Přejít k hlavnímu obsahu

Čím důležitější je turnaj, tím líp dokážu hrát, prozradil nám exkluzivně SabeRLighT-

4. 7. 2021 | 17:33 Dota 2
Jen několik hodin po největším domácím dotařském úspěchu za poslední dekádu se nám podařilo zastihnout Jonáše "SabeRLighT-" Volka a vyzpovídat ho nejen o tom, kudy prozatím vedla jeho cesta na TI a zda se chystá nejprestižnější turnaj na scéně i vyhrát.
Jonáš "SabeRLighT-" Volek
Jonáš "SabeRLighT-" Volek
Zdroj: Liquipedia

Letošek jsi začal v barvách nového týmu, Undying. Jak vypadala tvoje cesta k nim?

Hrál jsem za NIP, tam jsem přešel z Chicken Fighters. Jeden z důvodů, proč nás ta organizace pustila, bylo to, že jsme společně nehráli úplně nejlépe, to jsem cítil i já, že je možná na čase něco změnit, protože jsem nebyl spokojený s tím, jak jsme hráli. Na konci roku 2020, vlastně zrovna na Silvestra, jsem dostal nabídku hrát v Americe a přišlo mi to jako zajímavá zkušenost. Celý život jsem hrál v Evropě, tak vyzkouším nový region a uvidím, jak to půjde. Plusem bylo, že všichni hráči tam jsou dost zkušení a dobří, právě díky tomu jsme se na ten TI kvalifikovali. To je jedna z těch věcí, které se mi na tomhle týmu líbí.

V letošním roce jsi ještě na žádném turnaji neskončil jinde, než na příčkách vítězů, přičemž všechny tyhle turnaje se odehrály v Americe – jak se ti tam hraje, je to oproti Evropě rozdíl? 

Hlavní rozdíl je ve dvou oblastech. Zaprvé hraju s pingem, mám delay. Není to úplně nehratelné, ale rozhodně je to těžší hrát z Evropy do Ameriky. Druhá část, která je docela těžká, je že se musím adaptovat na jejich časovou zónu. 

Jak zrovna tohle zvládáš?

No dávám to, není to ale úplně optimální. V posledních třech měsících chodím spát tak ve 3, 4 ráno, to když je dobrý den. Když je špatný den a musíme řešit něco s týmem, tak to pak dopadne tak, že jdu spát třeba v 5, v 6 hodin ráno a to asi není úplně nejzdravější. Říkal jsem si ale, že aspoň přes jednu sezónu mě to asi nezničí, když budu půl roku chodit spát takhle. Ale v momentě, kdy mám důležitý turnaj a je to v pět ráno… Třeba v TI kvalifikaci jsme měli jeden zápas proti Black N Yellow, který začínal ve tři ráno. To jsem vyřešil tak, že jsem někdy přes den si šel dát na dvě hodiny šlofíka a potom se nadopoval kofeinem, abych to nějak zvládl.

Přemýšlíš v budoucnu třeba o stěhování do Ameriky?

Přemýšlel jsem nad tím a já jsem nikdy neměl problém s tím se někam přesunout. Amerika je třeba ještě docela dobrá, ale i kdyby to bylo CIS a byl by to dobrý tým a dobrá organizace, tak bych to možná i udělal. Byla by to pro mě zajímavá zkušenost a v Česku mě toho moc nedrží. Když na to přijde, tak se tam klidně na další sezónu přestěhuju. Ale podle mě se to nejspíš nestane, spíš tam pojedu na pár měsíců na bootcamp a pak se zase vrátím.

Jonáš "SabeRLighT-" Volek
Jonáš "SabeRLighT-" Volek
Zdroj: Instagram

V roce 2020 jsi dosáhl MMR 10 000, v letošním pak dokonce 11 000. Jak velkou tohle pro tebe má hodnotu?

Pro mě to má tu hodnotu, že je to fajn cíl, když člověk trénuje, tak je za to odměňovaný bodíkama a cítí se dobře. Druhá část je pak mnohem lepší, protože v momentě, kdy má člověk velké MMR, tak si toho všimnou ostatní, týmy atd., pak přicházejí pozvánky do týmů a člověk se dostane na tu špičku.

Bereš to teď tak, že už máš splněno, tenhle achievement si můžeš připnout na pomyslnou klopu a nikdo už ti to nevezme?

Jednak a pak je to i dobrý challenge, dokazuju tím sám sobě i ostatním, že na to mám, být nejlepší v Evropě, co se týče MMR. Zároveň je s tím spojené to, že je to pro mě dost dobrá reklama na to, aby si mě všimly týmy. V momentě, kdy mám tým a spíš se soustředím na to se zlepšovat s týmem, tak MMR jde stranou a je to takový bonus. Teď to třeba vůbec neřeším.

