Přejít k hlavnímu obsahu

Profi hráč FIFA a manažer EA Sports se vydávali za staříky, aby dostali vakcínu proti COVID-19

9. 4. 2021 | 15:48 EA SPORTS FC 24
V Evropě panuje problém s nedostatkem očkovacích dávek proti koronaviru, problém ale pravděpodobně není jenom u nás. Latinskoamerickou esportovou scénou zahýbal nedávný případ, kdy se dva veteráni z FIFA scény převlékli za staříky a s falešnými doklady se pokusili dostat přednostně vakcínu.
Zerecero
Zerecero
Zdroj: FIFA.com

Jedná se o dva muže, jejichž jména pro esport v Latinské Americe mnohé znamenají. O podvod se pokusili Rubén Zerecero, který byl za poslední dvě dekády jeden z nejoblíbenějších FIFA hráčů v tamní oblasti, a Christian Nieva, pracující jako FIFA kampaňový manažer pro společnost EA. Případ se odehrál v Mexiku koncem letošního března.  

Ačkoliv ve své domovině jsou známí, je na místě je našim čtenářům nejprve představit. Rubén Zerecero byl léta esportovou hvězdou a za svou kariéru nasbíral mnohá vítězství. V roce 2009 se umístil na druhém místě v FIFA Interactive World Cup. Dokonce se objevil v reklamě na Xbox Live v roce 2015. Jeho esportová kariéra posléze přešla ke tvorbě obsahu a nedávno spolupracoval s EA Esports na sérii Ultimate Team návodů pro FIFA20. Christian Nieva je známý svou kariérou ve vývoji EA Sports a hledáním týmů v oblasti Latinské Ameriky. 

Oba dva mladíci zamířili na očkování v Coyoacánu, v Ciudad de México, kde předložili falešné dokumenty, které ve skutečnosti patřily dvěma starším příbuzným Zerecera. Zerecero se vydával za svého otce, zatímco Nieva předstíral, že je jedním ze Zerecerových strýců.

Nicméně na místě očkování si jich všiml státní úředník a něco se mu nezdálo. Muži působili nezvykle až podezřele, neboť kromě roušek a požadovaného zakrytí obličeje, jak nařizuje lékařský protokol, na sobě měli ještě mikiny s kapucí a tmavé brýle. Po opětovném vyžádání jejich dokumentů bylo zjištěno, že jsou pravděpodobně zfalšované, v důsledku čehož byli oba na místě zatčeni. 

Soud se konal 7. dubna a muži byli obviněni z padělání dokladů, za což jim hrozí trest 4 až 8 let ve vězení, a z krádeže identity, za což mohou dostat až 9 let. Po prvním slyšení soudce rozhodl, že až do soudu zůstanou ve vazbě. Říká se, že se mohlo původně jednat „pouze“ o žert, to ale není nijak potvrzeno. Společnost EA se k situaci zatím nijak nevyjádřila.      

Oba dva byli zatčeni.
Oba dva byli zatčeni.
Zdroj: SSC
Zdroj: ginx.tv