Přejít k hlavnímu obsahu

HLTV.org top20 žebříček hráčů (1-10)

20. 1. 2014 | 23:58 Counter-Strike 2
HLTV.org každý den vydává jeden díl z top20 žebříčku hráčů za rok 2013. Žebříček vám přiblížíme i zde na PLAYzone.cz ve stručnějším formátu v článcích po pěti hráčích.Předchozí díly
Výchozí obrázek

HLTV.org každý den vydává jeden díl z top20 žebříčku hráčů za rok 2013. Žebříček vám přiblížíme i zde na PLAYzone.cz ve stručnějším formátu v článcích po pěti hráčích.

Předchozí díly

HLTV.org se rozhodlo jako v předešlých letech - pokud nepočítáme rok 2012, který byl rozdělený přestupem na Counter-Strike: Global Offensive v létě - vydat svůj top20 žebříček na začátku roku 2014.

Petar 'Tgwri1s' Milovanovic znovu uskutečňuje sestavení vlastního žebříčku na základě nejpřesnějších statistik, které o CS:GO lze nalézt právě na HLTV.org. Podle nich vydává každý den od začátku roku jednoho hráče.

#10

{#Slovenská Republika} Ladislav 'GuardiaN' Kovács

Náš aktulně jediný zástupce v mezinárodních top týmech si slávu v dřívějších letech získal obzvláště za Reason Gaming, kteří byli v roce 2009 považováni za nejlepší tým Evropy. V posledních dvou letech se však věnoval spíše Counter-Strike 1.6 za tým BEASTS, kteří po dlouhé dominanci eSuby přišli vyhrávat na domácí scéně.

Později se však přesunul na Counter-Strike: Global Offensive s myDGB.NET, kteří později přešli pod 3DMAX. Tam hráli ještě s Tomášem 'oskar' Šťastným a ještě v roce 2012 dosáhli na třetí příčku na AMD Sapphire Invitational v Praze. Později však už nedosáhli na žádné lepší umístění a po několika neúspěších se rozpadli.

Kovács se však brzy dostal do týmu Virtus.pro, kde nahradil Daurena 'AdreN' Kystaubayeva a společně s jeho neuvěřitelnými individuálními výkony si vydobyl pozici jednoho z nejlepších sniperů Evropy. S rusky mluvícím týmem dosáhl na čtyři medaile, dvě na SLTV StarSeries a další na DreamHack Summer a RC EMS One Summer.

Desáté místo v žebříčku HLTV.org si zasloužil obzvláště za invidiuální výkony, za jeho vysoký počet AWP killů (3. s 464 killy) a největší úspěšnost na pozici entry fraggera (63% v prvních duelech). 

"Mým nejlepším momentem bylo připojení k mému prvnímu profesionálnímu CS týmu v mé dlouhé "kariéře", Virtus.pro. Po několika týdnech tréninku jsme dokázali porazit nejlepší tým světa na RaidCall EMS One Summer. To pro mě byl skvělý zážitek, a pocit poražení takového týmu je něco, co jsem dříve nezažil."

#9

{#Spojené státy americké} Spencer 'Hiko' Martin

Martin je jediným ne-evropským hráčem z celého seznamu. Jako jeden z odchovanců Counter-Strike 1.6 hrál většinou za top2-3 americké týmy, kam patřili později i CheckSix s bývalými hráči Evil Geniuses.

V Counter-Strike: Global Offensive se připojil k nejlepšímu týmu Severní Ameriky, compLexity. S nimi se na evropských turnajích neumístil příliš dobře až do DreamHacku Winter, kde se neočekávaně umístili na třetí příčce, kdy vyšli jako první ze skupiny po výhře nad VeryGames.

Jako devátý na seznamu má Martin místo třetího nejlepšího fraggera (0.80 FPR), byl pátým nejstabilnějším hráčem (69% map nad 1.00 rating) a měl druhý nejlepší rating na de_dust2 (1.30). 

"Nejlepší moment roku byla porážka VG jako první americký tým a poté postup do finále proti NiP. To byla naše odplata poté, co nás porazili na ESWC 2012, kde jsme se umístili na třetím místě, šli jsme do toho opravdu naplno, dali jsme do toho všechno a opravdu dokázali, znovu, že se můžeme držet s nejlepšími v CSGO i když lidi věřili, že to je jen na domácí půdě."

#8

{#Švédsko} Jesper 'JW' Wecksell

Wecksell je jedním z nejmladších hráčů na seznamu. V Counter-Strike 1.6 o něm vědělo jen málo lidí, sem tam se se svými týmy dokázal dostat do hlavní fáze DreamHacku, kde ale vyhořel, takže nezůstal v mysli fanoušků.

