Přejít k hlavnímu obsahu

Věk je jenom číslo! Aneb gameři starší generace

28. 4. 2021 | 08:00 Všechny hry
Pořád se říká, že videohry jsou záležitostí hlavně dětí a teenagerů. To už ale dávno není pravda, hraní her si užívají lidé napříč generacemi, a to bez ohledu na pohlaví. I mezi těmi, u nichž už byste čekali, že už je čeká podzim života a jsou zralí akorát na to obléct si papuče a vysedávat před televizí, najdete překvapivé výjimky.
Věk je jenom číslo! Aneb gameři mezi starší generací
Věk je jenom číslo! Aneb gameři mezi starší generací
Zdroj: PLAYzone

PLAYzone vám představuje gamery ze světa dědečků a babiček, kteří zdaleka nepatří do starého železa. Hraním videoher se starší lidé mimo jiné udržují aktivní, ať už duševně, nebo společensky. Navíc mají další téma, o němž se mohou bavit se svými dětmi a vnoučaty. Takže se nebojte svým prarodičům předvést svoji oblíbenou hru, ale dávejte si pozor, aby vám nakonec nesebrali ovladač přímo před nosem!    

Hamako Mori
Hamako Mori
Zdroj: Zdroj: https://www.guinnessworldrecords.com/news/2020/5/90-year-old-gaming-grandma-says-gaming-changed-her-life-612691

Hamako Mori 

V našem seznamu rozhodně nesmí chybět Hamako Mori, známá také jako Gaming Grandma. Tuto sympatickou dámu uznává za nejstarší herní YouTuberku i Guinessova kniha rekordů. Pro zajímavost, její kanál má už 490 tisíc odběratelů. Narodila se 18. února 1930 a hraní videoher se začala věnovat před nějakými 40 lety, když viděla děti, jak je hrají. 

„Vypadalo to tak zábavně, říkala jsem si, že není fér, že to hrají jenom děti. Myslela jsem, že život by byl zábavnější, kdybych věděla, jak se hraje. Tak jsem s tím začala, zpočátku jsem hrála tak, aby to nikdo neviděl,“ prozradila o svých herních počátcích. Vůbec první konzole, již vlastnila, byla Casette Vission. Většinu konzolí a softwarů, které si během let pořídila, si nechala. Velmi si jich cení, neboť přinášejí vzpomínky. 

Ačkoliv Hamako se na první pohled zdá jako křehká žena, není tomu tak. Má ráda akční hry a její oblíbený titul je Grand Theft Auto V. „Je to jako koukat na film. Líbí se mi nejvíc, že to má věkové omezení, takže to nemůžou hrát děti!“ 

Svá herní videa sdílí prostřednictvím youtubového kanálu. Podpůrné komentáře jejích fanoušků jí dělají radost. „Když tu jsem tak dlouho, mám víc než kdy dřív pocit, že hrát hry tak dlouho byla správná volba. Skutečně si svůj život užívám, je skvělý.“ 
 

Audrey Buchanan se svým vnukem Paulem
Audrey Buchanan se svým vnukem Paulem
Zdroj: Paul Habans

Audrey Buchanan 

Audrey Buchanan je už 89 let a srdce internetových uživatelů si získala především svou láskou k Animal Crossingu. K hrám ji přivedl její vnuk Paul Habans, nezávislý vývojář videoher, jehož babička pomáhala vychovávat, zatímco matka samoživitelka během jeho dětství studovala a chodila do práce. Paul si například vybavuje, jak s babičkou hrával na staré konzoli Nintendo Game Boy Tetris, nicméně naplno si ji získal až titul „Animal Crossing: New Leaf“ z roku 2012 na konzoli 3DS. 

„Vůči novým věcem je velmi odolná, když jí je dám… ale do téhle hry se rychle zamilovala a dodnes je její nejoblíbenější,“ zavzpomínal Paul. V roce 2018 bohužel Audrey konzoli 3DS upustila a ta se rozbila. Její vnuk skrze Reddit sehnal náhradní, když mu přišla a on chtěl přesunout data své babičky do nové konzole, zůstal v šoku. „Když jsem přesouval systém, všiml jsem si, že její záznam aktivity říká, že strávila připojená hraním Animal Crossingu nějakých 3 500 hodin.“ 

Animal Crossing je herní série několika her, kde hráči žijí na ostrově ve vesnici s antropomorfními zvířátky a časem budují a vylepšují svoji vesničku tím, že plní denní úkoly, jako je sbírání ovoce nebo třeba rybaření. Audrey nahrála už skoro 4 000 hodin a její vnuk se chtěl o její propracované městečko podělit se svými followery. Postavička Audrey se jmenuje „Mayor Audie“. Paul natočil video se svojí babičkou a sdílel ho na internetu, v důsledku čehož babičce vznikla obří fanouškovská základna. 

