Přejít k hlavnímu obsahu

eSuba ve víru změn, oskar do neaktivity!

15. 11. 2011 | 22:12 Counter Strike 1.6
Skoro až tragická zpráva se dnes objevila na webu eSuby. Legenda a dlouholetá ikona česko-slovenského progamingu, Tomáš 'oskar' Šťastný, se přesouvá do neaktivity a na pozici šestého hráče eSuby.
Výchozí obrázek

Skoro až tragická zpráva se dnes objevila na webu eSuby. Legenda a dlouholetá ikona česko-slovenského progamingu, Tomáš 'oskar' Šťastný, se přesouvá do neaktivity a na pozici šestého hráče eSuby.

Angažmá Tomáše v eSubě se datuje od 2. září 2009. Tehdy se totiž oskar rozhodl opustit řady nEophyte, které reprezentoval již delší dobu, a složit bezkonkurenční tým v Česku a Slovensku. Společně s ním se do týmu připojil Stanislav 'StaN' Levan a již od počátku nové sestavy, ve které dále figurovala stálá trojice jckl-gns-jRi, měla eSuba velmi slibnou budoucnost. Nejen, že se potvrdilo, že byl tento tým nejlepším u nás, ale také byla Česká republika za hojné pomoci právě oskara v hlavní fázi Intel Extreme Masters.

Mezi první česko-slovenské turnaje nové eSuby patřila národní WCG kvalifikace, kde si vysloužili druhé místo a hned další zastávkou byl WGT 2009. První místo právě na tomto prestižním turnaji nakoplo hráče k ještě lepším výsledkům, které pokračují až doposud.


eSuba na WGT 2009 (gns, jRi, jckl, StaN, oskar), foto: hitpoint.cz

Rok 2010

Jejich dominance pokračovala i nadále, protože neměli problém se v následujícím roce stát nejlepším týmem Česka a Slovenska. Rok 2010 pro ně totiž představoval druhé místo na INTEL LanCraft Silesia, kde podlehli pouze tehdejší polské dvojce, BenQ.DELTAeSports, výhru na Quietus Day a národních kvalifikacích na WCG a IEM. Z Mezihernových turnajů v roce 2010 má eSuba 8 zlatých a 1 bronzovou medajli. V prvním z obnovených MH eSuba prohrála v boji o třetí místo s NecroRaisers 15:16.

Mezi evropské akce eSuby v roce 2010 se řadil Infinity Csárnok LAN, odkud si oskar s jeho týmem odvezl bronzovou medajli, DreamHack Summer, na kterém se bohužel s obrovskou smůlou kluci nedostali do hlavní fáze, když v posledním zápase BYOC kvalifikace podlehli tak tak švédským Gamingplace dvakrát 16:14. Mezi online turnaje, kterých se účastnily i zahraniční týmy, patřil EuroCup nebo WES Masters Cup, kde se oskar předvedl ve velmi dobrém světle, což se ukázalo i na jeho statistikách na světově známém portálu HLTV.org.


eSuba již v úplně jiné sestavě na Samsung Euro Championship 2010 v jejich zápase proti SK

Nemůžeme samozřejmě opomenout Samsung Euro Championship, v němž se eSuba v on-line skupinové části potkala s renovovaným finským týmem Power Gaming, se kterým se nakonec dělil o první místo ve skupině s výsledkem 15:15 na mapě de_tuscan. Los playoff ale pro eSubu bohužel znamenal, že se v Berlíně hned v prvním kole nepotkají s nikým jiným než švédskými SK Gaming. Výsledek tohoto zápasu se mohl předem zdát dost jasný, nakonec jsme se ale nevyhli pocitu překvapení z první mapy de_tuscan. Bohužel se i přes raketový start eSubě nepovedlo dotáhnout mapu do šťastného konce a nakonec prohráli 16:13. I přesto, že druhá mapa byla v režii SK Gaming jak se patří, oskar si ze zápasu odnesl následující highlight:

Můžu pouze připomenout, že se RobbaN v pozápasovém interview zmínil o oskarových kvalitách.

