zatím nepořídil?

Pavel Nedvěd je bůh a jeden z hlavních důvodů, proč FIFA 19 hraju! Podívejte, mám v týmu OTW Cristiana Ronalda, vyzkoušel jsem Neymara, Mbappe, Garetha Balea a samozřejmě Messiho. Nic se nevyrovná pocitu, když vstřelíte gól s Pavlem Nedvědem. I když, pravda, památný gól Jardy „Lovce“ Plašila ve víkendové lize patří na streamu také mezi legendární.

Pojďme ale k tématu. Co říkáš na aktuální posun FIFY na turnajové scéně? Ať už v rámci návratu na MČR nebo nedávného oznámení Sparty?

Sleduju velké mezinárodní turnaje, které jsou na Twitchi každý rok. Zajímá mě, jak bude tenhle rok soutěžní FIFA vypadat. Nedokážu si sice představit, že turnajová verze FIFY bude obsahovat stejná množství náhodných odrazů a gólů, na druhou stranu bychom mohli vidět zajímavější styly hry, než osm lidí za balónem a tři smutní útočníčci vepředu.

Oznámení Sparty je skvělé. Mám velkou radost, že progresivní české týmy, jako je Sparta, přemýšlí o fotbalu jako celku, včetně fanoušků u konzolí a počítačů.

Sleduješ kompetitivní scénu? Máš mezi účastníky PlayStation MČR svého favorita?

Ani ne tak profi scénu, jako komunitu obecně. Mám radost, že nám spolu s FIFA 19 přibyla celá řada nových, talentovaných hráčů, streamerů a youtuberů. Mým favoritem pro MČR je kolega z Twitche – Emerickson. Je to vynikající hráč a budu mu držet palce.

Myslíš, že je šance postoupit na PlayStation Continental Cup i s uhrazením všech nákladů tou nejlepší motivací, kterou může hráč dostat?

Myslím, že to je skvělá příležitost. Ať je stav hry v tuhle chvíli jakýkoliv, zúčastnit se velkého zahraničního turnaje je fantastická příležitost, která z vás může udělat globální hvězdu. Krom večeře u svíček s Pavlem Nedvědem si nedokážu představit lepší odměnu pro fanouška FIFY a fotbalu obecně.

Nelákalo by tě zkusit štěstí a pinknout si turnájek? FUT mančaft na to beze sporu máš kvalitní.

Nelákalo. Hrát na opravdu vrcholové úrovni vyžaduje poctivý, kvalitní a dlouhodobý trénink a využívání slabých i silných stránek hry do maxima. Nezávisle na tom, co se vám líbí nebo ne. Chce to skutečně sportovní nasazení. Já hraju pro zábavu a moje streamy se nesou v podobném duchu.

A upřímně, i když je spousta lidí přesvědčena o opaku, nemyslím si, že je kvalita týmu rozhodující. Můj mančaft s Plašilem, Lukášem Váchou, Hubníkem a Limberským během včerejšího streamu vyprovodil tým Seedorfa, Henryho a Mbappého a ani to nebolelo. FIFA dává, FIFA bere, pánové!

Co bys doporučil nebo vzkázal těm, kteří se zítra zúčastní druhé kvalifikace o postup do Brna?

Tři věci: hodně štěstí, pevné nervy a záložní ovladač.
 

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.