Když vyšla v roce 2020 nejnovější verze „Animal Crossing: New Horizon“ na Nintendo Switch, chystal se Paul tuto verzi své babičce věnovat. Nicméně fanoušci se chtěli také zapojit, a tak vytvořil Paul sbírku. Vybralo se tolik peněz, že Audrey mohl věnovat novou hru, Nintendo Switch značky Animal Crossing a ještě nějaké doplňky jako třeba klíčenku s babiččinou oblíbenou postavou ze hry, veverkou Filbertem.   

„Je to spíš jako domeček pro panenky než hra,“ řekla Audrey. „Nikdy jsem jako malá domeček pro panenky neměla, takže možná proto to mám tak ráda.“ Zároveň prozradila, že má novou verzi Nintenda ráda, nicméně nadále hodlá hrát i tu starou. Nechce se jí vzdát, když jí věnovala tolik času. 

Silver Snipers
Silver Snipers
Zdroj: Facebook/SilverSnipers/Lenovo

Inger „Trigger Finger“ Grotteblad

Další jméno je dokonce známé ze světa esportu! Inger je členkou švédského esportového týmu Silver Snipers, jehož věkový průměr je 67 let. O týmu a jeho úspěších jsme se na PLAYzone v minulosti už zmiňovali. Inger se k hraní CS: GO dostala skrze svá vnoučata a v září loňského roku měla nahráno téměř úctyhodných 1 000 hodin. Její specialitou jsou headshoty, tedy zásah nepřítele přímo do hlavy. A nepotýká se tým s pohrdáním od mladších hráčů?

„Kamkoliv jdeme, mladí gameři si myslí, že jsme fantastičtí. Chovali se k nám jako k rockovým hvězdám,“ uvedla Inger během hovoru na Google Meet ze švédské Uppsaly.

Tato hráčka šíří myšlenku hraní videoher i mezi další lidi, na Facebooku založila skupinu „Gaming Senior“, kde podporuje ostatní ze své věkové skupiny, kteří se potýkají s izolací či pocitem osamění během pandemie koronaviru. Krom toho, že je učí o počítačích, je seznamuje také se světem gamingu. Ve skupině se zapojují i její týmoví spoluhráči. 

„Gaming není jenom pro mladé,“ říká Inger. „Myslím, že každý by se měl zkusit bavit gamingem. Celou dobu zapojuješ mysl. Ve hře, již hrajeme (CS: GO), musíš být rychlý, uvažovat strategicky a rozhodovat se rychle. Udržuju tak svoji mysl mladou. Je to nový svět, který jsem poznala. Kdybych chtěla vejít do dalších světů, můžu to udělat skrze obrazovku a to je skvělé.“ 

Grand007Pa 

Až vám příště někdo řekne, že Fortnite hrají jenom děti, můžete mu s klidným srdcem odvětit, že nemá pravdu. Hráč s přezdívkou Grand007Pa je nejstarší známý hráč Fortnite. Je mu už 76 let a podle informací v biu je to zkrátka děda, který rád tráví čas hraním Fortnite, rybařením a časem se svými vnoučaty. Ve Fortnite komunitě se proslavil zejména svými Twitch streamy a také videi na YouTube. Grand007Pa prohlásil, že hrál hry na počítači i konzolích od dob, kdy poprvé vyšly, což je pravděpodobně déle, než jsou na světě mnozí jeho sledující. V současnosti má Grand007Pa na Twitchi něco přes 40 tisíc sledujících a jeho YouTube kanál odebírá 133 tisíc lidí. Jen tak dál!

GrndPaGaming

Aby byl tento článek genderově trochu vyrovnanější, představujeme vám tohoto hráče s přezdívkou GrndPaGaming, jemuž už je nějakých 68 let. Už je také dědou a přes 20 let sloužil jako potápěč u námořnictva. Kromě her má rád vaření a je amatérským astronomem. Své herní dovednosti nepovažuje za nijak úžasné, ale není divu, prožil si toho hodně, od zranění z dob, kdy ještě sloužil, po rakovinu prostaty, kterou překonal. Válí především v Apex Legends a PUBG, hraje ale také další tituly jako Armored Warfare, Battlefield, Doom, Fallout 4, World of Tanks, The Witcher 3 nebo League of Legends.  

