Přejít k hlavnímu obsahu

Finále GSL jaké tu ještě nebylo

28. 2. 2012 | 09:00 StarCraft 2
Je to tak! Semifinálové zápasy jsou minulostí (od vytvoření šablony a samotných semifinálových zápasů jsem nabral malé spoždění¨, takže rychle rychle bez nějaké grafiky) a my známe jména dvou finalistů. A dámy a pánové, je to divočina! Bez zbytečného zdržování se pojďme podívat na oba dva zápasy.
Výchozí obrázek

Je to tak! Semifinálové zápasy jsou minulostí (od vytvoření šablony a samotných semifinálových zápasů jsem nabral malé spoždění¨, takže rychle rychle bez nějaké grafiky) a my známe jména dvou finalistů. A dámy a pánové, je to divočina! Bez zbytečného zdržování se pojďme podívat na oba dva zápasy.

Do semifinále postoupili dva zástupci rasy Tarranů, jeden Zerg a jeden Protoss. Terrani si ostatní rasy rozdělili a tak nejspíš v nejednom z fanoušků sc2 vytanula myšlenka na další "strhující" TvT finále. Tolik k rasám. Jiný pohled na věc by byl podle týmů. Dva hráči MVP si rozdělili kluky z ostatních týmů (FXO a fNatic). Že by se MVP podařilo sesadit mistry z IM Nesteaho a Mvpho? Nezbývá než se podívat na samotné zápasy. Další pohled na věc by byl, že dva hráči, které má Tučňák podepsané na kšiltovce, se utkají s nějakými, které vůbec na kšiltovce nemá... ale koho to zajímá?

Upozornění, na TL není žádný článek o semifinále, takže nemám o co se opřít při vytahování deteilů z paměti. Snad si vše pamatuji dobře! :)

fNatic_aLive vs. MVP_Genius

aLive zatím v GSL předvedl spanilou antiTerranskou jízdu. Svým mechem zametl s dalším semifinalistou Gumihem, zničil tak MMA. Na druhou stranu jsem ještě neměli možnost vyzkoušet a řádně otestovat jeho ostatní match-upy. Ano ve skupině jsme tu možnost měli, ale tam to byl zergský hráč Curious (myslím) a ten nezahrál příliš dobře. aLive svou velmi trpělivou standardní hrou spolu s občasným šíleným buildem překonal Gumiha i MMA. Uvidíme, jak si povede proti Protosské hvězdě a hráči ze staré školy... Genius je po dlouhé době zase vidět. Přes pochyby většiny se mu podařilo jen tak tak postoupit ze skupiny smrti (DRG, MKP, Nestea a Genius). V playoff poté naprosto suveréně převálcoval MCho 3:0. To už byl výsledek, který jsem opravdu nečekal.

Entombed Valley a první souboj PvT. Genius (čtěte mistr piklů a balamucení) ukázal svému soupeři jednoho Colosse a poté přeše na tech High Templarů. aLive přišel s velmi dobře načasovaným útokem, na který ještě nebyl Genius úplně připravený, nicméně příliš mnoho Vikingů v armádě a příliš málo supply na zemi znamenalo, že se Genius jen tak tak udržel... Kdyby byl býval aLive věděl, že Colossové se nakonají, mohl místo vikingů nejspíš přijít s několika maraudery a mariňáky navíc a svého soupeře zničit. Genius se ale udržel a jeho útok s armádou 200/200 nebyl schopný aLive zastavit. GG.Velmi přímočará mapa. Ano měli jsme i nějaké ty dropy a podobné skopičiny, ale nic zásadního.

Metropolis byla ve znamení taktiky, kterou Genius (možná spolu s HongUnem) proslavil a hraje ji velmi dobře. Také se shodou okolností jedná o oblíbený all-in autora tohoto článku. Tušíte správěn, na scéně jsou Voidy! 3 gate VoidRay na jedné bázi proti rychlé expě Terrana. Tento build velmi ztrácí na síle, pokud se ho podaří Terranovi odhalit. aLive to štěstí měl, nebylo to však v takovém čase, aby byl zcela v pohodě. Genius zaútočil v okamžiku, kdy měl tři Void Raye a pár WG jendotek jako podporu. Jediný bunkr na expanzi aLiva nebyl dost na to, aby zastavil tři nachargované voidy, perfektní mikro od Geniuse, který zachránil všechna svá lítátka, přispělo k jeho výhře. Dva voidy byly rudé jako klaun po osmi vodkách. Genius je ale udržel na živu až do okamžiku, kdy bylo jedno, jestli ještě přežijí. Krásný rush. 2:0. Že by se historie minulého kola opakovala a Genius prošel play-off částí s výsledkem 6:0?

