Přejít k hlavnímu obsahu

Jak dokráčel RIIJK k mistrovskému titulu?

23. 10. 2018 | 16:54 Všechny hry
Štěpán "RIIJK" Sobocki se v sobotu stal PlayStation mistrem České republiky, kterého jsme hledali po dlouhých pěti letech. Jako šampion se navíc příští víkend podívá do Paříže, tak si ještě jednou pojďme shrnout jeho cestu za titulem.
PlayStation MČR ve FIFA 19
PlayStation MČR ve FIFA 19
Zdroj: Zdroj

PlayStation Mistrovství České republiky odstartovalo dvěma kvalifikačními turnaji, před kterými byly odhaleny čtyři divoké karty. Dva pozvaní hráči si zahráli o medaile, bohužel na ni nedosáhl ani jeden. Pojďme ale postupně. Celé LAN finále odstartovalo v sobotu 20. října skupinovou fází, kde se vítězi skupin stala česká dvojice RIIJK, bery92 a stejně tak maďarské duo Gogetinho, zyksgod. Neméně kvalitní hráči však postoupili i ze druhých míst, na co právě bery a zyks ve čtvrtfinále doplatili.

V prvním semifinále se v odpoledních hodinách proti sobě postavil dosud neporažený eSubák Štěpán "RIIJK" Sobocki a maďarská hvězda Dániel "Gogetinho" Novák. Ve domácím i venkovním zápase si český hráč počínal sebevědomě a po celkové výhře 7:3 se stal prvním finalistou. Druhý semifinálový duel proti sobě svedl dva hráče, kteří ze skupin šli až ze druhého místa, nyní už však zaváhat nemohli. Ze vzájemného duelu nakonec po těsné výhře 3:2 postoupil do finále Lukáš "T9Laky" Pour z týmu JRC, jediný slovenský zástupce v turnaji Timotej "Cristy" Starinský nenavázal na svého týmového parťáka z eSuby.

PlayStation MČR ve FIFA 19 – stage

Ve finále se utkali dva opravdu kvalitní hráči, kteří se navíc nepotkali poprvé. RIIJK a T9Laky na sebe narazili v rozhodujícím kole první online kvalifikace, kde byl šťastnějším zástupce JRC FIFA teamu. RIIJK na LAN finále postoupil až na druhý pokus, nyní byl ale svému bývalému spoluhráči připraven vše vrátit. Finále se odehrávalo formátem BO3, český šampion tak potřeboval vyhrát dva ze tří zápasů.

Jako první se vedení ujal gólem ve 40. minutě prvního zápasu T9Laky, v minutě 81. však RIIJK srovnal a další gól fanoušci nespatřili až do pokutových kopů. V první sérii zaváhali oba hráči, dále však gólmani neměli nárok. Další zaváhání zaznamenal T9Laky, když ve čtvrté sérii trefil tyčku. RIIJK svou šancí nepohrdl a ujal se vedení v sérii.

PlayStation MČR ve FIFA 19 – T9Laky
PlayStation MČR ve FIFA 19 – RIIJK

Hned v úvodu druhého zápasu opět jako první skóroval T9Laky, a to díky Pavlu Nedvědovi. Už o tři minuty bylo RIIJKem hrajícím v barvách svého milovaného klubu SK Slavia Praha srovnáno. Hráč eSuby se dokonce ještě do poločasu dokázal ujmout vedení a T9Laky musel dotahovat. To se mu nedařilo a RIIJK v druhém poločase udeřil potřetí i počtvrté. Bylo hotovo, PlayStation mistrem České republiky se stává Štěpán "RIIJK" Sobocki.

Kromě největší části koláče finančních odměn se eSuba.RIIJK stává reprezentantem regionu CZ/SK/HU pro PlayStation Continental Cup, který se v Paříži odehrává již následující víkend. Úvodní turnaj EA SPORTS Global Series nabídne účast hráčů z celého světa a my se nemůžeme dočkat, do český zástupce na Paris Games Weeku předvede. O jeho počínání vás samozřejmě budeme formou reportáže informovat.

PlayStation MČR ve FIFA 19 – RIIJK a T9Laky
PlayStation MČR ve FIFA 19 – RIIJK
PlayStation MČR ve FIFA 19 – RIIJK

ZÁZNAM FINÁLOVÉHO ZÁPASU:

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.