Přejít k hlavnímu obsahu

GSL – osmifinálové skupiny

24. 1. 2012 | 11:15 StarCraft 2
Leden se blíží ke svému konci a první skupiny první sezóny GSL roku 2012 jsou za námi. Skupiny druhé fáze jsou rozlosovány. Hráči si zvolili své protivníky. Jak losování dopadlo? Která skupina je skupinou smrti? Kdy se začne hrát? Hurá na to!
Výchozí obrázek

Leden se blíží ke svému konci a první skupiny první sezóny GSL roku 2012 jsou za námi. Skupiny druhé fáze jsou rozlosovány. Hráči si zvolili své protivníky. Jak losování dopadlo? Která skupina je skupinou smrti? Kdy se začne hrát? Hurá na to!

Váš nejoblíbenější se vrátil! Po návratu z dovolené na mě tady na Playzone vyskočila spousta článků o dění ve světě, spousta novinek od BabyTosse a Jumpa, spousta jistě banovatelných příspěvků Aklaina, ale k mému zděšení nic o dění v GSL! Jedna kraťoučká newska o první skupině to nezachrání! A přitom už se odehrálo tolik zápasů. Máme první divoké a překvapivé výsledky – například vyřazení Leenocka nebo postup pěti Protossů a pouze tří Zergů. Přidány byly také nové mapy. Tastosis má líbivá sáčka. Začneme pěkně popořadě a to od konce.

Nové studio GomTV

Tastosis v novém studiu a v novém kabátku

 

Změny v map poolu

Map pool tvoří celkem osm rozdílných map (něco mi říká, že by jich mělo být devět, jako je tomu v GSTL, ale na Liquipedii není u GSL uvedena mapa Calm Before the Storm, sám tedy nevím). Většina z nich jsou pro našince dobře známé mapy. Objevují se totiž i v turnajích a české a slovenské scéně a ladderu. Jsou to Antiga Shipyard, BelShir Beach, Crossfire SE, Daybreak a Dual Sight (a možná již zmíněný Calm Before The Storm). Všechny mapy, na kterých se nacházela zlatá expanze, byly upraveny a zlato nahrazeno standardními minerály. To je tedy celkem 5 (6) map, chybí nám tři. Jednou z nich jsou předělané Plains of Despair – Metropolis.

Metropolis

Mapa se čtyřmi začátečními pozicemi, expanze v levém horním a pravém dolním rohu blokují neutrální creep tumory. 150x150.


Další v pořadí je mapa z 5. sezóny ladderu – Entombed Valley. Možná z někteří z vás ještě neměli tu čest, takže:

Entombed Valley

První, co mě při pohledu na tuto mapu napadlo, bylo: Zase další mapa s jedinou „kempící“ xelnagou ve středu. 4 pozice. 148x148.

 

A poslední novinka, mapa ve stylu strategie Total Annihilation – Cloud Kingdom.

Cloud Kingdom

Dvě pozice, rychlovka. Obě báze dělí přímou cestou jen několik širokých ramp. Mapa je ale relativně velká. Není to žádný Steppes. 126*132 (SoW měl 124*124, Xelnaga Caverns  140*124).

Tolik k map poolu. Hurá na harmonogram. Nebudu vás napínat, v lednu se už nic nehraje. 27. a 28. nás čekají zápasy z GSTL (týmová liga na GOMtv, o té příště), 31. se hraje Code A (které jako vždy budu ignorovat, dokud nám trochu neprořídne) a až ve středu 1. února nás čekají zápasy ze skupiny A. 2. přijde na řadu skupina B, 3. a 4. si dáme pauzu a odskočíme si zase na GSTL. Neděle a pondělí jsou ve znamení volna. Úterý sedmého nás čeká opět Code A a ve středu osmého se vrhneme na skupinu C a den poté na skupinu D. A hádejte co? Po nich opět pátek a sobota patří GSTL!

Jak jste si nejspíš z textu vyvodili, hraje se od příštího týdne vždy dva hrací dny. Středy a čtvrtky. Poslední skupina, kterou jsem zmínil, je skupina D, to tedy znamená, že máme celkem… dohromady… sečteno a podtrženo… pět? … ee… čtyři! Ehm, čtyři skupiny! A, B, C a D.

Nejprve si řekneme něco o tom, jak se budou hrát. Máme čtyři skupiny po čtyřech hráčích, ale nečekejte žádné „každý s každým“. Vždy spolu hraje první a druhý hráč, poté třetí a čtvrtý hráč. Z nich vzejdou dva vítězové a dva poražení. Vítězové hrají spolu a stejně tak poražení. Vítěz z vítězů má jasný postup a poražený z vítězů se utká s vítězem od poražených a zahrají si o postup. Snadné, ale zároveň složitě vysvětlené. Však se taky trochu snažte. Do vlastního playoff tedy postoupí celkem 2 hráči z každé skupiny. To bude standardní jednoduchý pavouk s osmi hráči. Žádná možnost záchrany v podobě loosers bracketu.