V CS:GO začal převážně s týmem Epsilon, dřívějšími hGh, kteří jako vůbec první porazili Ninjas in Pyjamas, avšak dostáli reputace onlinerů poté, co v několika online turnajích poráželi špičku Evropy.

S týmem Epsilon se ale vůbec poprvé ukázali na Copenhagen Games, kde přestože se neumístili na medailových pozicích, dokázali, že i na LAN dokážou držet krok. Později však na DreamHack Summer dosáhli až na stříbro po jednostranné prohře s Ninjas in Pyjamas ve finále. Wecksell v tomto turnaji patřil mezi nejlepší a později to dokázal i na DreamHack Winter.

Odsud si odnesl neoficiální MVP titul s nejlepším ratingem (1.26) a zároveň s tím si osmé místo zasloužil za nejlepší průměr entry killů za kolo (0.17). 

"Jako nejlepší vzpomínku musím vybrat DreamHack Winter, což byl největší CSGO turnaj a myslím, že nikdo nečekal, že bysme vůbec mohli být ve finále, a jakmile jsme se tam dostali, lidé nás flamovali za to, že jsme dostali jednodušší bracket, s čímž souhlasíme."

#7

{#Belgie} Adil 'ScreaM' Benrlitom

Benrlitom je společně s Nathan 'NBK' Schmittem nejmladším hráčem dnešních Titan, tedy původních VeryGames. Prvně se ukázal v pražském turnaji AMD Sapphire Invitational jako host BuyKey, kde si díky jeho volnému stylu mohl dělat co chtěl a odnesl si krásnou deagle akci proti ESC Gaming.

Později si ho všimli právě VeryGames a dali mu šanci, čímž začali individuálně šlapat na paty Ninjas in Pyjamas a později když přišel i Richard 'shox' Papillon, třikrát v řadě je porazili i díky jeho výkonům.

V pouhých devatenácti letech si zaslouží titul nejlepšího aimera světa s jeho nejlepším headshot rate, neuvěřitelných 75%. Zároveň má třetí největší počet vyhraných clutch kol (41). Za to a jeho výkony na Mad Catz Vienna a dalších mu patří sedmé místo v žebříčku.

"Někdy chci dávat jen hlavy, abych si potrénoval aim, a ano, na některých zápasech Mad Catz Birmingham jsem zkoušel dávat jen samé hlavy."

#6

{#Švédsko} Richard 'Xizt' Landström

Třetím nejlepším hráčem Ninjas in Pyjamas je Landström, který už je více než dobře znám z Counter-Strike 1.6, kde po opuštění H2K-Gaming jako mladý talent přišel do fnatic pod Patrika 'cArn' Sättermona, po kterém později převzal roli in-game leadera a dokázal i se složitou rolí být jedním z nejlepších fraggerů týmu.

To se mu vyplatilo při přechodu na CS:GO, kdy složil vůbec první profesionální tým v nové hře s Patrikem 'f0rest' Lindbergem a Christopherem 'GeT_RiGhT' Alesundem, dvěma nejznámějšími Švédy v CS vůbec.

NiP měli fenomenální rok, pravděpodobně nejlepší, jaký CS tým vůbec kdy měl, k čemuž Landström přispěl právě vedením a tím, že byl třetím nejlepším hráčem individuálně. 

Šesté místo mu patří právě za výše uvedený fakt a ten, že je třetím nejlepším riflerem na světě (0.62 killů za kolo) a má třetí nejlepší rating na de_train (1.23). Kromě toho měl několik nadprůměrných výkonů v jejich nejlepších turnajích.

"2013 byl pro nás opravdu úspěšný rok a bavil jsem se. Pokud musím vybrat jeden speciální moment, byl by to můj ninja defuse proti Publiclir.se ve skupině DHS. Prohrávali jsme 11-15 a já a friberg jsme byli v 2v5 situaci, a nějak jsme dokázali vyhrát, po čemž jsme se vrátili do zápasu a vyhráli celý turnaj."

#5

{#Francie} Nathan 'NBK' Schmitt

Schmitt patřil k nejlepšímu CS:S týmu VeryGames před přechodem na CS:GO, kde nebyli schopní po dobu osmi BO3 porazit Ninjas in Pyjamas až do SLTV StarSeries VII Finals, kde konečně zlomili kletbu a porazili je v semifinále.

Celkově to byl pro Schmitta velmi úspěšný rok, obzvláště druhá polovina roku, kde patřil k nejlepším hráčům svého týmu a světa. 

