Přejít k hlavnímu obsahu

Recenze - Herní myš SteelSeries Xai Laser

28. 10. 2010 | 23:46 Všechny hry
Navazujeme na zářijovou recenzi sluchátek SteelSeries Siberia v2, které od nás získaly téměř absolutní hodnocení. Tentokrát jsme se podívali na zoubek herní myšce od stejného výrobce. Recenzujeme SteelSereis Xai Laser.
Výchozí obrázek

Navazujeme na zářijovou recenzi sluchátek SteelSeries Siberia v2, které od nás získaly téměř absolutní hodnocení. Tentokrát jsme se podívali na zoubek herní myšce od stejného výrobce. Recenzujeme SteelSereis Xai Laser.

Během posledního roku se doslova roztrhl pytel s takzvanými „herními myškami“. A nezůstalo pouze u klasických výrobců, kde trůní například Logitech se svojí legendární MX518. Rozšiřovat se začínají i alternativní výrobci. Jak ukázal náš krátký průzkum, významným hráčem na trhu se stává firma A4Tech, která svou cenovou politikou začíná dohánět Logitech a Razer.

Svou troškou do mlýna se rozhodl přispět i největší světový výrobce herního hardwaru pro „core“ hráče – společnost SteelSeries. Její nová produktová řada navazuje na velmi úspěšnou prvotinu Ikari a nabízí dva vzhledově velmi podobné myšáky. Zatímco levnější optická Kinzu se pohybuje zhruba na cenové úrovni již zmiňované Logitech MX518, dražší a mnohem více propagovaná Xai přijde na téměř dvojnásobek.

Podobně jako její přímý konkurenti – Razer Imperator nebo Roccat Kone využívá Xai (která má z této trojice i bezkonkurenčně nejlepší název) laserový senzor místo optického, který na papíře hráčům slibuje mnohem přesnější kontrolu nad pohybem myši. Jaká je ale realita?

Hi-Tech hračka

Než začneme samotnou recenzi, asi bych měl nejdříve napsat něco o sobě. Již více než 4 roky sám využívám Logitech MX518 a jsem s ní naprosto spokojen. Až příchod Xai mě přinutil vůbec uvažovat o možnosti přechodu na jinou herní myš, brzdily mě ale negativní referance, které se objevily v recenzích na různých webových portálech. Možnost jeden kousek zrecenzovat sem proto uvítal.

Balení SteelSeries Xai

Hned po vybalení na vás vyjukne překvapivě malý myšák (mimochodem, pohodlně si s ním zahrají i leváci), který je nacpaný různými technologiemi. Povrch myši je velmi příjemný, na první „omak“ mnohem příjemější, než pogumovaná část MX518 nebo plastové části Razeru. Myška samotná je také velmi lehká – váží pouhých 98 gramů. Zarazilo mě, že k myši nejsou dodávány žádné skaty,  ovšem ty jsou již od výroby na myši nalepeny, stačí je při případném opotřebení vyměnit. Na spodní části těla má Xai malý LCD displej, který můžete využít při vlastním nastavení. A že jich je.

Naprogramuj si krysu

Jedním z velkých marketingových lákadel této myšky je tvrzení, že se veškeré nastavení uchovává přímo v interní paměti zařízení. Po příchodu například na LAN tak není třeba znovu nastavovat sensitivitu nebo taktovat USB porty.

SteelSeries Xai

Mimo klasických nastavení jako DPI (kterému SteelSeries říká CPI), USB Hz a akcelerace (tu jde přímo v nastavení  myši vypnout) si můžete buď přes zmiňovaný LCD displej nebo mnohem pohodlněji přes ovládací program nastavit i další funkce.

Ty nesou název ExactAim a FreeMove a teoreticky by vám jejich zapnutí mělo dopomoci k mnohem preciznějším pohybům. Snažil jsem se tato dvě nastavení otestovat, ale ani při jejich zapnutí na maximální možnou míru jsem nespozoroval žádný podstatný rozdíl.

SteelSeries Xai - ovladač

Více funkcí, více problémů

SteelSeries se ovšem nevyhl několika velmi zásadním problémům. Předně naprosto nechápu, proč někdo vytváří herní myš, která zvládne více než 5000 CPI (DPI), když při tomto nastavení byste museli mít citlivost myši nastavenou někde okolo 0,0005, abyste vůbec měli šanci jakkoliv pohyb kurzoru ukočírovat. Zvlášť když přihlédneme k tomu, že obecně se doporučuje využívání citlivosti ve Windows na hodnotě 6/11. Osobně i 800 CPI mi přišlo jako až moc rychlé a například UT2004 bylo s tímto nastavením naprosto nehratelné. Citlivost je třeba u Xai regulovat nastavením CPI na různé hodnoty.

