Přejít k hlavnímu obsahu

GSL - Nejlepší hráč světa přišel o korunu

3. 2. 2012 | 10:39 StarCraft 2
Nejspíš se k vám už dostalo, že dva dost možná nejlepší hráči světa měli v prvních dvou skupinách osmifinále GSL Code S hodně namále. Ve středu a ve čtvrtek se totiž odehrály skupiny A a B a o pozdvižení nebyla nouze.
Výchozí obrázek

Nejspíš se k vám už dostalo, že dva dost možná nejlepší hráči světa měli v prvních dvou skupinách osmifinále GSL Code S hodně namále. Ve středu a ve čtvrtek se totiž odehrály skupiny A a B a o pozdvižení nebyla nouze.

Začneme pěkně tím, co je ještě čerstvě v paměti. Včerejší skupina B.

Skupina B

SlayerS_MMA
FXO_z
oGsSuperNoVa

SlayerS_Puzzle

Čtyři hráči. Dvakrát Terran a dvakrát Protoss. Dost dobře možná nejlešpí Terran současnosti MMA. Protoss, o kterém si spousta hráčů myslí, že má šanci stát se dalším Protosským šampionem po MC – Oz. Dva hráči ze SlayerS. To vše bylo v této skupině. Navíc zpestřené tím, že SlayerS se s FXO potkali minulý týden v GSTL (další kolo GSTL už dnes v 10:10!), tam si MMA připsal hned tři (tuším) skalpy hráčů FXO a mezi nimi nechyběl ani ten z hlavy Oze. Ve skupině nás ale čekají zápasy BO3 (na dva vítězné), zatímco v GSTL to bylo BO1 – to je prosím velký rozdíl.

V "přehledné" tabulce si můžete trochu zaspoilovat, jen super rychle:

Modrá a červená jsou začátky. Žlutou je vítěz, fialovou poražený. Ze souboje vítězů (žlutých) vzešel první postupující (zelená). Naopak ze souboje poražených (fialová) vzešel první hráč, který se propadá do třetího kola Code A (tmavá fialová). No a ti dva poslední, u kterých ještě nebylo jasno, se spolu utkali v poslední zápase (modro-fialová) – vítěz postup (zeleně), poražený Code A (tmavá fialová). Jasný?!

V prvním zápase dne se spolu potkali MMA a Oz. Jak jsem již psal, měli tu čest už v GSTL, kde byl silnějším hráč SlayerS. První zápas se odehrál na Belshir Beach (vypouštím apostrofy, pardon) kde Oz otevřel dvojitou gateway s tím, že jedna byla umístěna jako proxy na mapě. Agrese stalkerů nejen, že nadělala v základně Terrana spoustu škod, ale ukončila také celou hru. Oz 1:0 MMA.

Ve druhé hře jsme se podívali na zelený Crossfire. Rychlá expa na obou stranách a drobné útoky proti třetím základnám. MMA zvolil jako svou třetí planetary fortress a Oz s čistě gateway armádou neměl příliš možností, jak zaútočit. MMA však během obrany poslal medivaky se svými pohůnky směrem do základny Oze. Jeden z medivaků byl sám (s trochou podpory jednotek, které vysadil) schopný zničit Ozovu třetí základnu. V závěrečné bitvě oba hráči své armády vyměnili, ale MMA měl mnohem lepší ekonomiku a byl schopný počty svých jendotek mnohem rychleji doplnit. GG. Oz 1:1 MMA.

Nově přidaná Entombed Valley byla třetí mapou. Vše skončilo dřív, než začalo. Opět rychlá expa na obou stranách a Oz se pokusil o útok s několika sentry na třech gatewaích. MMA měl ale dost mariňáků a Ozovo mikro nebylo v ten okamžik nejlepší a o vše přišel. MMA na to zareagoval velmi rychlou třetí a Oz už tuto ztrátu nedohnal. Nikdy nedostal ven pořádnou armádu a MMA ukončil jeho život pushem s ghosty a perfektními EMP na Ozovi templáře. Oz 1:2 MMA - MMA win!

Druhý matchup (Puzzle a SuperNoVa) byl velmi rychlý. Dva all-iny. Dvě hry pro Puzzla. Neříkám pro jistotu, kdo který all-in zahrál... ok 2-2-2 a poté immortal gate push. ;) Puzzle 2:0 SuperNoVa.

Souboj vítězů byl dalším na řadě. Puzzle a MMA. Souboj týmových kolegů ze SlayerS. Na první mapě, kterou byl Metropolis, přišlo 4gate-fail-gg! MMA snadno vyhrál první hru přes bunkry.

Na Daybreaku nás nečekala žádná rychlá agrese či all-in a oba hráči se dostali na maximální supply. MMA neměl však připraveno dost Vikingů a ani jeho EMP nebyla nejlepší. Po rozhodující bitvě zbylo Puzzlovi několik colossů a MMA musel napsat GG. Puzzle 1:1 MMA.

