Přejít k hlavnímu obsahu

jance: Drží mě touha dokázat něco senzačního

9. 12. 2009 | 17:01 Všechny hry Counter Strike 1.6
Už jsou to více než dva roky, co nejlepší domácí tým s názvem "bytches" přestoupil pod křídla nejslavnější české organizace - do eSuby. Tým už v té době vedla Jana "jance" Kozáková, která je jednou z nejlepších Counter-Strike hráček v Čechách a na Slovensku.
Výchozí obrázek

Už jsou to více než dva roky, co nejlepší domácí tým s názvem "bytches" přestoupil pod křídla nejslavnější české organizace - do eSuby. Tým už v té době vedla Jana "jance" Kozáková, která je jednou z nejlepších Counter-Strike hráček v Čechách a na Slovensku.

Jana a její tým momentálně bojují v ESL Major Series V a v minulosti se již zúčastnily i mnoha domácích offline i online turnajů, kde na sebe vždy dokázaly upozornit porážením čistě chlapeckých týmů. V létě se také dívky představily na nejslavnějším turnaji v Evropě - na ESWC v Paříži.

S Janou jsme hovořili o jejích názorech na dívčí Counter-Strike, mluvili jsme i o nedávném WGT v Brně a mnoha dalších věcech:

Tým eSuby v poslední době zažil velké změny sestavy. Jak vidíš budoucnost nové sestavy? Myslíš, že je šance, abyste dokázaly prorazit do světové špičky?

Ahoj. Doufám, že změny v sestavě nebudou překážet v naší hře a věřím holkám, že dokážou plně zaplnit díru, co zbyla po odchodu Šárky, Leušky a Dee. Hrajeme spolu už nějaký ten pátek a myslím si, že nám to zatím jde celkem dobře. Šance se dostat do světové špičky je vždycky. Člověk musí jen opravdu chtít a věnovat tomu dost času - prakticky veškerý volný čas. Asi to jen tak nebude. Já přesto již od začátku snahy postavit kvalitní dívčí tým mám a pevně věřím tomu, že jednou se to povede.

V páté sezoně ESL Major Series jste ve své skupině zatím na čtvrté nepostupové příčce a pro postup do play-off musíte zvítězit proti EYE sports z Ruska. Jak zatím hodnotíš vaše výkony? Myslíš, že je reálné postoupit?

První dva zápasy byly opravdu hodně povedené a to tvrdím, i když byly proti dvěma nejslabším týmům ve skupině. Ono když se to vezme kolem a kolem, tak z naší skupiny jsme byly nejslabší my. Po těchto dvou vyhraných zápasech jsme narazily na opravdu vynikající tým z Německa, který nás porazil celkem snadno 16:2. Měly jsme opravdu špatný den a ten zápas nám vůbec nevyšel. Nedávno odehraný zápas proti BTB nebyl taktéž nic moc na výsledek, ale za náš předvedený výkon se vůbec nemusíme stydět a já sama jsem byla s naší hrou spokojená. Přeci jen jsme hráli proti jednomu z nejlepších dívčích týmů.

eSuba Ladies na WGT 2009

eSuba Ladies si z WGT chtěly odvézt více než jen zážitky

No a šance postoupit tu je určitě. Právě tento poslední zápas proti EYE je rozhodující. Slečny z ruského týmu jsou určitě favoritky tohoto zápasu, ale já pevně věřím, že se štěstí bude držet na naší straně. Bude to hodně zajímavý zápas, už jen proto, že kdo vyhraje, ten postupuje.

Kluci jsou v Counter-Striku velmi ješitní a mezi týmy panuje obrovská rivalita. Je to u dívek podobné? Nebo se chovají přeci jenom více jako dámy?

Já bych řekla, že jak u kluků tak u holek je to spíše lidmi, co hrají za ten určitý tým (smích). Několikrát se nám s holkami stalo, že jsme si se soupeřkami vyšly vstříc a domluvily prakticky na všem. Ale zase na druhou stranu se nám několikrát stal pravý opak. Rivalita je určitě všude, ale bude asi pravda, že u holek se projevuje méně „násilně“.

Nedávno jsi oslavila dvacáté narozeniny, Nemáš občas podobné problémy jako většina hráčů tohoto věku? Kdy se objeví jakási krize a hodně lidí zvažuje konec kariéry.

Tak tahle „krize“ je u mě už skoro rok (směje se). Nebaví mě to jak před lety, ale stále mě drží můj tým a má touha dokázat s holkami něco opravdu senzačního. Já si myslím, že budu hrát vždy nějaké hry na počítači, on se vždy nějaký ten volný čas najde. Někdo si jde zaběhat, někdo se dívá na televizi a já se budu dívat do monitoru.

Už dlouhou dobu jsi hlavní mluvčí svého týmu, máš rozhodující slovo i uvnitř? Jaká jsi kapitánka? Máš radši vše pevně v rukou nebo necháváš svým spoluhráčkám určitou volnost?

