Přejít k hlavnímu obsahu

Dnes přichází velký návrat na LAN! Jaké příběhy nabídne IEM Cologne?

6. 7. 2021 | 10:20 Counter-Strike 2
Téměř rok a půl dlouhé čekání je konečně u konce! Je zde IEM Cologne a spolu s ním také návrat CS:GO na LAN. Na co se můžeme při návratu do katedrály Counter-Striku těšit?
IEM Cologne
IEM Cologne
Zdroj: Intel Extreme Masters

Jedna ze dvou vlajkových lodí organizátora ESL je konečně po dvou letech zpět v téměř plné síle. IEM Cologne, které drobnou změnou v názvu oslavuje výročí vztahu mezi Intelem a ESL, je konečně zde. O milion dolarů se utká hned 24 týmů z celého světa, které se střetnou na jednom místě poprvé od loňských Katowic.

Turnaj začne v úterý 6. července svou play-in fází, kde se šestnáct týmů utká o osm volných míst v hlavním turnaji. Mezi nimi nechybí ty nejlepší týmy světa kterým vévodí Gambit, NAVI, Astralis a další.

Účastníci Play-in fáze IEM Cologne
 Švédsko Ninjas in Pyjamas Evropa mousesports Německo BIG Francie Vitality
 Evropa OG Evropa Complexity Rusko Spirit USA + Kanada Evil Geniuses
 Evropa FaZe Francie LDLC OL Německo Sprout Brazílie Team One
 Austrálie Renegades Brazílie MIBR Spojené státy americké Bad News Bears Čína ViCi
 
Účastníci skupinové fáze IEM Cologne
 Rusko Gambit Spojené státy americké Liquid Ukrajina Natus Vincere Francie G2
 Dánsko Heroic Dánsko Astralis CIS Virtus.pro Brazílie FURIA

Kompletní rozpis zápasů jak Play-in fáze, tak hlavní fáze turnaje, včetně výsledků a statistik, naleznete tradičně v našem Zápasovníku.

Návrat na LAN však přináší také plno otazníků a příběhů, které slibují, že se je na co těšit. Jaké jsou ty největší?

Uvidíme ve finále Gambit a NAVI?

Mezi Gambit a NAVI zuří v posledních měsících rivalita, kterou svět Counter-Striku neviděl od slavných soubojů mezi Liquid a Astralis v předloňském roce. Mezi letošními velkými turnaji budete jen těžce hledat nějaký, kde se v grandfinále nepředstavil právě jeden z těchto celků. I proto jsou právě tyto týmy po právu na prvních dvou místech ve světovém žebříčku, na tom nejvyšším jsou však Gambit, kteří porazili své rivaly v drtivé většině zápasů.

Bude však trend pokračovat i teď, po přechodu do offline prostředí? To je otázka, která zajímá celou komunitu Counter-Striku. Gambit se dosud představili na LAN pouze párkrát, a to navíc ještě v době, kdy stále pod Youngsters tagem byli považováni za tier 3 tým. Podle fanoušků jim chybí právě výhra LANky k tomu, aby mladíci rozjeli svou vlastní éru. Na druhou stranu jsou to však NAVI, kdo je vítězem dosud posledního offline turnaje, a proto by právě zde mohli mít nad svými soky navrch.

NAVI při výhře dosud posledního LAN turnaje
NAVI při výhře dosud posledního LAN turnaje
Foto: PLAYzone - Milan Dobeš

Kdo nejvíc získá a ztratí po návratu na LAN?

Téměř rok a půl fungoval celý Counter-Strike svět pouze v online prostředí. Hráči si zvykli hrát z pohodlí svých domovů a pro všechny bude návrat na LAN obrovská změna. Kdo se však na návrat nejvíc těší a u koho se očekává spíše pokles formy?

Nejvíc pozornosti bude rozhodně na Astralis a Liquid. Právě tyto dva celky po přechodu do online éry přišly o svou formu a v letošním roce dokonce klesly na nejnižší pozice v HLTV žebříčku za poslední léta. Před příchodem COVIDu to bylo právě toto duo, které patřilo na turnajích mezi ty nejobávanější. I proto fanoušci očekávají, že návrat do offline prostředí může znamenat návrat ztracené formy, i přes to, že sestavy obou týmů prošly během uplynulého roku změnou.

