Přejít k hlavnímu obsahu

BlackTrains se vrací na scénu! Pamatujete si tuhle oblíbenou organizaci ze začátku století?

30. 4. 2021 | 12:05 Counter-Strike 2
V hlubinách domácích esportu už zanikla spousta legendárních pojmů, které pomáhaly formovat domácí esport, tehdy ještě známý jako progaming. Některé celky už se nikdy nevrátily, jiné tu jsou s námi dodnes, ale existují také případy, které se po čase vrátily a poškodily úspěšnou historii. Který z případů bude tento?
RVG.BlackTrains
RVG.BlackTrains
Zdroj: idk yet

BlackTrains. Tento klan si budou pamatovat především fanoušci Counter-Strike nebo Day of Defeat z let 2003-2007. Založen však byl v roce 2000, samotný název je utvořen kombinací dvou zakladatelů BlackFoxe a Vlaka. Zatímco v DoD: Source patřili BlackTrains k absolutní špičce, v CS 1.6 za pět účastí nedosáhli na více než bronzovou medaili. Jedním z největších úspěchů tak zůstává triumf na karlovarské AMD PG Challenge 003 (jen se sami podívejte na fotku níže, jaká atmosféra z ní sálá). BlackTrains nedokázali čelit největším powerhousům domácí scény, vždy ale byli hned za nimi a patřili mezi největší stálice domácí herní scény. Právě v roce 2007 se ale černé vláky rozloučily, jediný pokus o obnovu proběhl o dva roky později (zavzpomínat můžete zde).

AMD PG Challenge 003
AMD PG Challenge 003
Zdroj: Tiscali

Nyní se však píše rok 2021 a po více než desetiletí poklidného spánku pojem BlackTrains ožívá. Webové stránky kdysi legendárního klanu sice už nějaký měsíc existují, a pamětníci tak mohou zavzpomínat na všechna ta jména, která pod křídly BT začátkem století působila, až nyní se však zřejmě začne psát moderní historie. Na sociálních sítích organizace REViTAL Gaming se totiž po pětidenním odpočtu objevila informace, že tuto organizaci převzal nový majitel, který získal od zakladatele klanu BlackTrains svolení navázat na práci a historii nejen klanu RVG, ale právě i BT. Ano, v roce 2021 je stále možné využít označení “klan“, v tomhle kontextu rozhodně.

Organizace REViTAL Gaming vznikla v roce 2011, ale kvůli jiným a časově náročným povinnostem se vedení rozhodlo hledat nového majitele, který bude mít chuť, čas a finanční prostředky na správu RVG. Takový směr ale málokdo čekal, až je s podivem, že obnova BlackTrains neproběhla na vlastních bedrech. Z hlediska designu je vše více na bázi původních BlackTrains, kam bylo jen do loga zakomponována zkratka a logo RVG.

Přivítejte RVG.BlackTrains, je čas si zvykat na nový název. Právě čas také ukáže, kam budou novodobí BlackTrains mířit. Každý případ, kdy se nepodaří navázat na úspěšnou minulost, je pro historii domácího progamingu vždy smutný. Pod označením RVG.BT už vznikly první dva týmy, oba ve hře Counter-Strike: Global Offensive. Díky nim to vypadá, že BlackTrains nebudou mít od začátku přehnané ambice a budou se chtít dostat nahoru pomalými krůčky. Snad se budou dařit, protože každý, kdo si BT pamatuje, by nerad viděl další případ podobný nEophyte.

Domácí sestava, kterou můžete vídat v TopGaming amatérské lize:

 Česká republika Pavel 'Xany' Šmat
 Česká republika Lukáš 'shyXo' Jarčok
 Česká republika Jakub 'Pupek' Pospíšil
 Česká republika Jan 'Dmitry' Železný
 Česká republika Tomáš 'Ryba101' Parma

Mezinárodní sestava, která v ekosystému ESEA lig hraje divizi Main:

 Slovensko Boris 'B0R0' Jánoš
 Česká republika Jiří 'D3foxie' Krátký
 Česká republika Adam 'Blahys' Blaha
 Chorvatsko Kristijan 'imagineak' Akmačić
 Polsko Mateusz 'heg' Karow

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.