SteelSeries Xai - LCD Display

Co je ovšem mnohem závažnějším problémem, nemohl jsem se ubránit pocitu, že myš má při většině nastavení mírnou akceleraci. A to jak negativní (zpomaluje), tak klasickou. Pohyb myši byl občas jak utržený ze řetězu. Když jsem ale zapojil svou starou myš, abych ověřil, zda-li problém není někde v počítačí, vše bylo v naprostém pořádku.

Další až neuvěřitelnou botou SteelSeries je tolik propagovaných 1000 Hz. Ano, myš si dokáže sama řídit takt USB portů, a to i na počítačích, které neviděly herní myšku ani z rychlíku, ale problémem je samotné zapracování této technologie.

Testovaná Xai se pohybovala při nastavení na 1000 Hz pohybovala v reálném rozmezí mezi 750 a 1200 Hz, což způsobovalo velkou nevyrovnanost pohybu a reakcí. Po snížení na 500 Hz už se myš chovala mnohem lépe a průměrná odezva byla stabilně mezi 490 a 500 Hz.

Jak se s tím vlastně hraje?

Během prvního dne jsem byl z chováni myši tak zoufalý, že jsem proklikal snad všechny klanové weby, kde se vyskytuje společnost SteelSeries jako sponzor. Zajímalo mě, jak je sakra možné, že s tou myší dokáže někdo hrát. Bohužel, v době recenzování si ještě nebylo možné stáhnout hráčské profily (například od fRoDa nebo cArna) přímo do myši, takže jsem byl odkázán spíše na různá internetová fóra. Interní pamět totiž nabízí hned několik možných profilů, které do myšky lze nahrát přes ovládací software.

SteelSeries Xai

Nakonec jsem všechny zmíněné problémy dokázal vyřešit (400 CPI; 500 Hz) a konečně jsem mohl myš zkusit při hraní. Oproti MX518 má Xai mnohem jednodušší tvar. To je dáno tím, že myš je stavěna i pro leváky, ale pro někoho, kdo je zvyklý na takřka dokonalé tvary konkurenta od Logitechu je to asi nepřekonatelný problém. Prostor pro palec je z výše zmíněných důvodů i na pravé straně myšky a ta „boule“, kterou máte pod prsteníčkem a malíčkem je při hraní nepříjemná.

Celá myška je dost nízká. Dovolím si tvrdit, že na kluka mám dost malé ruce, ale stejně se na Xai prostě nevejdu. Při přejíždění podložky jsem palcem i malíčkem drhnul o její povrch. Neexistuje místo, kam překážející prsty složit.

Verdikt

SteelSeries Xai je hi-tech gadgetem pro hráče, kteří chtějí být jako jejich velké herní vzory a hrát na tom samém vybavení. Xai je průkopníkem. Je to první technologiemi nadupaná hračka, která naznačuje směr, jakým se budou ubírat herní myši budoucnosti. Její koupi byste ale měli velmi pečlivě zvážit. Nedomyšlené nebo špatně realizované nápady a provedení z ní totiž činí zřejmě nejkontroverznější myš současnosti.

Klady

Velmi dobře zpracovaný kabel
Interní paměť s veškerým nastavením
Ovládací software
Je i pro leváky
Programovatelná makra

Zápory

Vyšší cena
Tvar nebude vyhovovat všem
Technické problémy

Technické parametry

Váha: 98 gramů
Výška: 38,7 mm
Šířka: 68,3 mm
Délka: 125,5 mm

Obrázku za vteřinu: 12000
Palců za vteřinu: 150+
Megapixelů za vteřinu: 10,8
CPI: 5.001
Maximální akcelerace: 30 G
Senzor: True 16 bit
Funkční výška:  1mm
Maximální USB rate: 1000 Hz


Conslusion

SteelSeries Xai is a high-tech gadget for gamers who want to be like their in-game heroes and idols. It is a brand new tool packed with technologies. SteelSeries managed to discover the future of gaming mice. However, you should consider if you really do need it. It has a lot of great features but it also has some distinctive flaws and that makes it probably the most controversial mouse on the market today.

Graf ceny produktu SteelSeries Xai poskytuje server Heureka.cz

Kupte si SteelSeries Xai Laser na SuperGamer.cz

SuperGamer - Obchod s hrami a herním příslušenstvím

Štítky: Xai, Recenze, SteelSeries