Rok 2011

Dokonce i rok následující začal slibně. První místo z MSI LanCraft Spring toho bylo jasným důkazem. Bohužel jakmile došlo na největší akci letošního roku, Mistrovství České republiky v počítačových hrách, eSuba "dojela" na své dva největší konkurenty z eXtatus - se kterými měli problém i na první sezóně GIGABYTE ligy, kde se eSuba umístila na třetím místě - a nEophyte a skončila s bramborovou medajlí.

Chuť si ale spravili na následujících turnajích, tedy STORM the Front, LAN finále druhé sezóny GIGABYTE ligy, Quietus Day 2011 a celé to završili výhrou na World Cyber Games kvalifikaci. Ta je nejvíce nahecovala k tréninku, jelikož Česká republika po dlouhé době dostala možnost účastnit se na WCG 2011 v jihokorejském Busanu.

Všichni ale víme, jaká situace nastala, když bylo na konci října oznámeno, že se česká výprava ruší (čtěte: WCG: informace o naší účasti). To pro oskara bylo poslední kapkou, jelikož se rozhodl, že po Mistrovství slovenské republiky ukončí svoji CS kariéru. Je tu ale stále možnost, že se Tomáš ke hraní vrátí, jelikož se uvolil zůstat v eSubě jako šestý hráč. Zatím se ale i podle vyjádření chce soustředit na školu a na osobní záležitosti.

Vyjádření Tomáše 'oskar' Šťastného:

Důvod, proč končím je, že jsem ztratil motivaci, chuť k hraní. V plánu jsem tohle měl už docela dlouho, jediný a poslední motivační faktor, který mi ještě dodával snahu, byl WCG v Jižní Koreji. Když jsem se dozvěděl to trapné oznámení o účetní chybě, v soustředěnosti na CS mě už nic nedrželo. Chtěl jsem tu nekrátkou herní kariéru zakončit alespoň vítězstvím na MSR, to se nám nepovedlo. BEASTS zahráli dobře, čekal jsem to od nich. Je to mix, který nemá co ztratit. Nemuseli potvrdit roli favorita. Hecli se na nás a vyšlo jim to. Nám to vyhecovaní chybělo. S klukama z eSuby jsem zažil mnoho. Je možně, že mi ty zážitky budou chybět, ale neodcházím na stálo, alespoň v to pořád doufám. V plánu jsem měl i to, že si IEM kvalifikaci kluci odehrajou už beze mě, ale jak jsem se dozvěděl, že duke bude v práci a nebude moct hrát, tak se pokusím dopomoct k dalšímu úspěchu pro můj tým i naší scénu. Na závěr bych chtěl poděkovat všem nehrajícím hráčům, spoluhráčům, kteří mi pomohli dostat se na vrchol, všem hráčům, kteří se snaží dostat na vrchol i když to určitě nemají lehký, ale každý si tím jednou prošel, dál děkuju svým fanouškům za podporu a taky děkuju za mnoho kritiky od scény, které se na mě a na můj tým valila v nejhorších chvilkách. Spíš bych bral tu pozitivní kritiku, ale málokdy nám to pomohlo... Nakonec chci poděkovat klukům z eSuby za ty akce, nezapomenutelný zážitky a přeju jim dál hodně úspěchů. Samozřejmě nemůžu zapomenout na noodleho, scopa, pigiho... Díky za vše.


Poslední oskarovou LANkou bylo Mistrovství slovenské republiky

I my přejeme Tomášovi hodně štěstí v reálném životě a děkujeme za vše, co jako reprezentant České republiky dokázal.

Aktuální sestava eSuby.INTEL:

{#Česká Republika} Michael 'jckl' Holý
{#Česká Republika} Tomáš 'gns' Pavlič
{#Česká Republika} Jindřich 'jRi' Hochman
{#Česká Republika} Michal 'duke_duke' Hons
{#Česká Republika} David 'selby' Hloch

{#Česká Republika} Tomáš 'oskar' Šťastný (in-active)

Zdroj: eSuba
Štítky: eSuba, oskar