Přejít k hlavnímu obsahu

GSL Code S dohráno

5. 3. 2012 | 11:14 StarCraft 2
V sobotu v ranních hodinách proběhlo finále první sezóny GSL v roce 2012. O průběhu turnaje jsem vás několik minulých týdnů informoval a tak jistě víte, že se jednalo o souboj dvou týmových kolegů z klanu Mvp, konkrétně to byl Zerg DongRaeGu a jeho kamarád Protoss Genius.
Výchozí obrázek

V sobotu v ranních hodinách proběhlo finále první sezóny GSL v roce 2012. O průběhu turnaje jsem vás několik minulých týdnů informoval a tak jistě víte, že se jednalo o souboj dvou týmových kolegů z klanu Mvp, konkrétně to byl Zerg DongRaeGu a jeho kamarád Protoss Genius.

Jak začít? Finále se po opravdu dlouhé době obešlo bez zástupce rasy Terranů. To, že oba naši finalisté jsou z klanu Mvp také naznačuje, že v Mvp rozhdoně vědí jak na trénink a také by tento velmi dobrý individuální výsledek mohl lecco napovědět o blížících se zápasech v GSTL. Nenechme se ale odlákat na jiné téma, pojďme se podívat na oba hráče a jejich cestu turnajem.

 

Mvp_Genius

Genius se v Code S udržel po úspěšně zahraných Up&Down zápasech v prosinci minulého roku. Jeho první GSL zápasy v Code S v roce 2012 byly ve skupině F. Tu Genius vyhrál jednoznačně 2:0 (systém GSL skupin, tedy malý pavouk dvojité eliminace pro 4 hráče). Zde porazil také svého budoucího soka DRGho. Ze skupiny se nakonec (samozřejmě) dostal i Zerg a nepustupujícími byli velmi dobrý Terran sC a stejně kvalitní Protoss JYP. Skupina F rozhodně nebyla tou nejsnažší. Tolik k Ro32. Po něm následovalo losování, tedy spíše volba hráčů do skupin. Kapitán skupiny D Nestea se rozhodl vyzvat DRGho o pomyslný titul krále Zergů. DRG si řekl, že by bylo fajn vytvořit skupinu smrti a jako dalšího vybral MarineKinga. Jako poslední hráč v celém výběrovém koši zbyl Genius a tak existovala šance, že se kolegové z Mvp potkají znovu v Ro16. Skupina D byla považována za skupinu smrti. Dva výborní Zergové, jeden z nejlepších Terranů a k nim Genius. Podobně jako se to povedlo právě našemu Protossovi v Ro32, zde zazářil DRG a prošel skupinou jendoznačně 2:0. Oproti předchozímu výsledku Geniuse všem přišel o jedno mapu. Genius a DRG se spolu nakonec v Ro16 neutkali. Genius v první hře podlehl Terranovi MKP. Nakonec však porazil jak Nesteaho, tak v rozhodujícím zápase dokázal vrátit úder MarineKingovi a postoupil spolu se svým kamarádem.

V playoff čekala Geniuse další těžká zkouška, PvP a jeho mistr MC. Genius ale ukázal, že se do playoff nedostal náhodou a rozjel svého protihráče 3:0. Dalším kdo mu stál v cestě byl Terran aLive, který v turnaji předvedl úžasná TvT. Genius nepustil ani tomuto hráči mapu a bez jediné porážky si prošel celým playoff 6:0! Do finále se za ním měl probojovat buď DRG nebo GuMiHo...

 

Mvp_DongRaeGu

Asi nemá cenu popisovat DRGho cestu přes skupiny Ro32 a Ro16. V obou byl s Geniusem a tak víte, jak vše dopadlo. Doplňme tedy jen nové informace, DRG se do Code S dostal přímo z Code A. V playoff se mu pka jako první postavil Parting, zde nenechal DRG nic náhodě a stejně jako Genius i on ukořistil vítězství 3:0 (po hrozných chybách jeho soupeře). V semifinále na něj čekal Terran GuMiHo. Zde to už bylo vyrovnanější a GuMiHo s vedením 2:0 vypadal jako jasný finalista. Ha! DRG na posledních třech mapách skóre otočil a vybojoval si místo u finálového stolu... monitoru.

 

Velké finále

DRG vs Genius. Dva týmoví kolegové z Mvp. Dva hráči, kteří si již připsali all-kill v týmové GSTL. Dva hráči, dva velcí kamarádi, dva velcí šoumeni ve hře i mimo ni. BO7, které rozhodne o tom, který z nich je lepším hráčem Starcraftu 2.

První mapa – Daybreak

Genius se na první mapě rozhodl pro makro hru. Zabral velmi rychlou třetí základnu s několika gatewayemi a stargatou. DRG zkusil svého soupeře ztrestat agresivní hrou, ale Genius předvedl velmi pěknou obranu. V okamžiku kdy měl dostatečné množství blinků a colossů, vyrazil na útok. DRGho pokus o protiútok Genius zachytil včas a jeho Deathball už jen prošel skrz zbytek zergské armády a jeho základny. GG.

