Přejít k hlavnímu obsahu

První zářijový den na Twitchi se neobešel bez stávky. Protestantům vadí nenávistné útoky

2. 9. 2021 | 18:32 Twitch.tv Twitch
Září se na Twitchi většinou nese v duchu oblíbeného Subtemberu, ten však tentokrát musel počkat další den kvůli masivní stávce. Mnoho streamerů se rozhodlo prvního září nezapínat svá vysílání jako protest proti organizovaným nenávistným útokům vůči marginalizovaným streamerům. Sledovanost ten den sice klesla, ale hlavní otázkou je, zdali Twitch podnikne požadované kroky.
#ADayOffTwitch
#ADayOffTwitch
Zdroj: Getty Images/Thomas Trutschel

Přišlo vám zvláštní, že hned prvního září mnoho streamerů na Twitchi, ať už se jedná o velké osobnosti či menší kanály, vůbec ani nevysílalo? Všimli jste si ten den obrovského poklesu ve sledovanosti? Jednalo se totiž o plánovaný protest #ADayOffTwitch, který měl poukázat na neschopnost platformy bojovat proti nenávistným a organizovaným útokům vůči marginalizovaným streamerům.

Účastníci stávky apelovali na Twitch celkem se čtyřmi hlavními požadavky, které by měly omezit toto zneužívání. Klíčová je podle nich diskuze se zasaženými streamery, což by pomohlo situaci lépe pochopit a vytvořit efektivnější nástroje pro boj s těmito útoky. Jelikož tyto útoky často probíhají nájezdem botů, jednotliví streameři by si měli moct vybrat a určit věk svých diváků v chatu a také by chtěli mít možnost zamítnout příchozí raidy.

Dalším důležitým krokem by bylo omezení možnosti propojit svoji e-mailovou adresu k neomezenému počtu Twitch účtů, a to konkrétně na 3. Posledním krokem a požadavkem je transparentnost těchto potřebných akcí k ochraně streamerů, určení časového rámce pro zavedení nových nástrojů a zapojení bezpečnostní rady Twitche do celé problematiky. Protest sice v daný den úplně neochromil chod platformy, avšak sledovanost diváků v jednu chvíli klesla o celý milion oproti předchozímu dni.

Velkými propagátory protestu byli také úspěšní streameři Kaceytron a HasanAbi, kteří toto úsilí hlasitě podporují, a dali si tak také od streamování pauzu. Twitch kvůli protestu dokonce odložil začátek každoročního Subtemberu až na 2. září. To však není vše, platforma problematiku uznala a dokonce zveřejnila novou stránku zaměřenou na boj proti cíleným útokům, kde mimo jiné radí, jak těmto nepříjemnostem předejít či s nimi bojovat. Jestli však zavedou všechny požadované kroky, to nikdo netuší.

Zdroj: pcgamer.com
Štítky: Kaceytron, HasanAbi