Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor: [R] Guardian!

11. 6. 2009 | 00:29 Counter Strike: Source
Po dlouhé době si opět vyzpovídáme někoho z naší scény. Dnes nejde o nikoho jiného, než osmnáctiletého reprezentanta Slovenska a hráče jednoho z nejlepších současných evropských týmů - Reason Gamingu - Ladislava "Guardian" Kovácse.
Guardian přešel z 1.6 na Source circa před dvěma lety a usídlil se v jediném slovenském klanu, který měl na to, udržet se na špici naší malé československé scény - DEFEATERS. Poté, co se tento nadějný hráč ocitl po rozpadu DEFEATERS.css sám a bez klanu, skřížila se jeho cesta s československým powerhousem působícím pod organizací Reason Gaming, který se zrovna vzpamatovával z odchodu dvou nadaných hráčů - sneixe a WTho.
Výchozí obrázek

reason-gaming-banner.jpg

Po dlouhé době si opět vyzpovídáme někoho z naší scény. Dnes nejde o nikoho jiného, než osmnáctiletého reprezentanta Slovenska a hráče jednoho z nejlepších současných evropských týmů - Reason Gamingu - Ladislava "Guardian" Kovácse.

Guardian přešel z 1.6 na Source circa před dvěma lety a usídlil se v jediném slovenském klanu, který měl na to, udržet se na špici naší malé československé scény - DEFEATERS. Poté, co se tento nadějný hráč ocitl po rozpadu DEFEATERS.css sám a bez klanu, skřížila se jeho cesta s československým powerhousem působícím pod organizací Reason Gaming, který se zrovna vzpamatovával z odchodu dvou nadaných hráčů - sneixe a WTho.

Kovács je ve hře známý svou agresivitou a často nekompromisním řešením situací, občas ovšem ještě některé situace podceňuje. Jde ovšem v současné době o nejčastějšího fraggera týmu, který často svým výkonem nahne misky vah ve prospěch Reason. Dokáže otvírat kola svými fragy, což je na vrcholné evropské scéně skutečně potřeba.

Ještě před půl rokem neznámý hráč ovšem přijel na major offline eventy a spolu se svými spoluhráči (.PhP, UN, pR, bazy) zaskočil evropskou scénu, která Reason po odchodu Tomáše "WT" Herouta a Karla "sneix" Pavlici už pomalu zatracovala. Byl opakovaně zvolen nejužitečnějším hráčem celého turnaje.

O tom, jak vnímá své působení u Reasonu, o akcích, které již navštívil a o těch, co jej ještě čekají, je tento rozhovor:

Ahoj Guarde, od doby, kdy ses připojil k CS:Source sekci Reason Gaming, jsi vyjel na dvě LANky, byl jsi opakovaně zvolen MVP, atd. Dá se říct, že jste velmi úspěšní. V jakém světle vidíš tyto akce?

Boli to veľmi kvalitné akcie s veľmi kvalitnými tímami, takže ich môžem ohodnotiť ako „Hyper lanky“.

guardo.jpg

Guardian v akci

Kdybys měl porovnat francouzskou LAN79 a anglickou i-Series LAN, která se ti líbila víc? Proč tomu tak bylo?

Páčili sa mi obe lanky, i36 bez problémov a na Lan79 sa vyskytli problémy s adminmi pred zápasom s redLine vo finále Winners Bracketu, ale inak v pohode. Lan79 hodnotím ako lepšiu lanku z jediného dôvodu , že to malo lepšie podium...

Momentálně se jako tým angažujete v několika online turnajích, jedná se kupříkladu o Infused Cup a ESEA ligu. Jak vidíš dosavadní průběh těchto turnajů?

Kedže sú to OnLine ligy, tak ma to nejak moc netrápi, čiže ak prehráme zápas, tak si z toho nič nerobím xD Trápilo by ma to jedine vtedy, keby sme prehrali zápas a nepostúpili sme do ďalšej fázy turnaja.

Jakých byste v nich chtěli dosáhnout výsledků?

Top1

Kdybys měl jmenovat svých top5 evropských týmů, kdo by to byl?

ReasonGaming, Redline, Verygames, Dignitas, mTw

Vraťme se k ESEA lize. V podstatě všechny zápasy s těžkými soupeři, které jste museli odehrát, nepočítáme-li match s H2k, jste odehráli na mapě de_inferno. Máš pocit, že vás to mohlo určitým způsobem znevýhodnit? Přece jen inferno není vaší nejsilnější mapou a na offline turnajích v playoff fázi k evergreenu nepatří.

Nie, určite nás to nemohlo znevýhodniť... inferno je oficiálna mapa, takže je našou povinnosťou ju mať skvele nacvičenú...

Můžeš nám, top scénou nedotčeným pozorovatelům, vysvětlit, co zapříčinilo fakt, že Inferno nepatří na naší scéně k oblíbeným mapám? Proč vlastně mají týmy takovou averzi k této mapě?

Veľa top tímov považuje inferno za !random! mapu, kde ťa dokáže ubehať aj totálna lama a dokáže vyhrať zápas.. Takže asi je to tým.

Včera jste prohráli s relativně neznámým britským týmem Anoxia, a to opět na infernu. V čem byl zakořeněn neúspěch? Šlo o nějaký anti-strat, byly problémy s hlášením, šlo o individuální výkony jednotlivých hráčů,...?

Ani neviem čím to bolo, bazy nedokázal pokryt barák, na banáne robili anti-straty a nejak sme to nedávali ani aimovo...