Páté místo mu patří díky druhému největšímu HS rate (60%), druhému nejlepšímu ratingu na de_nuke (1.34) a jeho několika MVP výkony na ESEA Season 13 Global Finals, RC EMS One Summer a Fall.

"Začali jsme hrát lépe individuálně poté, co jsme se s nimi setkávali. Dokázali jsme si zvyknout na jejich způsob myšlení v clutch situacích a začali jsme většinu vyhrávat, čímž jsme dostali výhodu. Obecně proti nám vyhráli díky tomu, a tohle to prostě otočilo, když jsme pořád analyzovali jejich hry."

#4

{#Ruská federace} Mihail 'Dosia' Stolyarov

Stolyarov patřil mezi další 1.6kaře, kteří hráli za ruské týmy typu Virtus.pro. Než přešel na CS:GO, na moc prvních míst na mezinárodních turnajích nedosáhl, což se změnilo v CS:GO, kde za Virtus.pro dokázal jako první porazit Ninjas in Pyjamas na LAN, k tomu dvakrát v řadě na BO3.

Stolyarov je známý jako NiP-killer díky jeho fenomenálním výkonům proti švédským gigantům, což také přispělo k jeho čtvrtému místu v žebříčku. 

Kromě toho má nejvíce vyhraných clutch kol (46), dokonce se mu přezdívá ruský GeT_RiGhT kvůli jeho pasivnímu "zadařskému" stylu hry, což také patří k důvodům, proč dokázal předvádět tak dobré výsledky.

Mezi jeho nejlepší turnaje patřily ty na "domácí" půdě, tedy SLTV StarSeries Finals a TECHLABS turnaje v Moskvě, ale dokázal utržit třetí místa i na Copenhagen Games, DreamHack Summer, ESWC a DreamHack Bucharest.

"Moje nejlepší vzpomínka roku byla výhra nad NiP 5-0 ve finále Starladderu. Byli jsme těmi, kdo je tehdy zastavil."

#3

{#Francie} Richard 'shox' Papillon

Papillon je služebně nejmladším hráčem týmu VeryGames. Než však přešel k nejlepšímu týmu Francie a statisticky druhému nejlepšímu týmu roku, patřil k Imaginary Gaming a krátkodobě hrál i s Ladislavem 'GuardiaN' Kovácsem v TCM Gaming, za které si odnesl několik dobrých online výsledků.

Hned po tomto týmu však přišel k VeryGames a s jeho příchodem se změnilo hodně věcí. Jeho tým začal vyhrávat proti Ninjas in Pyjamas převážně kvůli tomu, že mohli změnit styl na více individuální, což proti Švédům fungovalo, protože duo ScreaM-shox později dokázalo porazit duo GeT_RiGhT-f0rest.

Toto se však stalo až po půl roce, jinak by Papillon byl alespoň o příčku až dvě výše. Mezi jeho nejvýznamnější statistiky patří druhé místo ve vyhraných clutch kolech za mapu (0.55), třetí nejlepší rating na infernu (1.26), čtvrté místo ve stabilitě (69% map nad 1.00 rating) a je nejdominantnějším hráčem (1.7 kol s 3 a více killy za mapu).

"Je trochu těžké najít jeden moment. Mám v mysli dvě vzpomínky. První byla, když jsme porazili NiP na ESWC, ten zápas byl opravdu těžký a bylo tam hodně clutch kol, s davem přímo před námi to bylo úžasné. Druhá byla naše výhra také proti NiP v průběhu posledního EMS, byl to jeden z nejtěžších zápasů a byli jsme opravdu rádi, že jsme se vrátili z prohrávání 0-1 na 2-1"

#2

{#Švédsko} Patrik 'f0rest' Lindberg

Lindberg je jedním z nejslavnějších a nejoblíbenějších CS hráčů světa. Jeho kariéra začala už v roce 2005-2006, kdy s Begrip Gaming jako teprve sedmnáctiletý porážet ty nejlepší týmy světa.

Později přešel do fnatic, kde se v roce 2009 setkal se svým dosavadním spoluhráčem, se kterým se ocitl na dva roky v SK Gaming před koncem CS 1.6. Ten mu po tuto dobu sebral slávu a není tomu jinak ani teď, kdy - avšak těsně - končí druhý za jeho spoluhráčem.

Druhý nejlepší hráč byl nejstabilnějším vůbec s 85% map nad 1.00 rating. Měl také největší rating na kterémkoliv turnaji (1.61 na Copenhagen Games) a byl nazýván králem pistolek podobně jako v předchozí verzi, k čemuž se také vyjádřil tak, že tyto kola má opravdu rád vzhledem k tomu, jak málo se háže granátů a může se hrát více náhodně.