Každá skupina pro nás má tedy 5 zápasů (první s druhým, třetí se čtvrtým, vítěz s vítězem, poražený s poraženým, vítěz/poražený s poraženým/vítězem). Jak se do nich hráči dostali? Stejně jako tomu bylo na začátku minulých sezón už v jejich prvních fázích – protihráči si je sami vybrali.

GOMtv určil kapitány skupin dle bodů získaných za celou dobu běhu GSL (pro SC2).

Kapitáni skupin

Jsou to (na obrázku zleva) IM_Mvp, IM_NesTea, SK_MC a SlayerS_MMA (tedy jeho záskok, MMA byl zrovna na IEM).

A koho že si vybrali? Hurá na tabulky… Ne! Hurá na obrázek!

 

Skupina A – skupina Terranů.

Nejúspěšnější hráč loňské GSL, IM_Mvp, zcela jistě ovládne svou skupinu. Gumiho, Terran z FXO, na něj v prvním zápase rozhodně stačit nebude. Druhý souboj proběhneme mezi Curiousem, jediným ne-terranem ve skupině, a aLivem. aLive by s nejslabším ze zbývajících zergů v GSL RO16 (GSL round of 16 – kolo se šestnácti hráči tedy osmifinále) také neměl mít nějaký větší problém. Avšak u vítězů na něj čeká Mvp. To by vůbec nemuselo být špatné TvT (Terran vs. Terran). Mvp proti aLivovi bude maso. A řekl bych, že ať už vzájemný souboj vyhraje kdokoli z nich, ze skupiny A postoupí právě tato dvojice hráčů.

 

Skupina B – Protossova zhouba

Na úvod nás čekají dvě TvP. MMA proti Ozovi a Puzzle proti Supernovovi. V obou případech bych si vsadil na Terrana. Možná kdyby vše bylo naopak a Oz nastoupil proti hráči z oGs (Supernova), pak bych rád řekl, že by měl malou šanci na výhru (malilinkatou). Takto si ale myslím, že souboj vítězů bude TvT a souboj poražených PvP. Dalo by se argumentovat, že Puzzle má v týmu spousty skvělých Terranů, se kterými bude jistě trénovat. Především pak se samotným MMA, kteráho čeká stejný souboj, Supernova je však prostě o třídu lepší hráč. Nehledě na to, jak souboje dopadnou, ze skupiny typuji na postup oba Terrany. Což už znamená celkem 4 postoupivší Terrany z celkem 8 hráčů. A to jsme teprve v polovině!

 

Skupina C – Nový a starý král

Opět dva zástupci Terranů a dva Protossů. Tentokrát tu máme však obhájce titulu – jjakjiho, a hráče, který by si na pohár jistě opět rád sáhl a zatím jediného vítěze rasy Protossů – MCho. A oba tito hráči dle mého postoupí dál. MC nabral po době bezvětří opět vítr do plachet. Tentokrát neriskoval volbou příliš silného protihráče a první zápas mezi ním a Ganzim by měl vyhrát. Parting je sice dobrý Protoss, možná se mi jeho hra líbí víc, než například hra Puzzla, ale na jjakjiho mít nejspíš nebude. Ten totiž loni (pokud se nepletu) vyřadil asi druhého nejsilnějšího Tosse na soupisce – FXOze. Na výsledek jjakji a MC si tipovat netroufnu. Pěsti bude samozřejmě držet MCmu. 5 Terranů, 1Toss.

 

Skupina D – Skupina růžových slůňat

To nejlepší na konec. Skupina smrti. Protože jí ale všichni budou říkat skupina smrti, já budu říkat skupina růžových slůňat. Chci být co nejvíc mimo proud. Směska všech tří ras v rozložení 50 % Zergové, 25 % Terrani a 25 % Protossové. Těžko hádat, těžko tipovat, těžko rozebírat. Nadvláda dvou nejlepších Zergů světa? Stará Protosská škola? Král mariňáků? Nemám ponětí! Ale asi si na ten den vezmu do práce volno!

Tolik k aktuálnímu stavu GSL, který se mi nikde na české scéně nepodařilo dohledat. Už se na to celý třesu. Příště mrkneme na GSTL a na život mrožů v zajetí. Ti z vás, kteří se chtějí na výběr hráčů podívat sami, mohou tak učinit na webu GomTV. Celý záznam má kolem 3 hodin a je v posledních videích. Vše je v korejštině s překladem od Johna Tlumočníka. Pro běžného diváka by to ale chtělo sestřihat tak na třetinu.