Přejít k hlavnímu obsahu

Twitch bez varování pozastavil reklamu na kanále hot tub streamerky Amouranth

20. 5. 2021 | 10:12 Twitch.tv
Hot tub streamy i nadále zůstávají v Twitch komunitě horkým tématem. Streamerka Amouranth, která je jimi proslulá, nyní čelí potížím. Platforma bez varování pozastavila reklamu na jejím úspěšném kanále.
Amouranth
Amouranth
Zdroj: Amouranth

Kaitlyn „Amouranth“ Siragusa je známá zejména svými streamy, kdy vysílá z vířivky oblečená pouze v plavkách. Tomuto formátu se ale daří, neboť její kanál sleduje 2,8 milionu lidí a v březnu se dokonce stala nejsledovanější streamerkou. Amouranth se nyní potýká s problémy, jimiž není jenom nějaký obyčejný ban.

Twitch totiž bez předchozího varování vypnul možnost u jejích videí mít zapnutou reklamu, což je pro ni jeden ze zdrojů příjmů, a to bez předchozího upozornění či vysvětlení. Platforma se pouze suše vyjádřila, že její streamy „nejsou pro inzerenty vhodné.“ Sama Amouranth si to, že má možnost reklamy vypnutou, nejdříve neuvědomovala. Podle svých slov si všimla, že její příjmy z reklam byly pozastaveny až poté, co v analytics tato položka klesla na nulu.

„Včera jsem byla informována, že Twitch na mém kanále pozastavil reklamu na neurčito,“ sdílela na svém Twitteru. „Twitch mě nijak nekontaktoval. Sama jsem musela zahájit konverzaci poté, co jsem si všimla, že bez jakéhokoli předchozího varování všechny výnosy z reklamy zmizely z mých Channel Analytics.“

Amouranth to samozřejmě nenechává jen tak a varuje před tímto chováním i ostatní streamery a streamerky. „Tohle je ALARMUJÍCÍ precedens a slouží jako ostré varování, že ačkoliv obsah nemusí zjevně porušovat pokyny komunity nebo podmínky služby, Twitch má plnou volnost cílit na jednotlivé kanály a částečně jebo zcela je demonetizovat za obsah, který je považován „za nevhodný pro inzerenty.“ Tím zůstává otevřená otázka, kde přesně je hranice.“

Amouranth je se svými pravidelnými hot tub streamy v plavkách na Twitchi poněkud kontroverzní osobností a čelí kritice i řadě komentářů. Ačkoliv se jedná o šedou zónu, vysílání v plavkách podmínky Twitche neporušuje a sama platforma se k tomuto trendu nedávno vyjádřila, že ho minimálně v blízké budoucnosti zakazovat nebo rušit nehodlá. Ať už si o hot tub streamech myslíte cokoliv, tak jako tak úplná demonetizace streamerčina kanálu bez předchozího varování je více než nepříjemná a zůstává otázkou, jak moc Twitch může a nemůže zasahovat do kanálů jednotlivých streamerů.

Situace vzbudila v Twitch komunitě reakce a řada osobností Amouranth brání. Steven „Destiny“ Bonnel si myslí, že by mohlo jít až o porušení partnerské smlouvy. Další výrazná tvář Twitche, streamer Felix „xQc“ Lengyel, si myslí, že Amouranth se v tomhle případě stala tak trochu obětním beránkem a demonetizace jejího kanálu „zachránila každého na Twitchi“. 

YouTuber Kristofer Yee napsal: „Jsem zklamaný z toho, kolik lidí využívá téhle příležitosti, aby k tobě byli hrubí. Nezáleží na tom, jaký je tvůj obsah, ten nedostatek komunikace je děsivý a tohle by se nemělo dít.“ Uživatelé „z druhého tábora“ poukazují hlavně na to, že vzhledem k tomu, jaký druh obsahu Amouranth tvoří, se není moc čemu divit a nemá na Twitchi co pohledávat.

„Zeptala jsem se své (Twitch) partnerské manažerky, proč moje reklamy po 7. květnu ukazují 0 a ona zpočátku vyjádřila překvapení, dokonce mi představila nadcházející reklamní produkty, které se zaváděly,“ prozradila Amouranth pro web Kotaku. „Po vnitřní poradě se zdá, že se vrátila s připraveným prohlášením. Dali jasně najevo, že reklamy jsou krátkodobě mimo. Nejasně naráželi, že ne všechen obsah, který podmínky služby povolují, je vhodný pro všechny inzerenty.“ 

Ve streamu pak Amouranth prozradila, že před pozastavením reklamy měsíčně získávala až 40 tisíc dolarů. Částka je vyšší než její měsíční donaty. Zároveň však dodala, že je její činnost „diverzifikovaná“, tudíž není na příjmech z Twitche závislá. Kdyby se situace s demonetizací kanálu opakovala u jiných streamerů, ti by takovou výhodu mít bohužel nemuseli. 

Co si o tomto případu myslíte vy? Je pozastavení reklamy u Amouranth na místě, nebo je to spíše nefér? Podělte se s námi v komentářích!