Pojďme už ale na to nejdůležitější, co zajímá určitě nejen mě, TI. Ty s tímhle turnajem máš zkušenosti už z minula, v roce 2019 jsi zkoušel evropskou kvalifikaci.

To jsem hrál ještě za Hippomaniacs tu kvalifikaci a bylo to fajn. Přijde mi, že čím důležitější ten turnaj je, tím líp dokážu hrát. Pomatuju si, že na tehdejší kvalifikaci jsem hrál fakt dobře, takže jsem byl hodně sebevědomý v tom, že tentokrát mám za sebou zkušenější tým, ti protihráči jsou horší, takže jsem si věřil, že bychom to měli zvládnout.

Co letošní ročník? Povídej, přeháněj.

Největší výzva byli 4 Zoomers, to jsou tak nějak naši rivalové celou dobu, co tu hraju. Oproti ostatním jsme měli navrch, bylo to i tím, že máme dost dobrou kompozici týmu a máme dva veterány, Moonmeander i Dubu už byli i na TI, mají hromadu zkušeností a nápadů. Do toho jsme tam tři mlaďoši s mechanickým skillem, reflexy atd. Dali jsme tomu hodně, i přesto, že jsme byli favoriti, jsme tu přípravu vůbec nepodcenili a hlavně je možný, že jsme tomu dali víc, než všechny ostatní týmy. 

Znamená pro tebe TI naprostý top Doty?

Rozhodně. Tohle je to, k čemu všichni DOTA profíci směřují, takže jsem hodně vděčný za to, že se mi to povedlo. 

A co speciální TI oblečení? Považoval bys za čest mít tenhle outfit & chodil bys v něm i mezi smrtelníky, nebo by sis ho nechával na turnaje?

Co jsem tak slyšel, tak se na to fakt těším, až dostanu nějaký svůj goodie bag. Já bych v nich chodil i normálně, ale v dresu bych asi úplně nakupovat nechodil. Když by to ale bylo něco pěkného a víc univerzálního, tak bych to klidně nosil. Já i v oblečení, které mám od organizací, tak normálně chodím, ale to je takové semi-normální oblečení. TI outfit budu mít spíš na flexení.

Jonáš "SabeRLighT-" Volek
Jonáš "SabeRLighT-" Volek
Zdroj: Facebook

Po kvalifikaci jsme tě zastihli dost čerstvě, stihli jste to s týmem, nebo i ty sám, za těch pár hodin vůbec nějak oslavit?

Od té doby jsem ještě ani nespal (směje se). Na Discordu jsme si řekli, že dobrá práce, že jsme to zvládli. Pak padly ještě nějaké motivační řeči a to, že se musíme podívat na Atack on Titan, který našeho trenéra inspiruje. Podle mě to nějak oslavíme až na tom bootcampu. Já sám jsem to neoslavil nijak. Jediné, co jsem zatím stihl, je přečíst si, co mi lidi psali, poděkovat jim a teď si momentálně spravuju spací režim. Dohráli jsme v 5 ráno, teď jsou 3 odpoledne, spal jsem 4 hoďky a spát půjdu zase někdy v 8.

Další fází bude group stage 5. srpna, jak budou vypadat vaše přípravy?

Za tři dny začíná evropská kvalifikace a potom bude nejspíš i nový patch. V tom momentě začneme hodně hrát, abychom si zvykli na všechny ty změny. Na konci tohohle měsíce bychom měli mít i bootcamp, takže tam budeme taky hodně trénovat, ale teď aspoň tak týden si dáme konečně zaslouženou pauzu po měsíci intenzivního trénování.

Kam to dotáhneš v TI letos?

Náš cíl je to vyhrát, ale jsem spokojený s čímkoli. Jsem rád, že jsme se kvalifikovali, že to budu mít jako zkušenost. Někdo je motivovaný tím být nejlepší, pro mě je to spíš o tom pokračovat dál a zlepšovat se. Jdu dál, dál se můžu připravovat a budu se snažit být nejlepší. I kdyby to na TI dopadlo špatně, tak jsem se dostal na TI a doufám, že v další sezóně o mě nějaké dobré týmy budou mít zájem a moje kariéra pořád půjde dobrým směrem.

Moc díky za rozhovor i to, že sis na něj našel čas dříve, než na spánek po 4 hodinách. Tradičně ti přenechávám prostor pro vzkaz všem tvým fanouškům.

Všem moc děkuju, že mi fandili a neztratili naději. Moc si toho cením. Všem, kteří mi psali nebo něco komentovali, děkuju, je to fakt boží. Sledovat mě můžete na Instagramu, Twitteru a v v nadcházejících dnech bych měl streamovat i na Twitchi

TI
TI
Zdroj: Valve
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.