V další hře jsme opět zamířili na Crossfire. MMA zde nedostal příležitost zabrat rychle třetí základnu, protože Puzzle vzal na jeho postavení z bunkrů u naturálky několik immortalů a napáchal takové škody, že jeho další útok už znamenal naprostou dominanci v této skupině a Puzzle postoupil s celkovým stavem 4:1.

Souboj poražených s hlavními hrdiny Ozem a SuperNoVou. SuperNoVa zkusil zase jednou all-in a zvolil na Metropolis 1-1-1. Oz zabral expanzi a nechal se překvapit hellion dropem do mainu. Bylo zničeno přes deset probíků a medivak byl schopný se i s přeživšími helliony stáhnout. O minutku později vzal SuperNoVa tanky, mariňáky, banshee a scváky a vrhl se na Protosse. To co následovalo, byla snad nejlepší hra toho dne. Oz neustále napadal soupeře se svými stalkery. Snažil se uhlodat jeho armádu komářími štípanci a především si koupit čas na to, aby stihl nawarpovat co nejvíc jednotek a dostat ven ještě alespoň jednoho immortala. To už byl ale SuperNoVa u základny Oze. Jeho Banshee zadarmo zničili jednoho z immortalů a s Ozem to nevypadalo vůbec dobře. Oz vzal vše, co mohl, včetně žen a dětí, a vrhl se na pozici SuperNoVy. Dobré force fieldy, ne tak dobré mikro ze strany SuperNoVy (i když co chcete mikrovat na rozložených tancích) a výsledek byl překvapivě jednostranný ve prospěch Oze. Jak ale víme, Terran je nezmar a druhá vlna útoku byla na cestě. Ta se podařila Ozovi odrazit jen tak tak poté, co přišel o dvě gatewaye. Supernova však byl po smrti a musel psát GG.

Další mapa a další agrese od SuperNoVy. Belshir Beach a malý marine marauder útok ze dvou baracksů. SuperNoVa nadělal v základně Oze dostatečné škody a v okamžiku, kdy Oz zabral rychle třetí základnu, aby dohnal ztrátu, kterou měl proti SeperNoVově rychlé (a naprosto neexistují a fejkované) expanzi, SuperNoVa navázal dalším all-inem z jedné základny a Oz psal GG. 1:1.

Nechápu jak, ale oba hráči měli třetí základnu snad ještě před prvními jednotkami. Ozův build byl zhruba 3Nexus in to 4Gate. Agrese však nezvládla prorazit bunkry na expanzi Terrana a hra se ustálila. První (a poslední) velká bitva ukončila hru ve prospěch Oze. Ghosti nebyli připraveni a Oz napáchal dostatečně velké škody, aby další vlny posil zametli se zbytkem Terranské síly. SuperNoVa jde do Code A, Oz se utká znovu s MMA o postup.

Rematch mezi Ozem a MMA. Oz měl šanci ukázat, že zvládne Terrana ze SlayerS porazit a zajistit si tím postup. Na první mapě možná MMA vše trochu překombinoval. Otevřel reactor helliony, zabral ninja expanzi a zároveň svou přirozenou expu a Oz, který viděl helliony se rozhodl pro 4gate robo all-in. MMA se však díky obrovské těžbě na třech základnách vydržel bránit velmi dlouho a Ozův tlak stále slábl a slábl. Terranovi šance pohřbila přítomnost Colossů s Extended Thermal Lance a také objevení třetí základny skautujícím zealotem. GG.

Belshir Beach byl jednou z těch zvrácených her, pokud máte rádi Tosse a nadáváte na IMBU a OP. Terranovi se podařilo přeupgradovat svého protihráče a každý souboj, který následoval, skončil ve prospěch MMA. Drahé jednotky Oze padaly pod botami jednotek z tier 1 výrobny Terrana. Vše se nabalovalo a MMA s armádou o nějakých 40-50 supply větší zametl s Protosskou silou a následovalo GG. 1-1.

Poslední hra může Oze mrzet asi nejvíc. Oba zahráli přímočarou hru. Žádné divočiny a MMA zde OZe prostě přehrál. Oz neměl obranu proti dropům soupeře, nestihl dostat ven včas High Templary a MMA prostě svého soupeře zničil. Oz se propadl do Code A a MMA si nasadil pomyslnou korunu krále Terranů, protože se mu podařilo to, co jeho předchůdci nikoli...

 

Skupina A

IMMvp
FXOGuMiho
ST_Curious
FnaticRCaLive

Skupina tří Terranů a především hráče, od kterého se čekalo minimálně semifinále – Mvp! Nakonec se stalo něco trochu jiného a královskou korunu rasy Terranů si po dohrání své skupiny nasadil MMA.

