Přejít k hlavnímu obsahu

Nesrovnalosti v případu Mayyyi – kam se poděly peníze na charitu?

28. 8. 2021 | 01:28 Twitch.tv Twitch
O streamerce s přezdívkou Mayyya jsme informovali pár dnů zpět. Vyrojila se proti ní spousta důkazů, která tvrdí, že peníze z charit, které pořádala, si ponechala. PLAYzone Mayyya řekla, že peníze poslala na špatný účet a ne na ten, kam měly dorazit. Spousta lidí ale v Mayyyině případu zpozorovala nesrovnalosti, které nesedí s tím, co nám řekla streamerka.
Mayyya
Mayyya
Zdroj: Facebook/Mayyya

Před pár dny jsme informovali o streamerce vystupující pod přezdívkou Mayyya. Ta byla několika streamery nařčena, že si peníze z charitativní sbírky nechala a nikam je neposlala. Rozhodli jsme se jí proto napsat a její odpověď byla jasná – prý je to nedorozumění a peníze poslala na špatný účet, když naletěla scammerovi. Internet a komunita okolo některých tvůrců si ale všimly nesrovnalostí, které v případu Mayyya vznikají. Upozorňujeme ale, že se jedná o spekulace, které mohou, ale ani nemusejí, být pravdivé. Jestli lidé pravdu mají ukáže až čas.

Streamerka na svou obranu ukázala své internetové bankovnictví, ze kterého si k sobě do počítače stáhnula výpis účtu ve formátu PDF, čímž vzbudila první podezření, protože přepnula scénu. To se samozřejmě dá pochopit, protože ukázat osobní údaje by nebylo milé. Spoustu údajů ale ukázala, když samotným výpisem projížděla – je tak možné, že ukázala něco, co si sama vytvořila. 

Z čeho lze soudit, že si výpis sama vytvořila? Ti, co mají svůj bankovní účet, jistě vědí, že ve výpisech se diakritika nepoužívá. Nikdy. Důvodem je, aby si výpis mohl prohlédnout "kdokoliv" z cizí země. Všechny platby ve výpisu jsou bez háčků a bez čárek, jen ona platba omylem na jiný účet je s diakritikou. 

Mayyyny výpisy z účtu

Na fotografii výše poté můžeme vidět další nesrovnalost. Jak lze vidět na předchozích platbách, drží se na jednom, případně dvou řádcích. V případě 20 tisíc na charitu vidíme ale řádky dva, přičemž jeden je úplně prázdný. To se děje pouze v případě, že je text nějak editován.

A asi největší nesrovnalost – sama Mayyya nám (ale i na streamu) řekla, že si jen spletla číslo účtu a platbu zaslala převodem na špatný účet. Ve výpisu je ale vidět, že částka je zaplacena kartou – pravděpodobně platební bránou. Aby si ale nějaký takový podvodník platební bránu mohl udělat, musí splnit dost složité podmínky. 

Webovou stránku, která Mayyyu o peníze prý obrala, vlastní firma s dlouhou historií a od roku 2019 nefungovala. Až do doby, než streamerka poslala peníze. To dle všeho zázračně začala fungovat, obrala Mayyyu a zase fungovat přestala, což je velmi zvláštní. 

Vlastníkovi oné "scam" domény byl zaslán e-mail, ve kterém odepisuje, že doména zatím k ničemu použita nebyla. Žádají také o zaslání videí, kde Mayyya společnost špiní, protože videa jsou jen pro odběratele Mayyyina kanálu. Pokud firma shledá, že skutečně streamerka firmu hanobila, podá trestní oznámení za šíření pomluvy.

Firma, která vlastní doménu.

Mayyya tvrdí několik verzí. Jedna z nich je, že ona webová stránka, která ji o peníze obrala, vypadala úplně jinak. Poté, co na to prý chtěla upozornit ale zjistila, že je prodaná a má jinou podobu. To není pravda, protože vlastník má doménu koupenou už nějakou dobu. Na náš dřívější dotaz, jestli s policií něco řeší, odpověděla jen, že na policii už byla a vše se řeší. Na streamu ale řekla, že se jí žádný policista neozval, protože pravděpodobně mají spoustu práce. PLAYzone streamerka napsala, že peníze správné nadaci už poslala.

Peníze byly poslány
Peníze byly poslány
Foto: Messenger

Kauza okolo Mayyyi tak, zdá se, nemá konec a kdoví, s jakými dalšími obviněními lidé přijdou. Jak jsme ale zmiňovali na začátku článku, všechno jsou to zatím jen spekulace. Zdalipak je něco z toho pravda, uvidíme až v následujících dnech a nadále vás o kauze budeme informovat. Podrobnější informace naleznete zde.

Štítky: Mayyya, Twitch, charita
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.