Přejít k hlavnímu obsahu

Gordon Hayward z NBA se rozpovídal o esportu

24. 10. 2018 | 19:52 Fortnite
Křídlo Celtics, Gordon Hayward, se podle Sports Illustrated umístil jako 25. nejlepší hráč NBA, který nastupuje do sezóny 2018-19. Podle časopisu jde o “konzervativní pohled,” protože v minulé sezóně odehrál pouhých pět minut. (Během své první hry za Celtics si na hřišti zlomil nohu). V basketbalu je zkrátka velmi dobrý, ale to není vše: Hayward válí i ve Fortnite.
Gordon Hayward
Gordon Hayward

Pro server Dot Esports uvedl, že je nejlepší hráč Fortnite nejen mezi hráči NBA, ale i mezi hráči všech ostatních profesionálních sportů.

„Všichni hrají [Fortnite],“ prozradil Hayward na natáčení pro partnerství s Xfinity na internetový product xFi. Moji spoluhráči, moji přátelé… a všichni si myslí, že jsou nejlepší.” V červenci Hayward napsal příspěvek na blog, kde vysvětlil, jak se k Fortnite dostal poté, co byl po květnové operaci připoután na lůžko. Řekl, že by chtěl připravit Fortnite zápas pro celou NBA jako způsob, jak vyrovnat skóre. Nyní má ale dost sebevědomí na to, aby to rozšířil mezi všechny profesionální sportovce.

„V Kalifornii jsem trénoval s několika profesionálními fotbalovými hráči,“ řekl Hayward. „Celou dobu se se mnou skoro nebavili, ale jakmile jsem se zmínil o Fornite, ihned prohlašovali: „Nesmysl, já jsem lepší než ty.” Myslí si, že jsou ve Fortnite dobří.“

Hayward prohlásil, že soupeření je zakomponováno v DNA atletů a tak není překvapivé, že se rozšířilo i do světa video her. „Je to jen další místo pro soutěž,“ řekl Hayward. Ale zároveň je to způsob, jak si od sportu dát pauzu. Atleti se během let naučili, že nemohou trénovat neustále. Je to snadná a neodvratitelná cesta, jak se nakonec zranit a vyhořet. „Když jste mimo kurt, bojiště, pole – ať jde o cokoliv –  hraní je jednoduchý způsob, jak se zastavit, zatímco se stále bavíme, snažíme se být soutěživí, být nejlepší,“ uvedl Hayward. 

Je důležité mít mimo basketbal místo pro zachování fyzického a psychického zdraví. To je lekce, kterou se mnozí v esportech musí naučit. Hayward má jasně stanovenou hranici mezi prací a basketem. Basketbal je práce, kterou ačkoliv miluje, pořád je pro něj prací. Někteří esportoví profesionálové však tyto jinde striktně stanovené hranice neobjevili. Profesionální hráči, pozoruhodně zvláště v Overwatch League, vyhořeli už po sezóně kvůli různým důvodům, jeden z nich byla také nejasná linie mezi prací a hrou. 

„Jedna z věcí, která mě na esportových hráčích obzvláště zaujala je, že mohou hrát 8 až 10 hodin za den, někdy i více,“ řekl Hayward. „My basketbaloví hráči můžeme hrát a trénovat tak tři, čtyři hodiny. Hrajeme hru a trénujeme a potom se od hry můžeme tak trochu odprostit a relaxovat.“ 

Osm až deset hodin v kuse je hodně, bez ohledu na to, co děláte. A to ještě nezahrnuje čas, který hráči streamují nebo jenom hrají mimo stanovený čas. Odstup od sportu je důležitá součást jeho zájmu o video hry. 

„Dostanu se pryč od basketbalu,“ řekl Hayward. „A jdu si užít něco jiného.“ Se všemi nároky u profesionálních her je to nutnost a myslí si, že esportoví hráči by měli udělat něco podobného. „Musíte mít nějakou různorodost. Nemůžete prostě dělat tu samou věc tak dlouho. Vyhoříte, je to vyčerpávající.“

Tyto pohledy na věc hledají majitelé NBA a investoři u Haywarda. Hayward se tak de facto stal esportovým konzultantem v lize. „Hodně lidí ví, že mám rád esport a že o něm aspoň něco vím,“ uvedl Hayward. Kromě NBA 2K, to není jeho parketa. “Nehraju [NBA 2K], takže většinou říkám: „S tímhle vám nemohu pomoci,“ ale pokud chcete znalosti o některé z jiných lig, můžu se podělit o svůj názor.” Esports Insider je pozice, z níž Hayward profesionálně investuje svůj um do tohoto průmyslu, i přes jeho zájem o investování do herního průmyslu v tradičním pojetí.

„Snažil jsem se na scénu vstoupit asi čtyři, pět let,“ prozradil. „Měl jsem potencionální zájem mít svůj vlastní tým. Ale to je teď mimo mě. Máte Roberta Krafta, máte všechny ty miliardáře, kteří zakládají své týmy. Je to za mnou, ale už nějakou chvíli jsem se snažil najít dobrou investici. Zatím se porozhlížím.“

Celtics zbývá méně než měsíc do začátku pravidelné sezóny 2018-19. Právě tato první hra může být důležitým ukazatelem v Haywardově začátku sezóny. Ukáže se na hřišti, ale uvidíme, zda si udrží I svůj Fortnite titul. Kdo nakonec vyzve toho nejlepšího?

 

Rozhovor vznikl ve spolupráci s esogames.cz.

Štítky: NBA, sporty, basketbal,