"No, věc, která nejvíce vyčnívá je rozhodně náš rekord, což byl naprosto neuvěřitelný úspěch a věřím, že jsme na to všichni opravdu pyšní.

Ale je tu i další věc, která vyčnívá, což byla hra proti fnatic na Copenhagen Games, kde jsem přišel s nějakým obrovským číslem a byl to opravdu úžasný zápas. Cítil jsem se jako starý dobrý f0rest, který mohl zničit cokoliv. Díky tomu pocitu jsem se držel a chtěl jsem se zlepšovat dál.

Nemůžu si vzpomenout, jestli jsem ten den udělal něco speciálního nebo v jakém stavu mysli jsem byl, asi to prostě přišlo jako překvapení, když jsem se mohl vytáhnout na takovou úroveň. Bylo to opravdu skvělé a prostě jsem se cítil jako bych mohl v té hře zvládnout cokoliv (což jsem vlastně mohl)."

#1

{#Švédsko} Christopher 'GeT_RiGhT' Alesund

Alesund patří mezi nejlepší hráče světa už od roku 2009, kdy vyhrál cenu nejlepšího hráče světa ve všech hrách. Tehdy přišel k fnatic po neúspěchu v SK Gaming a právě rok 2009 byl pro mladého talenta tím nejúspěšnějším až doposud.

V roce 2010 a 2011 dokonce získal druhé místo ve stejném žebříčku, poprvé po Yegoru 'markeloff' Markelovovi, podruhé po Filipu 'Neo' Kubskim. S jeho Ninjas in Pyjamas však tento rok přišel k lepšímu výkonu, než vůbec kdokoliv za celou historii CS.

Nejlepším hráčem světa je podle HLTV.org jen těsně - jeho spoluhráč Lindberg byl dokonce stabilnější než on, avšak dostal první místo obzvláště díky tomu, jak moc dokázal zvednout svoji úroveň když to bylo nejvíce třeba, jako například jeho neskutečný comeback proti Virtus.pro na SLTV StarSeries, kde téměř sám dokázal vrátit zápas z prohry 5-15.

Mezi jeho nejzajímavější statistiky patří první místo ve fragování (0.85 za kolo), byl druhý nejstabilnější s 79% mapami nad 1.00 rating, měl druhý největší počet vyhraných clutch kol s 43 koly a nejvyšší rating za terroristy (1.20).

"Dostat se na 87-0 byl jedním z mých nejlepších momentů, něco co můj tým neočekával, když jsme NiP začali. Vždycky jsme mířili na nejvyšší místa, ale nikdy, NIKDY jsme nemysleli, že by stalo něco jako tohle nebo to, že vyhrajeme tolik turnajů v řadě. Bylo to něco, co nikdy nečekáte."

Top20

1.{#Švédsko} Christopher "GeT_RiGhT" Alesund
2.{#Švédsko} Patrik "f0rest" Lindberg
3.{#Francie} Richard "shox" Papillon
4.{#Ruská federace} Mihail "Dosia" Stolyarov
5.{#Francie} Nathan "NBK" Schmitt
6.{#Švédsko} Richard "Xizt" Landström
7.{#Belgie} Adil "ScreaM" Benrlitom
8.{#Švédsko} Jesper "JW" Wecksell
9.{#Spojené státy americké} Spencer "Hiko" Martin
10.{#Slovenská Republika} Ladislav "GuardiaN" Kovács
11.{#Švédsko} Adam "friberg" Friberg
12.{#Francie} Kenny "kennyS" Schrub
13.{#Švédsko} Robin "flusha" Rönnquist
14.{#Dánsko} Nicolaj "Nico" Jensen
15.{#Ukrajina} Yegor "markeloff" Markelov
16.{#Ukrajina} Ioann "Edward" Sukhariev
17.{#Francie} Edouard "SmithZz" Dubourdeaux
18.{#Dánsko} Peter "dupreeh" Rasmussen
19.{#Polsko} Jarosław "pasha" Jarząbkowski
20.{#Dánsko} Andreas "Xyp9x" Højsleth

Souhlasíte s tím, jak HLTV.org vybralo pořadí top20? Koho byste umístili výše nebo níže? Zasloužil si Alesund první pozici, nebo to byl jeho spoluhráč Lindberg či Richard 'shox' papillon?

Zdroj: HLTV.org
Štítky: GuardiaN, HLTV.org