Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor s TheJohnym z týmu Alza Gaming

16. 10. 2018 | 12:35 PlayStation Continental Cup
Jedním ze čtyř pozvaných hráčů na PlayStation MČR je i oblíbený streamer a hráč v jedné osobě, TheJohny reprezentující Alza Gaming. Honza v současně disponuje opravdu parádní formou, a my jsme tak neváhali a pozvali si ho na rozhovor k blížícímu se LAN finále PlayStation MČR ve FIFA 19.
PlayStation MČR ve FIFA 19 – TheJohny
PlayStation MČR ve FIFA 19 – TheJohny

Na úvod bych se tě chtěl zeptat, jak dlouho se hraní FIFY věnuješ, jak dlouho ji hraješ kompetitivně a jakou dobu již streamuješ? Alza Gaming reprezentuješ již jakou dobu?

Hraní FIFY se více věnuji od ročníku FIFA 14, kdy jsme začali natáčet s Lakym. Předtím to byly spíše kariérky a sranda zápasy, od ročníku 14 jsem se pustil do režimu Ultimate Team, který mě pohltil až do teď.

Co se týče streamování, tak to jsem rozjel až na vlastní sólo dráze o rok později, tudíž od ročníku FIFA 15. Nicméně jsem si v prvních ročnících s aktivitou moc nepotykal a tak nebyla výjimka, že jsem měsíc stream nezapnul. Tohle se od FIFY 17/18 změnilo a držím si aktivitu, hlavně po přechodu na Twitch, což je necelých 11 měsíců, se snažím fanouškům věnovat co nejvíce a oni mi to vracejí svou aktivitou. Za to velké díky.

Aktuálně hraju za tým Alza Gaming, kterému vděčím opravdu za hodně, přestože spolupracujeme "teprve" od června tohoto roku.

Vyžíváš se více v turnajovém hraní nebo tě naplňuje spíše cesta streamera? Nebo je to právě ta kombinace obojího?

Kdybych si měl vybrat, jestli budu slavným FIFA hráčem, nebo slavným FIFA streamerem, vyberu si dráhu streamera. Je to z jednoho prostého důvodu. FIFU hraju pro lidi a s lidmi, kteří mě sledují a díky ním jsem tam, kde teď jsem. Nicméně tyhle dvě role se dost prolínají, kdyby člověk byl ve FIFĚ úplně špatný, nebude ho sledovat tolik lidí. A myslím, že od spolupráce s Alzou, což pro mě byla motivace zlepšovat se ve hraní, jsem se herně posunul, i když je stále dlouhá cesta přede mnou.

Co říkáš na novou FIFU 19, hraje se ti lépe než 18? V čem vidíš největší rozdíly těchto dvou ročníků?

Z nové FIFY 19 jsem nadšený. Největší rozdíl vidím nejspíše v tom, že nyní člověku nestačí náhodně prostrčit míč kolem obránce a utéct. V devatenáctce je skoro nereálně utéct při vedení balonu, což hru vede spíše kombinaci a to mi vyhovuje.

PlayStation MČR ve FIFA 19 – TheJohny

Do jaké míry se věnuješ FUTku oproti klasickému hraní? Už máš alespoň nějakou kostru svého vysněného týmu?

Abych se přiznal, kromě profi klubů, které hrajeme s klukama, žádné jiné módy nehraju. Jsem tak navyklý na online hraní, že mě offline hra nebaví. Ale nevylučuji, že si jednou za ročník kariéru nezapnu, alespoň pro lidi.

Co se týče mého Ultimate Teamu, tak díky spolupracím a poměrně šťastnému tažení z balíčků mám nyní tým, který jsem nikdy v žádném Ultimate Teamu neměl. Sám jsem si říkal, že to vezmu vážně a pokusím se postavit co nejlepší sestavu, abych byl schopný konkurovat. No nečekal jsem, že budu mít tým v hodnotě několika milionů po pár týdnech hraní, nicméně dost na tom má podíl ulovení Ikony v balíčku. Takže jsem se svým týmem nad míru spokojený, ale rozhodně má cesta nekončí, stále jsou zde karty, které bych v budoucnu určitě rád měl.

Minulý týden se ti podařilo postoupit z kvalifikace do Sparta eSports. Co vůbec říkáš na tenhle projekt a jak vidíš své šance? Bylo by dostat se do Sparty tvým splněným snem?

Za mě je to asi jedna z největších událostí FIFA CZ/SK scény. Obrovská šance pro jednoho z nás a zároveň záblesk toho, že bychom se mohli jednou dostat na kvalitu FIFA scén v zahraničí. Ale abych řekl pravdu, svůj sen si už tak nějak žiju. Samozřejmě, živit se přímo hraním FIFY je pravděpodobně sen každého FIFA hráče. Osobně mě nikdy nenapadlo, že by taková šance někdy nastala, proto jsem moc rád, že se Sparta rozhodla jít do esportu a splnit jednomu z nás sen, který se nám dříve, myslím, ani nezdál.

Potěšil tě návrat FIFY mezi oficiální tituly českého mistrovství? Je možnost postupu na pařížský PlayStation Continental Cup tou správnou motivací? Byla by to pro tebe zahraniční premiéra?

Rozhodně jsem za to rád a myslím si, že FIFA má obrovský potenciál. Co se týče postupu do evropského finále, tak si myslím, že to je asi ta nejlepší motivace. Doufám, že se nám povede v budoucnu získat více slotů pro CZ/SK scénu a budeme tak více zasahovat do bojů na evropské scéně. Zahraniční premiéra by to pro mě byla, protože jak jsem psal výše, dříve jsem se věnoval spíše zábavnému, než-li kompetitivnímu hraní. Jsem ale moc rád, že se mi to povedlo propojit.

Cítíš se nebo věříš si na to, že by ses právě ty měl stát reprezentantem našeho regionu? Jaké jsou tvé ambice pro MČR? Máš nějaké umístění, se kterým bys byl sám za sebe spokojen?

Rozhodně bych za to byl rád a myslím si, že každý, kdo bude na offline finále, tak má šanci turnaj vyhrát. Bude to rozhodně zajímavé, protože v každém z nás něco je a je jen na nás, kdo a jak to dokáže využít. A i když se kompetetivnímu hraní nevěnuji až tak dlouho, rozhodně pojedu bojovat.

Jak celkově vidíš kvalitu našich hráčů v porovnání s Evropou nebo světem? Sleduješ zahraniční FIFA scénu?

Řekl bych, že jsme o nějaký ten krok pozadu. Nicméně to, co se odehrává na CZ/SK scéně nyní, ať už je to tato možnost postupu na PlayStation Continental Cup, nebo profesionální smlouva FIFA hráče a podobně, tak to nás, podle mě, pomalu ale jistě posouvá blíže k levelu zahraniční scéně. Konkurence schopné hráče na to máme a mít budeme, pevně v to věřím. Teď to jen dokázat.

Díky moc za rozhovor. Pokud bys chtěl na závěr ostatním hráčům nebo svým fanouškům něco vzkázat, nyní máš prostor.

Fanouškům bych chtěl ohromně poděkovat za podporu, kterou mi dávají, protože právě díky nim jsem tam kde jsem. Ostatním hráčům bych chtěl vzkázat, ať pořádně trénují, protože vidím v naší scéně velký potenciál a věřím, že ho společně naplníme.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.