Co se Infused Cupu týče, zatím jím projíždíte jak horký nůž máslem. Nyní vás v semifinále čeká první vážnější soupeř - tím jsou němečtí hoorai. Německé týmy jsou obecně lepší online než na LAN akcích. Vzhledem ke svému umístění v neoficiálním žebříčku na Cadred.org do zápasu vstupujete spíš jako favorité. Na druhou stranu se vám občas stane, že klopýtnete (např. již zmiňovaný zápas s Anoxia). Jak vidíš vaše šance ty?

No, keď si pozriem naše online výsledky s nemeckými tímami, tak sú favoritmi hoorai. Ale ja si osobne myslím, že je to tak 50na50.

Čeká vás nějaká speciální příprava typu pozorování dem, vytváření nových taktik, nebo spíše jen skočíte před zápasem na DM a budete doufat, že to "nějak ustřílíte"?

Dlhú dobu sme nepozorovali demá, naša taktiky sú skôr založené na in-game improvizácií... Dáme si pcw pred zápasom a to je asi tak všetko.

V druhém semifinále Infused Cupu se střetne domácí tým Infused s dalším relativně neznámým německým týmem se jménem Snogard. Kdyby sis měl vybrat, koho bys v případě výhry víc uvítal jako soupeře pro finále?

Neviem, nepoznám ani jeden z tých tímov. Ale kedže sa hrá online, možné je všetko... Je mi jedno kto bude naším súperom, najprv musíme poraziť hoorai a potom môžem rozmýšlať nad ďalším súperom.

Pojďme se trochu podívat do té vaší příslovečné "kuchyně". Jak u vás vlastně vznikají taktiky? Máte jednoho strat leadera, který prostě všechno vymýšlí sám? Nebo pokaždé přijde s nápadem někdo jiný?  Kdo vlastně přebral roli po WT?

Demo checkeri sú pR a UN, keď niečo vymyslia, tak to ukážu ostatým. In-game leader je UN...

Jste tým, který často vymýšlí nové taktiky, nové pozice, nové flashe. Jak vlastně přicházíte na tyto novinky? Jak je uvádíte do své hry? Taktiky si musíte přece předat a nejspíš i vyzkoušet a sehrát se v pcw...

Tak o tomto nejak moc neviem, ja nevymýšlam nič. Možno tak pR a UN, ja hrám rambo sausage štýlom, takže vždy zahrám inak svoje kolo.

Jak to funguje s granáty? Dohodnete se, zapnete sv_cheats 1, běháte po mapě, přidáváte si pomocí bindů flashe a zkoušíte? Nebo to funguje jinak?

Jo, presne tak ako si to napísal... bindy, cheaty, všetko čo nám pomôže pri nacvičovaní...

Ty jsi občas takový freelancer, v sourceTV to často vypadá, že rád operuješ sám. Čas od času vytahuješ pozici, patříš k agresivnějšímu typu hráče. Nejraději do rukou bereš AWP. Byla to tvá oblíbená zbraň odjakživa? Hrál jsi na pozici snipera už v 1.6?

Prvé tri-štyri roky som hral na aim, potom skončil náš tímový sniper, tak som to zobral do rúk ja.

Měl jsi někdy (třeba i dřívě, v době, kdy jsi hrál 1.6) nějaký vzor? Nějakého top hráče?

Jo, jeden jediný... Denis „walle“ Wallenberg.

Kdo má podle tebe největší podíl na správném fungovaní týmu a takové té chemii? Proč si myslíš, že tomu tak je?

No u nás sami hráči, ale mal by to byť in-game a strat leaderom... Jeho povinnosťou by malo byť udržiavanie morálky počas zápasu, to je najdôležitejšia vec. No a kedže je UN tak trochu tichý, tak to robím väčšinou ja alebo aj niekto iný. Keď je zlý „vzduch“ počas zápasu, tak treba dať hráčom najavo, že aj pri stave 14-1 sa dá zápas vyhrať.

V létě vás vaše organizace nejspíš pošle na několik offline akcí. Na jaké se v současné době chystáte? Jak taková příprava na major LAN event vypadá?

O týždeň nás čaká lan finále UKeSA, ale pri tomto je ešte otázna naša účasť... V lete sa chystáme na TGEF a OOF...

Jaké výsledky bys bral jako uspokojující?

Jedine top1.

Ještě bych se vrátil k WT a týmu Giants. Před rozdělením původní sestavy Reasonu jim část zahraničních hráčů připisovala titulek lepšího z obou nově vzniknuvších týmů. Oni ovšem hned po uchycení v organizace Giants zmizeli ze scény kvůli povinnostem ve škole. Teď se prý chystají na LAN akci Outpost on Fire. Jak vidíš jejich šance na úspěch?

Neviem vôbec ako hrajú, takže neviem povedať... Ale tipujem top16.

Na těch LAN akcích, které jsi zažil, jsi potkal několik konkurenčních top týmů a hráčů, které jsi do té doby znal jen podle nicku. Chovali se jinak než online? Změnil jsi na někoho názor?

Hej no, z online som poznal veľa skvelých hráčov/ľudí...Napríklad HudzG a Pez v pohode ľudia online ci lan, Ritch taká istá kurva ako online tak lan... Takže tak :D

Kdyby jsi měl vybrat nejsympatičtější tým (nejsrandovnější, nejpřívětivější,...), který z těch zahraničních, které jsi potkal ať už na i-Series nebo LAN79, by to byl?

Portugálsky tím ex-K1ck, terajší FragMasters! a ruský tím forZe... síce som sa s nimi nerozprával, ale pripadali mi ako sýmpatický tím...

Dík za rozhovor, hodně štěstí do budoucna...

Díky tiež.

Tak, a to byl Guardian. Kdyžtak do komentářů připište, čí interview byste chtěli příště (jestli vůbec). Budeme se vám to snažit splnit.