Velký tlak však bude ležet i na bedrech dalších týmů. Po letošním propadu formy se budou snažit dostat zpět na vrchol Vitality, velká očekávání budou i od NiP nebo G2, kteří od posledních offline turnajů změnili sestavy k nepoznání. Po výpadku ze světové třicítky si budou chtít napravit reputaci FaZe a velmi podobně jsou na tom také Evil Geniuses.

Nad spousty týmů navíc visí velký otazník. Problémy mohou mít sestavy s méně zkušenými hráči, jako jsou mousesports, OG nebo Heroic. A fanoušci se obávají i výkonů Spirit či FURIA, kteří jsou často považováni spíše za online specialisty.

Právě možných výpadků favoritů mohou využít týmy jako Bad News Bears, Renegades, Sprout nebo LDLC, kterým navíc hrají do karet i úvodní zápasy v BO1 formátu.

Závod o Intel Grand Slam pokračuje

Šest výher z deseti posledních turnajů, případně čtyři výhry, pokud je mezi nimi turnaj kategorie Masters. To je Intel Grand Slam, dlouhodobá soutěž, kde tým, který dosáhne tohoto milníku, získá rovný milion dolarů do kapsy. Momentálně jsou k titulu nejblíže právě NAVI a Gambit, kterým by v případě výhry Cologne následně stačil jen jeden další triumf. Dvě výhry na kontě mají i Astralis, ta první z nich však sahá až do roku 2019 a pokud tak Dáni budou chtít v Grand Slamu zůstat, musí zkrátka Cologne vyhrát. Jednu výhru na kontě mají i mousesports, kteří jsou na tom stejně jak Astralis, a Heroic, jenž ovládli poslední sezónu ESL Pro League.

Pokud se však podaří vyhrát Cologne jakémukoliv jinému týmu, získá obrovskou výhodu. Nadcházející turnaj je totiž v kategorii Masters, což znamená, že jeho vítězi by v nadcházejících devíti turnajích stačila jen tři vítězství.

Minulou sezónu Intel Grand Slam završili Liquid právě v Kolíně nad Rýnem
Minulou sezónu Intel Grand Slam završili Liquid právě v Kolíně nad Rýnem
Foto: ESL

Změní se vlastně něco pro diváky?

Před organizátory stojí jedna z nejtěžších výzev, které kdy v herním světě zažili. Jak již bylo řečeno, posledního offline turnaje jsme byli svědky téměř rok a půl zpět. Až na pátý pokus se ESL konečně podařilo dostat všechny týmy na jedno místo, spolu s tím však přišla řada ústupků.

Všech 24 týmů, spolu s řadou organizátorů a novinářů, bude uzavřeno v bublině v jednom z kolínských hotelů. Nikdo nesmí hotel opustit - pokud to udělá, může se vrátit až po konci turnaje. Hráči budou moct trávit čas pouze se spoluhráči a s protihráči by se neměli vidět ani během zápasu - neuskuteční se dokonce ani podání ruky. Ani komentátorský tým nebude přímo na místě, ale bude sídlit v dalekých Katowicích. Změní se tedy vlastně něco z pohledu fanoušků?

Největším lákadlem nebude divácký zážitek, ale samotná integrita turnaje. Přece jen se po dlouhých měsících dočkáme klání, kde budou mít všechny týmy stejné podmínky. Nikdo nebude mít lepší internetové spojení, nikdo nebude moct tajně podvádět, nikdo zkrátka nebude mít žádnou výhodu oproti ostatním týmům. Hlavním cílem je navíc ukázat, že i přes současnou situaci můžeme uspořádat offline turnaj, navíc zdaleka největší, který se skrz všechny hry od začátku pandemie v Evropě uskutečnil.

Přesto však ESL na divácký zážitek nezapomnělo. Organizátoři slibují například zbrusu nové studio, vylepšený HUD a další vychytávky, které slibují zlepšení diváckého zážitku. Dočkáme se konečně také živých pozápasových rozhovorů.

Ve zkratce, na letošním IEM Cologne je rozhodně na co se těšit. Turnaj startuje v úterý 6.7. svou Play-in fází, ve které se rozhodne o postupujících do hlavní fáze. Ta přijde na program ve čtvrtek, kdy do hry naskočí i osm nasazených týmů. Vítěze se v BO5 grandfinále dozvíme v neděli 18.7.

Celým turnajem nás provede zkušený tým komentátorů a analytiků, mezi kterými nechybí jména jako stunna, SPUNJ, YNk, Maniac či Frankie.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.