MVP přešáhl už při výběru svého soupeře do skupiny. GuMiho se ukázal jako velmi silný soupeř a jeho helliony s následnou banshee s cloakem se ukázali na Belshir Beach jako naprosto zdrcující. Mvp přišel během veškerých harrasů o příliš mnoho těžařů a jednotek a nezbylo než psát GG. Cože? Mvp prohrál v TvT proti někomu jinému, než je MMA? Náhoda... Na Dyabreaku si Mvp zvolil cestu, která mu sedí. Mech proti biotice GuMiha. Mech je přece silnější, když se zahraje správně, že? Mech se orpavdu ukázal jako silnější, když Mvp zničil velkou část armády bia a pokračoval k základně GuMiha... kde zjistil, že nemá Siege pro svoje tanky a otočil se zpět. GuMiho měl v tomto okamžiku zemřít nebo alespoň divoce bojvat o své přežití, ale Mvp mu dal šanci zvítězit. A GuMiho ji nepustil. Dropy Vikingů do těžby a neustálý (a velmi dobrý) tlak ze strany GuMiha donutil Mvpho se zakopat a nevystrčit nos. GuMiho pokračoval neustálým dropováním i několika plných medivaků do základny Mvpho a ten nakonec musel psát GG. Whoooot!!!!???

aLive proti jedinému Zergovi Curiousovi. Na Belshir beach se oba dostali snadno na tři báze a aLive se rozhodl zaútočit. Curious to pochopil jako příležitost pro protiútok, který se však rozbil a obranu aLiva a Terran mezitím zničil Zergovu čtvrtou. Další útok a znovu zamezená čtvrtá pro Zerga už byl rozhodující. Alive pomalu ale jistě tlačil na svého soupeře a hru si už nenechal uniknout.

Crossfire. Zde se dělo spousta divných věcí. Alive pushoval s helliony, tanky, medivaky. Vždy mu zerg svou roach, beneling, zergling kompozí vše zničil. Ale Alive toho měl vždy připraveného mnohem víc doma v záloze. Až jednou Curious nebyl tak efektivní a Alivovi se podařilo na třech bázích Zergskou armádu rozdrtit. GG.

Souboj vítězů v podání GuMiho aLive jsem nečekal. Mvp aLive ano. Mvp Curious možná. GuMiho XXX nikdy. O aLivovi se ví, že je dobrý hráč a jeho TvT je velmi dobré. GuMiho zase před minutkou porazil Mvpho... toto bude ještě zajímavé. A bylo. Jedny z nejlepších TvT pro milovníky pohledu do nitra hry a jedny z nejzoufalejších a nejnudnějších her pro milovníky akce a soubojů. GuMiho zvolil bio, aLive zvolil mech a zahrál ho bezchybně. Dvakrát. GG. 2:0. GuMiho se snažil dropovat, útočit, nabourávat armádu, ale aLive prostě zahrál obě hry naprosto perfektně.

Mvp a Curious se spolu potkali v souboji poražených. První mapu na Cloud Kingdon vyhrál... Zerg. Mvp se zakopal v základně a čekal na 200/200 mech armádu. Curious zabral mapu a připravil ultimátní armádu Broodlordů a infestorů. V další hře se Mvp rozhodl pro biotiku s tanky a Curious prohrál ze stejného důvodu jako na stejné mapě (antiga) proti aLivovi. Mutaling armáda bez Hive techu prostě nestačí. GG. 1:1.

Třetí hra byla ve znamení protiútoků. Zerg neútočil na bio-tank armádu Mvpho ale na jeho main a expanze. Vždy, když Mvp vyšel ze základny, Curious přišel na návštěvu. Vždy toho zničil hodně, nikdy dost. Nakonec se Mvp dostal do tak dobré pozice, že se mu Curious musel postavit tváří tvář a z této bitvy vyšel Mvp jako vítěz. 2:1. A tím se s námi rozloučil jeden ze tří Zergů v Code S.

Poslední hra dne a GuMiho proti Mvpmu. Podaří se GuMihovi zničit jednoho z nejlepších TvT hráčů i podruhé? Zničit x-násobného vítěze GSL? Hráče, který je v tabulce GomTV na tom nejvyšším místě? V první hře otevřel Mvp agresivním pushem, během kterého zabral expanzi. GuMiho se rozhodl stáhnout se ze své přirozené expanze a svoje bio poslat raději do protiútoku, Mvp se stáhl a jeho obraná armáda a útočná armáda osendvičovali armádu GuMiha a tomu nezbylo vůbec nic... jen psát GG. Mvp je zpět!

Na Antize jsme měli možnost vidět Mech proti Mechu. Něco, co by Mvp měl naprosto jistě vyhrát. Ha! GuMiho byl hráč, který se rozhodl pro agresivní cestu harassu a Mvp (jako celý den) nebyl schopný se s ním pořádně vypořádat. Velká ekonomická výhoda pro GuMiha při stejné kompozici jednotek... GG. 1:1. Je Mvp zpět?

V poslední hře dne se Mvp rozhodl pro bio hru a GuMiho si vzal mech. Karta se obrátila, ale Mvp nebyl schopný zahrát tak, jako GuMiho, tedy uždibovat kousky armády mechu a ekonomiky svého soupeře. Naopak to byl Mvp, který neustále přicházel o své jednotky pod palbou tanků a v okamžiku, kdy GuMiho vyrazil přes mapu, Mvp neměl dost na to, aby armádu tanků zastavil! GG! GuMiho postoupil, Mvp padl! Král je mrtev!

 

Jak už jsem psal, právě nyní běží GSTL, zápas Startale proti New Star Hoseo. Utíkejte se koukat! Report bude večer/zítra.