To je jasné, že co řeknu to platí (směje se). Ba ne, s holkami vždy diskutujeme než uděláme nějaké rozhodnutí, ale je pravda, že poslední slovo mám já. No a kapitánka? Dřív jsme měly problémy, že se jim semnou špatně hrálo, protože jsem byla až moc přísná a ošklivá na ně. Teďka se snažím, abych nepůsobila tak negativně.  Myslím, že je to lepší než to bývalo, ale asi pořád budu ta co jen řve. Já se prostě snažím o to, aby jsme byly co nejvíce sehrané a aby jsme dělaly co nejméně chyb. Z toho důvodu budu napořád ta namyšlená nejlepší hustá jance z eSuby (smích). Ale pevně věřím tomu, že mé spoluhráčky vědí, jak to je. Někdo tým vést musí, možná to beru příliš vážně, ale to proto, že chci s holkami vyhrávat!

Na veřejnosti vždy výrazně vystupuješ proti názorům, že holky hrají CSko v dobrých týmech pouze proto, že „jsou to prostě holky“. Jak ty vnímáš situaci v dámském CSku?

Zaprvé si myslím, že většina těch co toto tvrdí, jen závidí a víc jak polovina dívek by je rozstřílela poslepu na milion kousíčků (smích). Všude na světě je prakticky vše dělené do kategorií „ženy/muži)“ Takže si myslím, že tato otázka je vlastně zbytečná. Nehledě na to, že dost holek by přehrálo i kluky. Netvrdím, že zrovna jako tým, ale jednotlivě jsou některé hráčky na minimálně stejné úrovni jak kluci. Abych to shrnula: je spousty dobrých kuchařů, což se považuje spíše za ženské umění, tak proč by holka nemohla hrát CSko za dobrý tým, když není úplně marná.

Dámy se naposledy představily i v rámci ESWC ve Francii, kde se dívčí CS těšilo obrovskému zajmu diváků i médií. Diváci z Čech a Slovenska navíc mohli držet palce i Vám, děvčatům z eSuby. Pokud bude možnost, zúčastníte se i turnaje v roce 2010?

Minulé ESWC jsme tam jely spíš nabrat zkušenosti a zahrát si proti těm nejlepším dívčím týmům. A už tam jsme uhrály opravdu nečekané a podle mého názoru na tu dobu vynikající výsledky. Takže kdyby byla možnost a bylo by to finančně reálné, jely bychom opravdu hrozně moc rády. Určitě bychom se na to řádně připravily, abychom v rámci našich možností odehrály co nejlepší výsledky.

eSuba Ladies na WGT 2009

eSuba Ladies na WGT 2009 v Brně

Na domácí scéně jste se představily divákům v rámci WGT v Brně, kam vás pozvali sami organizátoři. Jak reagovali návštěvníci výstaviště, když viděli pět mladých slečen jak „střílí panáčky u počítače“?

Tak to opravdu nevím. Zaprvé jsme seděly za monitory a na publikum moc neviděly a zadruhé já osobně jsem za ten víkend naspala dohromady asi 3 hodiny (smích). No a nikdo nebyl asi tak odvážný, aby se nás na něco zeptal nebo tak něco, budeš se muset zeptat někoho jiného. Ale s holkami doufáme, že jsme návštěvníkům WGT pomohly k zaplnění nějakého času a doufáme, že kladně (úškleb). A taky, že jsme třeba některým dostaly do hlavy myšlenku, že holky a progaming nemusí být zlo.

Nechybí vám trošku domácí konkurence? Zdá se, že vaší pozici fakticky nikdo neohrožuje a v případě potřeby prostě pouze doplníte sestavu.

(se smíchem) Mně to ani nevadí. Ono je dost konkurence ve světě a to si myslím nám bohatě stačí. Ale ani by mi nevadilo kdyby tu nějaká ta konkurence byla. Upřímně si myslím, že by se novému týmu nepodařilo nás jen tak porazit, protože náš tým ze všech těch pokusů jako jediný vydržel a máme toho nahráno s holkami celkem dost. Takže nějaký ten čas by jsme byly v klidu, než by se nějaký tým dokázal sehrát natolik, aby nás porazil. Kdyby se někdo takový našel, tak by to bylo aspoň pak zajímavé a už bychom neměly vše zadarmo jak doposud (jako je pozvání na ESWC nebo národní kvalifikace do ESL – dodává Jana).

Váš tým se na turnajích potkává s chlapeckými týmy, které ve spoustě případů dokonce poráží (například v rámci letošní WCG kvalifikace). Jaké jsou první reakce vašich soupeřů po prohře s vámi? Snaží se nějak vymluvit nebo čestně uznají porážku?

Jak kteří. Byli tací, co sprostě nadávali. Byli tací, co nás obviňovali, že za nás hrál někdo jiný a taky byli tací, kteří nám popřáli hodně štěstí a přiznali, že hrajeme dobře.

eSuba Ladies - jance

Kdyby jsi měla magickou moc cokoliv na domácí herní scéně změnit, jaká věc by to byla?

Víc zviditelnit progaming a tím pádem přilákat víc sponzorů, aby bylo více lanek a více akcí. A taky větší podporu holek, které hrají hry. (zašklebí se) Poslouchat pořád jen kecy, že nemáme co dělat u eSuby a že holky jsou automaticky „low“ apod. je totiž opravdu hrozně příjemné a motivující.

Poslední slovo patří Tobě, chtěla bys něco vzkázat čtenářům?

Snad jenom hezké čtení a málo flejmů díky (smích). Jo, a ahoj.

Uvedené fotografie pochází z archivu zpovídané.

Štítky: rozhovor