Přejít k hlavnímu obsahu

Další match-fixing skandál! Tentokrát se provinil čínský tým Wings Up

9. 5. 2021 | 09:10 Counter-Strike 2
Counter-Strike světem znovu otřásá další skandál ohledně match-fixingu. Wings Up si chtěli prohrou v zápase s týmem After zařídit jiného soupeře v play-off, a tak převáděli individuální chyby, které se na této úrovni jen tak nevidí. Organizaci navíc reprezentuje bývalý dlouholetý hráč TYLOO a účastník Majoru, Hui "DD" Wu.
TYLOO DD
TYLOO DD
Zdroj: HLTV.org

Match-fixing skandály se tu a tam napříč CS:GO komunitou objeví. Nedávno jsme vás informovali o tom, jak na mnoha případech ovlivňování zápasů pracuje ESIC ve spolupráci s FBI v Severní Americe. V případě match-fixingu hrají nejčastější roli peníze, ovšem v tomhle případě tomu tak není. Momentální provinění týmu Wings Up mělo účel potkat v prvním kole play-off jiný tým.

Důvodem měl být střet zájmů dvou týmu, a sice Wings Up a Let's Quit, které se měly potkat ve čtvrtfinálovém zápase turnaje ProHouse Wuxi Villa Cup 2. Pokud by ovšem Wings Up svůj poslední zápas skupinové fáze proti týmu After prohráli, narazili by na jiný tým, a tak byl další skandál na světě. Wings Up v zápase, který nakonec skončil 16:13 ve prospěch After, udělali takové individuální chyby, které se na této úrovni nevidí. To bylo nakonec i důvodem, proč se začalo prošetřovat, zdali tyto chyby nebyly udělány záměrně a došlo se k závěru, že tomu skutečně tak bylo. 

Hráč celku Let's Quit se jménem Quanqing "⁠qz⁠" Wu je totiž jedním z majitelů organizace Wings Up, a zároveň je také bratrem Hui "⁠DD⁠" Wu, coby někdejšího reprezentanta legendární čínské organizace TYLOO, a také účastníkem FACEIT Majoru 2018. Ten ovšem v rozhodujícím zápase nenastoupil a místo něj hrál v základní pětce kouč. Na celou podivnost situace neupozornil nikdo jiný než Richard Lewis, když na svém Twitteru zveřejnil situace, nad kterými by ostatním zůstal rozum stát.

Po těchto závažných zjištěních se organizátoři turnaje rozhodli celek Wings Up diskvalifikovat. „Bohužel se Wings Up provinili tím, že nechtěli hrát zápas s Let's Quit ve vyřazovacím zápase a vytvořili tím obrovský negativní dopad,“ reagovali Wuxi HeJu Cultural Media Co. Ltd. a dodali: „ProHouse Wuxi Villa Cup je série turnajů, která si zakládá poctivém hraní a nebude přehlížet chování, které je proti sportovnímu duchu.“ Postoj samotného Valve zatím není známý, ovšem dle minulých trestů se dá očekávat, že učiněné rozhodnutí bude velmi striktní. Valve se totiž s podobnými případy v minulosti ani trochu nemazalo.

Zdroj: HLTV.org
Štítky: Wings Up, Matchfixing
Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.