Přejít k hlavnímu obsahu

DreamHack: Shrnutí

21. 6. 2011 | 15:14 StarCraft 2
O víkendu se konala ve švédském Jönköpingu největší gamingová událost tohoto léta. Na DreamHack se sjelo více jak 200 hráčů Starcraftu 2 a několik stovek příslušníků dalších her. Mezi nimi byla i česká výprava, která absolvovala páteční cestu, trvající 14 hodin. Jak nakonec dopadla švédská akce z pohledu českých hráčů?
Výchozí obrázek

O víkendu se konala ve švédském Jönköpingu největší gamingová událost tohoto léta. Na DreamHack se sjelo více jak 200 hráčů Starcraftu 2 a několik stovek příslušníků dalších her. Mezi nimi byla i česká výprava, která absolvovala páteční cestu, trvající 14 hodin. Jak nakonec dopadla švédská akce z pohledu českých hráčů?

dhlogoZatímco jsou češi vedení {#Česká Republika} Jumpem na cestě zpět do vlasti, můžeme si shrnout výsledky našich hráčů. DreamHack nabídl spoustu vynikajících her a zážitků. Takže kde začít? Začneme nečekaně, od začátku, protože začít od konce by znamenalo vyzrazení pointy, kterou tenhle článek nemá.

Ale zpět k jádru věci. Česká výprava na DH čítala celkem 10 lidí. Z konkrétního hlediska to byli řidič, velitel vozu/nosič vody, závodník a 7 hráčů Starcraftu 2. Nechme nejprve PredYho PredYm a koukněme se na ostatní hráče, kteří se účastnili doprovodných turnajů a kvalifikace.

dh

V BYOC kvalifikaci se nejlépe vedlo {#Česká Republika} Lopatovi, kterého zastavil v sedmém kole Losers Bracked němec {#Německo} Honor. Naopak se kvalifikace vůbec nepovedla {#Česká Republika} Harpnerovi, který skončil již v druhém kole nižšího pavouka. Z postupu do hlavního turnaje se nakonec "radovali" {#Francie} Sarens a {#Izrael} Osho. Proč jsou tam ty uvozovky? Problém celé kvalifikace byl v obrovském časovém skluzu. Původně měla kvalifikace začít v 16:30, ovšem kvůli problémům s webem začala soutěž až v 18:00. To ovšem nebylo vše. Problémy pokračovaly a po prvních několika zápasech se pokračovalo až od 20 hodin. Kdy turnaj skončil? Upřímně to sám nevím, ale ve 24:00, kdy se plánoval konec to rozhodně nebylo. Lopata byl vyřazen až kolem 01:45 v neděli ráno a to skončil teprve v sedmém kole a dalších 6 kol následovalo. Hrálo se celou dobu BO3, takže si můžete udělat obrázek samy.

V nedělním prvním doprovodném turnaji se našim hráčům vedlo trochu lépe. Především Harpner se tentokrát dostal mnohem dál a v horním pavoukovi prohrál až v RO 16. Lopata s {#Česká Republika} Destroyerem se ve WB pavouku pro 128 hráčů dostali do RO 8. V LB  skončili v osmém kole Harpner, {#Česká Republika} DeViL a Destroyer, Lopata došel o jedno kolo dále.

Poslední doprovodný turnaj se konal v pondělí a tentokrát bylo hráčů méně. Pavouk byl pouze pro 64 hráčů. Problém přišel hned v prvním kole, kde na sebe narazili DeViL a Harpner. Vyhrál prvně jmenovaný a Harpner po jedné výhře v LB skončil ve druhém kole, kde ho porazil {#Německo} Delphi. O pouhé jedno kolo dále došel Lopata. Vše ale napravil DeViL. Ten si došel Winners Bracketem až do finále, kde ho ovšem porazil Terran {#Itálie} StarEagle. Po výhře ve finále LB si šel český Zerg pro odvetu, ale ani napodruhé se mu to nepodařilo a skončil na druhém místě.

Teď už zbývá pouze jeden hráč. Kdo že to je? Ano, je to známý český Terran a alliner {#Česká Republika} PredY. Ten dostal pozvánku do hlavního turnaje místo {#Korejská republika} NaDy. Nemuseli jste být přímo ve Švédsku, aby jste pocítili, že PredYmu nikdo nevěří. Při představování skupin na TL nebo GosuGamers se o něm zmínili jenom z povinnosti a šance mu nedávali žádné. Bohužel, PredY jim toto tvrzení v prvním zápase nevyvrátil, když prohrál s Protossem {#Finsko} Elfim 1:2.

dh

Pak ovšem přišla silná chvíle českého Mistra. Ve dvou TvT soubojích porazil favorita skupiny {#Švédsko} Jinra a následně i {#Německo} GoOdyho, o kterém jsem někde slyšel, že dá jakéhokoliv české hráče bez problému. Následně přišel zápas PredYho proti {#Švédsko} White-rovi, který byl vysílán na hlavním streamu. {#Velká británie} Apollovi jeho "Predáj" mu asi nikdo z českých fandů nezapomene. White-ra naprosto přejel českého hráč a k postupu potřeboval Predy porazit Zerga {#Izrael} Osha. Bylo to bez streamu a tak se dalo napětí v českém táboře krájet. Nakonec se to podařilo a PredY díky lepšímu vzájemnému zápasu s {#Německo} GoOdym postoupil do playoff. Tolik k podceňování.

V losování playoff dostal {#Česká Republika} PredY za soupeře {#Kanada} HuKa. V ten moment se to zdálo jako přijatelná volba, ovšem kanadský Protoss ukázal svou sílu. PredYmu nedal vůbec žádnou šanci a český hráč se loučil s turnajem v RO 16. I tak je ovšem PredYho výkon velkým úspěchem. Na DreamHack se sjela světová špička, v čele s korejci {#Korejská republika} MC, {#Korejská republika} July, {#Korejská republika} Bomber nebo {#Korejská republika} Moon.

Do finále se nakonec probojovali {#Kanada} HuK a {#Korejská republika} Moon. Po napínavém a nervy drásajícím souboji se z vítězství radoval kanaďan. Nechal za sebou všechny korejské hvězdy.

Zajímají vás fotky a videa přímo z místa dění? Dvojice Jump a Pigi natočili několik hodin záznamu a několik stovek fotografií.

Podrobnější informace naleznete v pravém panelu, pod "Obsahem ćlánku".