Přejít k hlavnímu obsahu

VR technologie v hodinách tělocviku, budoucnost školství?

26. 10. 2021 | 08:00 Všechny hry Zajímavost
Technologie se zvláště v posledních letech vyvíjejí bleskovou rychlostí a hrají stále významnější roli v našich životech. Není tedy divu, že jsou využívány i ve vzdělávání, výuka práce s počítači, interaktivní tabule, poznámky si zapisujeme do notebooku místo do klasického sešitu, o distanční výuce nemluvě. Dochází ale také k propojení, které by možná na první pohled nikdo nečekal.
Školy používají VR technologii v hodinách tělocviku
Školy používají VR technologii v hodinách tělocviku
Zdroj: Flickr

Hry a videohry obecně mají ve vzdělávání významný potenciál. Jejich rolí ve vzdělávacím procesu se zabývají mnozí odborníci. Trendu se přizpůsobují i sami jejich tvůrci. Žáci i studenti mohou prozkoumávat starověký svět díky titulům jako Assassin’s Creed, Mojang zase vytvořil zvláštní vzdělávací verzi Minecraftu, určenou speciálně pro třídy. Novinkou je to, že školy začínají využívat VR technologii v hodinách tělocviku. 

Virtuální realita, zkráceně VR, nabízí nepřeberné množství možností. S tímto zařízením mohou lidé prozkoumávat záhady vesmíru nebo se podívat do hlubin oceánů, zkrátka místa, kam se obyčejný člověk asi nikdy nepodívá. O použití VR ve třídách se už nějakou dobu diskutuje, dokonce existuje na toto téma i díl TED Talk, v němž promluvil Mfon Akpan, mimo jiné nadšenec pro využití VR ve vzdělávání.

Křišťálová lupa
Křišťálová lupa
Zdroj: grafika PLAYzone

A tak někoho napadlo, proč si nevyzkoušet VR v hodinách tělocviku. Jedná se o zábavný a inovativní způsob, jak cvičit. Bonusem dnešní doby je i to, že je u něj možné udržovat vzdálenost od ostatních. Ukázku tohoto nápadu v praxi sdílela instituce Harris Hill Elementary School, kdy si několik dětí užívá hodinu tělocviku s VR headsety. V ukázce níže žáci používají headsety Oculus Rift, které jsou jedny z těch dražších, nicméně existují i dostupnější alternativy. Co si myslíte o této technologii vy? Dokážete si představit, že byste takhle vy nebo vaše ratolesti „cvičili“? 

Uvidíme, jak se budou technologie a jejich využití nadále vyvíjet. Musíme uznat, že se jedná o kreativní využití, které může ozvláštnit občas trochu nudné hodiny. Na druhou stranu máloco nahradí čerstvý vzduch a trochu sluníčka. Tak jako tak – všichni, hráče nevyjímaje, by měli myslet a dbát na své zdraví.  

Zdroj: gamebyte.com
Štítky: technologie, VR, Škola