Přejít k hlavnímu obsahu

Czech Saber – Beat Saber nastupuje na českou esportovou scénu

17. 5. 2021 | 09:52 Všechny hry
Czech Saber je nezisková organizace, která zaštituje neustále se rozrůstající komunitů hráčů VR hry od českého studia Beat Saber. Stará se o rozvoj a propagaci Beat Saberu a pořádá také soutěže, nyní chystá turnaj, jehož live finále se odehraje již v červnu.
Czech Saber – Beat Saber nastupuje na českou esportovou scénu
Czech Saber – Beat Saber nastupuje na českou esportovou scénu
Zdroj: Czech Saber

PLAYzone se stal jedním z hlavních partnerů projektu Czech Saber, který pořádá turnaj v Beat Saberu. Tento turnaj se aktuálně bude odehrávat online, nicméně vyvrcholí v rámci live finále, které se má konat ve VR Play Parku v Praze na Václavském náměstí. V případě zájmu si v kalendáři zakroužkujte datum 18. a 19. června 2021. A co přesně je v plánu? První den proběhne zahájení turnaje a první zápasy, druhý den jsou v plánu poslední duely a finále, následované vyhlášením vítězů, rozdáním cen a afterpárty. 

Máte rádi Beat Saber, ale bojíte se, že mezi profesionálními hráči nemáte šanci? Omyl! Zúčastnit turnajů se může kdokoliv, neplatí věkové ani jiné omezení (snad kromě toho, že musíte mít VR Headset (krom PS-VR)), účastníci se navíc dělí na dvě kategorie – aktivní hráče a začátečníky. Tedy i "pouzí" začátečníci se mohou zapojit, tzv. mapy pro ně jsou vybírána tak, aby je zvládl i ten, kdo nemá příliš mnoho zkušeností. Skupiny se skládají vždy z osmi hráčů, aktuální kapacita tak umožní účast v turnaji až 64 hráčům.   

Czech Saber
Czech Saber
Foto: Czech Saber

Pro turnaj vybírá mapy tým spolupracovníků pouze z nelicencovaných písní, pro které jsou vytvořeny mapy pro maximální turnajový požitek. Obtížnost těchto map je závislá na průměrné výkonnosti všech hráčů a zároveň se obtížnost zvyšuje postupem v turnaji. Tudíž do kvalifikací a skupinové části jsou zařazeny pomalejší skladby, kdežto do semifinále a finále jsou vybrány obtížnější mapy, které určí vítěze.

Co se týče průběhu turnajů, u těch onlinových je využíván turnajový asistent, kterého koordinátor ovládá na dálku. Komunikace probíhá na discordovém serveru Czech Saber a hráči hrají z pohodlí domova. U turnajů naživo hrají hráči zády k sobě, každý na svým headsetu ve stejný čas a stejnou skladbu. To vše ovládá koordinátor a zároveň má na starost kontrolu průběhu duelu a výsledků na dané skladbě. 

Na webových stánkách czechsaber.cz i na jejich Discordu se zhruba měsíc dopředu před zahájením turnaje objeví informace o budoucím turnaji. Momentálně probíhá turnaj CST S1. Czech Saber má nicméně v plánu také spoustu menších eventů. V CST S1 vítězové získají pohár, trička a další ceny, o nichž organizátor prozradí více později. Ti nejlepší si odnesou i odznak (tzv. badge) na webových stránkách Czech Saberu jako ocenění za umístění v turnaji.   

Grand Finále CST S1 se odehraje ve VR Play Parku na pražském Václavském náměstí ve dnech 18. a 19.6.2021, vždy od 16 do 22 hod. V sobotu je navíc po konci turnaje v plánu dvouhodinová afterpárty, na niž může dorazit každý. Bude završena tombolou, jejíž ceny se budou odvíjet od toho, kdo si kolik lístků koupí za tzv. CzechSaber coiny, které bude moci střádat po dobu těchto dvou dnů.

„Jsme příkladem toho, že je tato hra opravdu pro každého. Beat Saber se jako jedna z mála her může pyšnit tím, že je z velké části pohybová a to umocňuje její atraktivitu. Komunita okolo této hry se rozrůstá v průběhu dvou let. Naší hlavní snahou od počátku bylo vytvořit základnu aktivních hráčů. Výsledkem toho jsou naše dva proběhlé turnaje a třetí probíhající.

Esport jako takový se v dnešní době prosazuje mílovými kroky a virtuální realita je zatím stále ještě na počátku. Získat si oblibu u diváků, potažmo u potenciálních hráčů, by byl nelehký úkol nebýt lidí okolo nás, kteří nás podporují a fandí celému projektu,“ prozradil Jan „Kamikaze“ Mach, spoluzakladatel Czech Saber, PR manažer a hráč.  

Czech Saber
Czech Saber
Foto: Czech Saber