„Tak si odpusťte to: ‚Je strašnej hráč‘,“ napsal GrndPaGaming. „Zkuste si soutěžit, když v rukách nemáte cit, a uvidíme, jak daleko se ve hře dostanete. Sloužil jsem 20 let a 4 měsíce u námořnictva.“ 

Michelle Statham 

Osmapadesátiletá Michelle Statham je možná o něco mladší hráčka než ostatní dosud zmínění. Jelikož však zejména v posledních dnech vzbudila na sociálních médiích velkou pozornost, rozhodli jsme se ji do našeho článku také zařadit. Michelle je známá také jako „Tactical Gramma“ (ve volném překladu Taktická babča). Daří se jí především na TikToku, její specialitkou je střílečka Call of Duty: Warzone. Michelle vysílá i na Facebook Gaming a Twitchi, ovšem největší popularitě se těší právě na TikToku, kde má v současnosti přes 618 tisíc followerů. 

Za tím, aby začala streamovat, stojí prý její manžel a děti. „Říkala jsem, že nikdo nebude koukat na někoho mého věku, jak hraje videohry. A oni mi řekli: ‚Tak se nemáš čeho bát, jestli tam nikdo nebude. Můžeš to aspoň zkusit.‘“ 

Videohrám se Michelle věnuje celý svůj život. Poté, co jí artritida znesnadnila hraní na konzolovém ovladači, přesedlala na počítač. V roce 2019 se rozhodla streamovat battle-royale Apex Legends, načež se přesunula ke Call of Duty. Během pandemie potom začala streamovat naplno, nyní streamuje nějakých 40 hodin týdně, z toho šest dní na Facebook Gaming a dva na Twitchi. Největší popularitu jí přinesl TikTok, kde sdílí klipy toho, jak poráží nepřátele během zápasů ve Warzone s odstřelovací puškou. Když dá nepříteli headshot, nazývá to něžně "pusinka na čelíčko". Jedno z takových videí se stalo virálním a už to jelo.

TikTok komunita ji přijala poměrně vlídně. Na toto téma řekla: „Myslím, že jsou zvědaví, protože jsem starší. Protože jsem starší a hraju, říkají si: ‚Fajn, konečně někdo ze starší generace, kdo nás aspoň trochu chápe.‘“  

@tacticalgramma

Snipes🔥how gramma kisses foreheads in Warzone ##cod ##callofdutywarzone ##callofdutymodernwarfare ##gamer ##duetthis

♬ Bad (2012 Remaster) - Michael Jackson
Shirley Curry
Shirley Curry
Zdroj: Shirley Curry

Shirley Curry

Shirley Curry oslavila letos na začátku dubna své 85. narozeniny. Známá se stala především díky svým kouzelným videím, v nichž provází hrou The Elder Scrolls V: Skyrim. Její YouTube kanál odebírá 959 tisíc odběratelů, jak sama Shirley říká, má tak přes 900 tisíc vnoučátek. Navzdory popularitě si zachovala skromnost: „Když mě lidé nazývají legendou, uvádí mě to do rozpaků. Protože jsem jenom stará babča, co je k tomu nováček. Snažím se být upřímná a sama sebou. Sedím ve svém bytě a sním o příbězích. To je všechno, co dělám.“ 

Ve svých videích předvádí snad každý aspekt The Elder Scrolls z roku 2011, ať už je to dungeon, který musí projít, město, které je třeba prozkoumat, nebo nová kniha kouzel, jež se touží naučit. A na konci každého videa se s diváky loučí stejně: „Ahoj, vnoučátka!“.  

Poprvé se ke hrám dostala v 90. letech, kdy ji její syn naučil hrát strategickou klasiku Civilization II. Hru si Shirley zamilovala a nemohla se od ní odtrhnout. V roce 2011 začala sledovat herní kanály na YouTube a v roce 2015 nahrála svoje první Skyrim video. Kromě úspěchu na YouTubu se jí daří i na ostatních sociálních sítích, na Twitteru ji sleduje 83 tisíc lidí. Získala si takový věhlas, že se Bethesda, jíž značka The Elder Scrolls patří, rozhodla, že se Shirley Curry objeví jako postava v dalším díle hry. Její denní režim se s pandemií nijak zvlášť nezměnil. „Udělám si kávu, posadím se k počítači, zapnu obě obrazovky a procházím e-maily, komentáře a Twitter.“ 

Shirley se potýká s různými problémy, některé se týkají zdraví, jiné s lidmi na internetu. Není v jejích silách odpovědět na každý komentář pod jejími videi, ale se svými stálými fanoušky interaguje a je za ně ráda. Bývala členkou skupiny, která se věnovala prošívání a kde byli další lidé jejího věku. Ti věděli, že je hráčka, ovšem nikdy si s nimi neměla příležitost popovídat o Civilization předtím, než šla na YouTube. Zkrátka neexistuje komunita starších hráčů, jíž by mohl být členkou někdo, jako je ona. „Povídali jsme si o prošívání a podobných věcech, ale nemluvili jsme o hrách, protože o nich nic nevěděli. Neměla jsem nikoho, s kým bych si mohla popovídat o hrách.“