Přejít k hlavnímu obsahu

Speedrun v podání SINNERS. Za 5 sezón se dostali z nejnižší ligy až mezi světovou špičku

28. 6. 2021 | 18:00 Counter-Strike 2
SINNERS Esports se nesmazatelným písmem zapsali do historie českého esportu. Jako první domácí tým v historii si zahrají slavnou ESL Pro League, která na konci letních prázdnin vypukne na Maltě. Tenhle krok možná bude znamenat definitivní přesun z domácí na světovou scénu, tak si pojďme shrnout celou jejich cestu ESEA ligami.
SINNERS Esports
SINNERS Esports
Zdroj: sociální sítě týmu

33. sezóna – jaro 2020 – ESEA Open

SINNERS Esports vznikli v lednu roku 2021 a hned se zapsali do nejnižší soutěže struktury ESEA / ESL soutěží. V ESEA Open samozřejmě neměli velkou konkurenci, současně se ale našly týmy, které podobně jako oni musely začít ode dna, takže ne všechny zápasy byly jednoduché. SINNERS se i přesto podařilo postoupit až do finále, což znamenalo jediné – v případě triumfu skočí hned o tři ligy nahoru, prohra znamená posun pouze o dvě. Hříšníci bohužel nestačili na portugalské SAW, kteří posléze měli podobnou cestu jako česká jednička a mohli se potkat tváří v tvář i letos. Přece jenom jde o tým, který se následně vyhoupl až na 21. místo světového žebříčku.

34. sezóna – léto 2020 – ESEA Main

Vynechání divize Intermediate znamenalo posun do ligy Main. Tady byl cíl už o něco jednoznačnější, vítězové a poražení se tu dělí pouze na to, kdo se umístí v TOP 8 a kdo ne. SINNERS zvládli základní část bravurně a do play-off šli ze třetího místa. Po třech následujících výhrách bez ztráty mapy bylo jasno, že SINNERS nemine další postup, poté se už hrálo jen o vyšší prize money. Minulá sezóna v Open divizi znamenala výhru 1200 dolarů a po pádu do LB a následné prohře s mezinárodním týmem Excellency, který následně celou soutěž zcela překvapivě opanoval, si na konto přidali SINNERS v podstatě totožnou částku, jen o padesátku vyšší. Jízda pokračuje!

NEOFRAG
NEOFRAG
Foto: SINNERS Esports

35. sezóna – podzim 2020 – ESEA Advanced

Posunem do ligy Advanced byli SINNERS už jediný stupínek pod historickým maximem, kterého před mnoha lety dosáhli hráči eXtatus, tedy dřívější Mountain Dew League. V jedné divizi se hříšníci potkali s eSubou a BRUTE, příběh se ale točil jen kolem nich. Nutno však říci, že oklepání mezi hladovou konkurencí jim chvíli trvalo a do vyřazovacích bojů postoupili po šesti prohrách s odřenýma ušima.Tohle se bohužel přeneslo i do play-off, kde SINNERS nejprve museli (kvůli kolizi s jiným turnajem) vzdát souboj s Izako Boars a následně podlehli Lilmix. Poprvé tedy ani zdaleka nebojovali o postup a ani si nepřipsali na konto další finanční odměnu.

36. sezóna – zima 2020 – ESEA Advanced

Před další sezónou přišla velká změna, do týmu zavítal Tomáš 'oskar' Šťastný a domácí jednička šla okamžitě nahoru. Nejinak tomu bylo i v ESEA Advanced, kde sice svoji bilanci ze základní části předchozí sezóny vylepšili pouze o jedinou výhru, ale celkově hráli v daleko větší pohodě. Prokázat se to muselo v samotném play-off, kde potřebovali SINNERS dokráčet alespoň do TOP 5. Cestu započali vyrovnaným bojem s BLINK, těsnou výhrou nad týmem Finest a poklidným zápasem s Budapest Five, což znamenalo jediné – jisté umístění v TOP 3.

Cíl se rázem změnil v pokus o celkovou korunovaci, na rozdíl od čtyř dalších týmů totiž šampion této divize postoupí do ESEA Premier napřímo. SINNERS bohužel shodně na třech mapách nestačili na Izako Boars a tentokrát ani na BLINK, baráž a 2250 dolarů k tomu je ale neminulo. V baráži jim dokonale sedl pavouk a po krásných a čistých výhrách nad ALTERNATE aTTaX a Lyngby Vikings bylo jasné, že SINNERS Esports míří do vysněné ESEA Premier. Po předchozím nezdaru je cíl na samotný rok 2021 splněn hned na první pokus!

37. sezóna – jaro 2021 – ESEA Premier

Tímhle se dostáváme do přítomnosti, kdy se SINNERS stabilně pohybují kolem mety 30. nejlepšího týmu světa. Pozici nejvíce ovlivňuje to, kolik toho daný tým nahraje, formu pro klíčové zápasy to ale přímo nenarušuje. Ačkoliv tedy česká jednička vypadla z TOP 30, mrzet jí to nemuselo, protože beastik a spol. věděli, že se nadále mohou rovnat těm, kteří jsou třeba i o deset příček nad nimi. Hříšníci byli nalosováni do skupiny B, kde všechny týmy znali z jiných turnajů. Jmenovitě šlo o AGO, Sangal Esports, GamerLegion, Team Endpoint, Movistar Riders, Sprout, Anonymo a Izako Boars – se všemi už SINNERS ukázali, že mohou s klidem hrát nejen vyrovnanou hru.

SINNERS ladili formu dokonale a v prvních pěti zápasech nenašli přemožitele, takže bylo jasné, že je play-off nemine. Paradoxem je, že zatímco český celek ovládl svou skupinu, tak šampioni ESEA Advanced, Izako Boars, skončili poslední a vrátili se o patro níže. Závěrem skupiny sice SINNERS podlehli Sangal a kvůli nemoci nemohli nastoupit proti Izako Boars, což nic nezměnilo na tom, že právě hříšníci vyhráli svou skupinu.

Dominantní výkony si přenesli i do play-off, kde po úvodní partii s BLINK následně zaznamenali svoji největší výhru vůbec. Devátý nejlepší tým světa BIG sice vyhrál úvodní mapu BO3 série, SINNERS ale posléze převzali otěže a postoupili do finále horního pavouka. Tam je čekal polský tým AGO, který jim po všech stránkách sedí, což se potvrdilo a tým okolo fenomenálně hrajícího oskara byl jeden zápas od postupu do ESL Pro League. Jelikož BIG v LB zklamali, tak SINNERS na odplatu vyzvali AGO, ale také BO5 grandfinále probíhalo ve stejném gardu. SINNERS ani tentokrát neztratili jedinou mapu, stávají se šampiony 37. sezóny ESEA Premier, odnáší si krásných 20 tisíc dolarů a hlavně si na přelomu srpna a září zahrají se světovou špičkou. Český tým totiž uvidíme ve slavné ESL Pro League, kde si 24 předních týmů světa zahraje o neskutečný balík peněz – 750 tisíc dolarů!

SINNERS Esports
SINNERS Esports
Zdroj: sociální sítě týmu
Štítky: ESEA Premier, SINNERS
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.