Antiga Shipyard byla mapou, která mohla rozhodut první ze semifinálových soubojů. A aLive začal hned něco kutit. Zatímco Genius otevřel klasickou 1gate expou, aLive šel také 1rax do expi, ale místo následného navázání několika dalšími raxy, rozhodl se pro dva rychlé plyny. Víc plynu = víc Cojones = víc techu = víc možností! U aLiva to opravdu vypadá, že si dal před hrou mentos a vymýšlí něco ďábelského. Nejprve přidává factory a až po ní druhé barracksi, vše nasvědčuje tomu, že přijde nějaký "Gumiho" tank marine push. Genius se vydává cestou roba. aLive je téměř na dostřel expanze Geniuse, který už má venku první Colossi. aLive zabírá během svého pushe 3. bázi a Genius jde zkusit prorazit. Dva immortalové vedou útok, za nimi se řítí stalkeři, zealoti, nějaká ta sentry a hlavně dva obří Colossové. aLive přichází během okamžiku o všechny tanky a bunkry, stahuje ale většinu biotiky a mezitím dropuje main Geniuse. Ten ale na nic nečeká a jde dál a dál, v očích se mu odráží malý sklěnený pohár s vyraženým "S". aLive rozmisťujě tanky, staví bunkry a... Protosská armáda se rozbijí o jeho obranu jako... no... jako rožhavený nůž o máslo! Genius jde prostě dál a dál až do Terranova mainu. GG! Genius nezklamal a po dlouhé době máme ve finále GSL Code S opět Protosse! Není to MC, je to Genius! 3:0 v play off 6:0! Klobouk dolů!

Kdo se k němu připojí ve finále? DRG? Genius přejel Nesteho, bude DRG stačit? Nebo to bude GuMiHo? Genius právě porazil aLiva, který s GuMihem vymetl ve skupině podlahu... a Geniusovo PvT vypadalo nezničitelně... uvidíme.

 

GuMiHO vs. DongRaeGu

Velmi zajímavý match-up. Jestli někdo má šanci udržet krok se šíleným multitaksingem Terrana, je to nejspíš DRG. Zergům fandí (z nějakého důvodu) všichni. DRG vyhrával na TL i na GomTV hlasování o postup na celé čáře. GuMiHo už ale překvapil vyřazením (dvojitou porážkou) Mvpho. Opět tu ale máme jiný match-up.

Cloud Kingdom je první mapa z pěti připravená pro tyto hráče. Samozřejmě je možné, že se na poslední dvě ani nedostane, pokud některý z hráčů předvede spanilou jízdu jako Genius. Jeho týmový kolega DRG by ho chtěl jistě následovat do finále... Hatch před poolem vs. reactor hellioni na první mapě. Nic nestadardního. Co bylo nepříjemné, bylo to, co následovalo. GuMiHo nešťastně umístil svůj starport s techlabem na navázání s basheemi a DRGmu se jej podařilo nascoutovat lingem na rampě. V okamžiku kdy se banshee dostala do DRGho základy, ten měl už Lair a dostatek Queen. DRG navazuje mutalisky, kteří konečně zahání helliony a získavají pro DRGho trochu map-controlu. Ten okamžitě zabírá třetí a čtvrtou bázi, zatímco GuMiHo staví třetí CC. Mutové napadají přirozenou expanzi a třetí základnu GuMiHa. Ten musí zůstat v základně a nemůže být příliš agresivní. Následuje tedy standardní přesun směrem k Thorům. DRG se rozhodne zaútočit na Terranovu třetí, GuMiHo OC zachrání a DRG přijde o velkou část armády a také mu drop vyřadí čtvrtou bázi. Další drop napadá třetí základnu a DRG jse do protiútoku, GuMiHo je ale připraven a DRG odchází s nepořízenou. Zatímco se Zerg snaží stále obnovit své expazne, Terran mu je vytrvale ničí dropy, zabírá 4. bázi a pokračuje v masení armády. Nakonec se rozhodne zaútočit na nově vznikající hatchery DRGho na 4. bázi, DRG nemá dost na to, aby GuMiHovu armádu zničil a musí psát GG.

