Přejít k hlavnímu obsahu

Blíží se konec názvu FIFA pro fotbalovou hru od EA Sports?

8. 10. 2021 | 14:00 EA SPORTS FC 24 Spekulace
Napadlo vás někdy, že název fotbalové hry FIFA nese název podle Mezinárodní federaci fotbalových asociací (FIFA)? Ne? Nejste sami, mnozí to neví a ani je to nenapadlo. EA Sports se na spolupráci s FIFOU podílí už dlouhá léta, ovšem nyní zvažuje konec.
FIFA
FIFA
Zdroj: earlygame.com

V přípravě před oficiálním vydáním nového ročníku FIFY si Electronic Arts pohrálo také s trailery pro samotnou hru. V den oficiálního vydání však byla zveřejněna ještě další videa, jiná než trailery. EA Sports se ve videích chlubí dosažením různých milníků a hráče seznamují s posledními informacemi, které o hře neví. Na tom všem by nebylo nic divného, ovšem v jednom z videí se Cam Weber, generální ředitel EA, zmiňuje o změně názvu pro FIFU. Neuvádí konkrétní název, ale dává najevo, že přezkoumává smlouvu o právech na pojmenování s FIFOU, která je oddělená od všech jejich ostatních oficiálních partnerství a licencí ve fotbalovém světě.

Přestože se jedná o velmi dlouhodobou domluvu, tak je potřeba zmínit, že nějaké úsilí je jen na jedné straně. EA Sports pro image FIFA udělala více než ona samotná, ta neudělala lautr nic. Dalším problémem je neustálé přehodnocování své licenční smlouvy s fotbalovými ligami – vždyť si jen vzpomeňte na situaci s Juventusem.

Ve světě virtuálního fotbalu nejsou změny názvů ničím novým, není tomu tak dávno, kdy se Pro Evolution Soccer změnil na eFootball. Pokud by FIFU nechali Electronic Arts za sebou, tak vyvstává otázka, jaké obecné slovo pro hru zvolí? Pokud by se nová série přejmenovala na něco jako EA Sports Soccer, vlna nevole by v Evropě, a především ve Velké Británii, jistě nebyla obrovská. Slovíčko football zase může mást Američany. Zlatou střední cestou by mohla být nějaká nová zkratka, z nichž o jedné se již spekuluje. Podle magazínu Polygon si EA před týdnem zarezervovali název EA Sports FC, tedy Football Club. Tenhle pojem sice již v minulosti využívali při komunitních aktivitách, tentokrát to však vypadá o něco vážněji. Zvykli byste si na tohle nové pojmenování?

Jestli opravdu EA Sports přistoupí na svůj plán a přejmenuje značku s tradicí několika desetiletí, to zůstává otázkou, která nemusí být zodpovězena ještě po měsíce. Aby to ale hráče zvedlo z křesel, tak by musela přijít také revoluce soustředěná na hráče. Sportovní hry od EA jsou totiž často kritizovány, že se dostatečně nezlepšují.

Štítky: EA Sports