Přejít k hlavnímu obsahu

ESL oznamuje změny ve své Pro Tour, nabídne ještě více turnajů a rozšíří Pro League

18. 9. 2021 | 08:41 Counter-Strike 2 Zajímavost
Více týmů, více šancí, jak se dostat mezi elitu, a hlavně zjednodušení celého systému. To si slibuje ESL Gaming od změn, které představilo pro příští rok své ESL Pro Tour.
ESL
ESL
Zdroj: ESL Gaming

Největší změnou, kterou ESL Gaming zavedl pro rok 2022, je rozšíření ESL Pro League. To se totiž rožšíří ze současných 24 na rovných 32 celků. Uvidíme tak zcela novou fázi ligy zvanou EPL Conference, která nabídne více týmům šanci vybojovat si účast ve skupinové fázi. Právě nejlepší týmy z Conference doplní v hlavní fázi řadu pozvaných a kvalifikovaných TOP týmů.

Prvním turnajem nové éry bude listopadový ESL Pro League S15 Conference, kde se 16 týmů z celého světa utká o 3 místa ve skupinové části, která bude probíhat v příštím roce. Po novém roce si ESL pro fanoušky přichystalo nové ESL Challenger turnaje či stálici a jednu ze dvou svých vlajkových lidí IEM Katowice. Ty se po dvou letech opět uskuteční za přítomnosti fanoušků, kteří si již mohou koupit vstupenky. Zároveň bylo oznámeno, že probíhají jednání o uspořádání IEM Rio Majoru, který se loni neuskutečnil.

ESL Pro Tour

Velkou změnou prošly také turnaje nižších kategorií. Od nového roku již neuvidíme žádný DreamHack Open ani ligu ESEA Premier. Těm se místo toho bude nově říkat ESL Challenger a ESL Challenger League. Zároveň budou sloužit jako vstupní brána právě do ESL Pro League – vítěz ESL Challenger League získá stejně jako dosud místo přímo ve skupinové fázi, zatímco poražení finalisté si zahrají EPL Conference. Do té dostanou pozvánku také nejlepší týmy z Challenger turnajů. ESL se tak snaží zjednodušit předchozí nepřehledný systém postupů a všechny turnaje teď budou nabízet slot právě do ESL Pro League.

Z kalendáře zmizela také značka DreamHack Masters, která tradičně patřila velkým Tier 1 turnajů, stejně jako značka ESL One. Nově tak v nejvyšší kategorii turnajů od ESL uvidíme kromě EPL pouze turnaje pod značkou Intel Extreme Masters. Značka DreamHack jako taková však nezmizí úplně, na slavné festivaly a BYOC turnaje se mohou fanoušci těšit i v budoucnu a turnaje kategorie Challenger se budou odehrávat právě tam.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.