 

Druhá mapa – Antiga Shipyard

Obrovská škoda! Na téhle mapě se Genius rozhodl pro proxy 2staragate a chtěl svého soupeře ztrestat Voidy a phoenixy. DRG nebyl na tuto hru příliš připraven ale vzhledem k tomu, že nic nenascautoval, přidal ke své třetí základne obranou spóru. Genius přiletěl se třemi (!) Voidy a dvěma Phoenixy. Narazil na spóru a queenu ale dropné miss-micro a následná panika donutili Geniuse se ztáhnout. Velká škoda. Geniusův chees neudělal DRGmu žádné škody a ten už si hru nenecahl utéct. Vlna za vlnou směrem do Protosské základny. GG a je vyrovnáno.

 

Třetí mapa – ESV CLoud Kingdom

I na této mapě se Genius rozhodl pro cheezoidní timing útok. Z pohledu DRGho vše vypadlo jako velká makro hra. 4 plyny u Protosse, opožděná +1... Jenže +1 se dokončila akorát v okamžiku, kdy Geniusovi stalkeři s blinkem dorazili k DRGo třetí základně. A ten čtvrtý gas? Ten byl prosím zrušen, když DRGho ovík prchnul do bezpečí. Zerg se sice bránil hromadou speedlingů, ale Genius měl příliš dobré blink mikro a následné warpy zealotů už byly na swarm příliš. GG. 2:1 pro Tosse.

 

Mapa čtvrtá – Entombed Valley

... a DRG si řekl, že je na čase začít používat ruce. Nicméně tato mapa vcelku rozporuplná. Na KotH turnajích a podobných českých srandách občas vídáme nějaký ten pokus o carrier + mothership. Občas se tato strategie potká i s úspěchem. DRG však pro taktiku svého soupeře pochopení neměl. Dropy hyder a rouachů vyřadily Protossovu ekonomiku a následné vlny corruptorů a zerglingů práci dokončily. Je otázka, jak by tato hra vypadala, kdyby se DRG rozhodl reagovat například infestory, nebo dal svému soupeři ještě minutku dvě čas... na kdyby se ale nehraje a bylo srovnáno 2:2.

 

Pátá mapa – Metropolis

Hra, ze které je mi asi nejvíc smutno. Oba hráči zabrali rychle tři základny. DRG se rozhodl pro agresi ve "slepém" okamžiku, kdy Protoss přidává výrobny a nakopavá ekonomiku. Útok roachů a queen sice vypadal jako dobrý nápad, DRG se ale se svými roachi vrhl dopředu příliš rychle a bez podpory queen roachové rychle padli... Bitva vypadala velmi dobře pro Protosse, který si ale bohužel nepohlídal průchod do mainu a zatímco bojoval u třetí o život expanze, dav zeglingů mu proběhl do hlavní báze a zde se jim podařilo uhryzat nexus. Genius se stabilizoval a podařilo se mu Zerga dohnat. Armáda colossů a stalkerů versus mutové a směska všeho. Zkrátím to a řeknu rovnou, že následoval base trade. Genius ale udělal klasickou a jedninou chybu, která se u base tradu udělat nesmí – byl nerozhodný. GG a DRG se ujímá vedení. Velká škoda a příliš mnoho chyb Protosse.

 

Mapa šestá – Crossfire

Žádný cheese, žádný rush, standardní hra. Genius se rozhodl zůstat na dvou bázích a budovat armádu colossů a stalkerů a DRG to zkusil přes roache a infestory s podporou hyder. Ve velké bitvě se podařilo zvítězit Protossovi, ale DRG se nevzdal, vylákal Tosse na vzdálenou třetí a přešel do režimu protiútoků a komářích kousnutí. Na přirozené expě vznikla hromada spinecrawlerů a začali se rodit mutové. Stalkeři pobíhali z jedné strany mapy na druhou a snažili se zničit jakoukoli expanzi Zerga. Mutové zkoušeli to stejné na druhé straně. DRG několikrát přišel o svou třetí a oba hráči se pomalu ale jistě blížili k nulovému přísunu surovin. Genius stále pobíhal po mapě s armádou stalkerů a mezi jednou kontrolou třetí a další kontrolou třetí, se DRGmu podařilo svou třetí hatchery postavit a přesunout k ní několik spinecrawlerů. Genius svou základnu vytěžil a vrhl se do útoku. Pobíhaná kolem crawlerů, nálety mutalisků... konečný stav 5 krvácejích mutů vs 0 stalkerů. GG a DRG si konečně zaslouženě došel pro titul! Genius chyboval ve finále příliš často na to, aby mohl nést označení šampion! GG WP!

 

Další sezóna vypukne po dohrání Up&Down zápasů. Ty by měly začít už tento nebo příští týden. Rozhdoně se máme na co těšit! Protoss for the win!