Další mapa je možná pro Zerga lehce nepříznivá. Na Entombed Valley to chce hrát trochu nestadardně. Chce to dropy, neustálý harras a hlavně celkem rychle Broodlordy. Zatímco DRG se rozhodl opět pro expu před poolem, GuMiHo otevírá 2raxem. Několik mariňáků ničí pár dronů DRGho a ten musí produkovat opravdu obrovské množství zerglingů. DRG se rozhodl navázat Roach agresí, jeho Roachové se blíží k základně Terrana, který má už třetí CC, spolu se Zerglingy, kterým se právě dokončuje metabolic boost. GuMiHo si je ale útoku vědom díky Xelnaga Tower a přidává několik bunkerů.... ty to však nestíhají a DRG se dostává skrz wall Terrana. Ten povolává do bitvy SCVáky, kteří mu spolu se dvěma čerstvými tanky zachraňují krk. GuMiHo ale přichází o téměř 20 scváků. DRG má svou 4. bázi, Hive, přidává ultry a infestory, zatímco GuMiHo se drží kompozice Marine+Medivac+Tank. V tomto okamžiku GuMiHo přešel na systém testování multitaskingu soupeře. Drop ničí UltraCavern, ničí 4. základnu DRGho, ničí nový UltraCavern. DRG na nic nečeká a jde do útoku. Proráží obranu a dostává své Ultry až k výrobnám Terrana. GuMiHo perfektně využívá medivaky a nakonec se mu daří zničit všechny DRGho jendotky ve své základně, zatímco stále napadá DRGho základny. Hra se chýlí k poslední bitvě. DRG útočí na armádu Terrana, fungaly a ultrové ničí vše co jim přijde do cesty. Bitocké posily ale ničí Zergskou armádu a DRG nemá nic. GG! Gumiho vede 2:0!!!

Deaybreak je mapa, která stojí mezi GuMiHem a postupem do finále za Geniusem. DRG zde opět preferuje hatch před poolem a GuMiHo přidává svou rychlou expanzi po prvních barracksech a navazuje helliony. DRG se vydává cestou roachů, Gumiho zase cestou biotiky s upgrady a medivaky bez tanků. DRG následně přidává i několik infestorů a GuMiHo konečně někdy po desáté minutě přidává několik tanků. DRG rushuje Hive a Broodlordy, v 15. minutě už má greater spire a morfuje 6 broodlordů. Zatímco DRG napadá armádou infestor brood Terranovu třetí, ten dropuje main Zerga a ničí Hive. Armáda Vikingů je vyřízena letkou corruptorů během chvilky a Broodlordi s podporou Zerglingů a banelingů ničí zbytek Terranské armády. DRG drží! 2:1!

Dual Sight by mohla být skvělá mapa pro GuMiHa. Stále má k dobru jeden život (2:1) a mohl by zkusit nějaký all-in. Na takto malé mapě, pokud DRG opět pojede hatch před poolem, by to mohlo vyjít. A DRG opět jede hatch před poolem! GuMiHo ale jede standardní hellion expu. Ale! Vypadá to, že GuMiHo naváže marauder hellion agresí. To by mohlo dobře fungovat. DRG ale nabíhá na přirozenou expanzi Terrana a vidí maraudera. Okamžitě přidává 3 spine crawlery, a poté dalších X spine crawlerů. DRG využívá své statické obrany a toho, že GuMiHo je mimo pozici a neustále posílá Zerglingy na Terranovu expu. Pokaždé se Zergligům podaří zničit něco málo scváků. Po několika takovýchto útocích, na které GuMiHo odmítá reagovat, je počet zničených scváků kolem 20. DRG musí stornovat svou 4. ale místo obrany bere svou skupinu zakopaných infestorů a míří přímo na expu Terrana. Fungal na bio, Infested Terrani do těžby a hromada zerglingů a banelingů ukončuje hru! DRG je zpět! 2:2!

Bude mít Metropolis podobně epický průbeh, jako Shakuras na finále BZcupu – MMA vs DRG loni v prosinci? DRG také prohrával před "match-ballem" terrana bez jediného vítězství, nakonec se mu podařilo vyrovnat a na poslední mapě se odehrálo snad nejlepší TvZ v dějinách. Nicméně to byl právě MMA, kdo si odnesl titul šampiona. Bude se historie opakovat? Hatch před poolem a reactor hellioni do expy. Klasika. Gumiho opět navazuje maraudery a DRG to opět zjistí. Přidává crawlery a roache. 3. pro terrana, který se vrací k tankům a mariňákům. Přichází perfektní útok ze strany DRGho, jeho banelingové se řítí na rampu v okamžiku, kdy se tankům dokončuje siege. DRG proráží a ničí kolem 30 scváků. Gumiho se snaží dostat zpět do hry a přidává Banshee. Ty jsou odraženy hromadou queen, které má DRG v pohotovosti. Zatímco Gumiho dropuje DRGho 4. základnu, Zerg bere veškerou svou armádu a jde po killu... což se mu daří. Gumiho nemá ekonomiku na to, aby dostal ven dostatek jendotek a Zerglingové tančí v jeho základně. GG! DRG to dokázal!

 

Nebudu se rozepisovat o blížícím se finále. DongRaeGu proti Geniusovi. Počkejte si na samostatnou novinku. Dva hráči Mvp, poprvé v historii SC2 ve finále GSL Zerg a Protoss (že jo?). 3. března se máme na co těšit. GG.

(Oba je mám podepsané na kšiltovce! Jéééj! :P) Jen připomínám, dnes Code A live od 10:10.