Přejít k hlavnímu obsahu

STYKO: Náš cieľ je postúpiť medzi TOP8

21. 1. 2017 | 14:04 Counter-Strike 2
První vrchol tohoto roku, ELEAGUE Major, začíná už zítra. Na majoru se představí hned 3 slovenští hráči. My vám přinášíme exklusivní rozhovor s jedním z nich, hráčem týmu HellRaisers, Martinem "STYKO" Stykem.Ahoj Martine, v první řadě bych ti rád pogratuloval k postupu na major. Jaký je to pocit vědět, že se už za pár dní představíš na největším turnaji, kam se hráč CS:GO může dostat?
Výchozí obrázek

První vrchol tohoto roku, ELEAGUE Major, začíná už zítra. Na majoru se představí hned 3 slovenští hráči. My vám přinášíme exklusivní rozhovor s jedním z nich, hráčem týmu HellRaisers, Martinem "STYKO" Stykem.

Ahoj Martine, v první řadě bych ti rád pogratuloval k postupu na major. Jaký je to pocit vědět, že se už za pár dní představíš na největším turnaji, kam se hráč CS:GO může dostat?

Ahoj, ďakujem aj ja, že si ma na tento rozhovor pozval. Pocit je to skvelý, samozrejme je to sen dostať sa na takýto turnaj a najmä teraz, keď je scéna neuveriteľne vyrovnaná a v podstate top 30 tímov na svete dokáže hrať medzi sebou veľmi tesné hry. Teraz si môžeme odškrtnúť účasť na majori a stanoviť si nový cieľ - vyhrať major.

Jak probíhaly vaše přípravy na ELEAGUE Major? Byl i bootcamp, nebo jste trénovali pouze z domu?

Bohužiaľ asi ako jediný tím sme nemali bootcamp (alebo jeden z mala tímov). Dôvod je jednoduchý a tým je škola. Mal som skúškové obdobie a bolo pre mňa nereálne stihnúť všetky skúšky do Vianoc, a preto som si niektoré posunul až na január. Na bootcamp čas neostal a tak sme hrali z domu, 6x do týždňa, 8 hodín denne ako tím + individuálny tréning.

Ukázal ses už na několika major kvalifikacích, postoupit jsi dokázal ale až teď. Která z těchto kvalifikací byla pro tebe nejtěžší a kterou sis nejvíc užil? 

Najviac som si užil samozrejme tú poslednú, cez ktorú sme dokázali prejsť úspešne. Naopak najťažšia psychicky pre mňa bola kvalifikácia na Cologne 2016, ktorá sa hrála v Katowiciach. Hral som pod väčším tlakom, bolo mi jasné, že ak nepostupíme, stratíme oskara, ktorý pôjde do mousesports. V podstate sme sa psychicky rozladili sami v tíme, no oskar už mal v tom čase takmer podpísanú zmluvu a bolo to jeho rozhodnutie. Išlo v ten moment o všetko a pravdu povediac netušili sme koho pickneme ako AWPčkara. Nakoniec bol DeadFox dobrá voľba. Chvalabohu.

Na začátku října jste začali hrát s DeadFoxem, který zaplnil místo po oskarovi, zároveň jste do týmu nabrali Johntu na pozici coache místo lmbt. Hraje se ti v sestavě s DeadFoxem líp než v té staré? 

Túto otázku dostávam veľmi často, tak odpoviem len stručne. Hrá sa mi lepšie s DeadFoxom, pretože priniesol do tímu stabilitu. Máme stabilný základ, na ktorom vieme stavať. Nie sme závislí od hry jedného hráča, ako to bolo za čias oskara. Aj keď sme vtedy možno mali väčší potenciál na prekvapenie proti tier1 tímom, myslím si, že mať stabilný štýl hrania nám prospeje viac do budúcna.

Hned v prvním kole se utkáte s vítězem posledních dvou majorů, SK Gaming. Jak si na tento tým věříte? Myslíš si, že dokážete Brazilce překvapit?

Určite áno. Myslím, že vieme prekvapiť, ale to, že sú to najlepší hráči na svete, nám to podstatne sťaží. Do kariet nám hrá to, že hrajú s foxom, ktorý po ELEAGUE Major zrejme za nich hrať už nebude. Možno nám to pomôže, možno nie. Ak nám to nevyjde, nevadí, stále sú pred nami minimálne 2 zápasy, v ktorých zabodujeme. Dúfam (smiech).

Kdo je podle tebe největší favorit a jaký tým má podle tebe největší potenciál překvapit?

Najväčší favorit je pre mňa Astralis, ale ako poznáme terajšiu scénu, tak vyhrať môže hocikto. Potenciál prekvapiť by som dal mousesports a North, na tréningoch hrali proti nám veľmi dobre. Tiež by som prial FaZe postúpiť zo skupiny.

S jakým umístěním na majoru budeš ty osobně spokojený?

Treba ísť pekne krok za krokom. História ukázala, že je možné vyhrať hneď svoj prvý major (Taco, FNX), no či to zopakujeme, je veľký otáznik. Reálnejší cieľ pre môj tím je asi TOP 8 a zabezpečenie si legend statusu do ďalšieho majoru.

Je nějaký tým, se kterým by ses chtěl v turnaji utkat?

Myslím, že ani nie. Na kvalifikácii som chcel stretnúť C9, čo sa nám nakoniec aj podarilo. Tu na majori ale nemám žiadny vytúžený tím, s ktorým by som si rád zahral. Možno Astralis.

Jednou z věcí, kvůli které je major u hráčů oblíbený, jsou vlastní samolepky. Svou vlastní máš samozřejmě i ty, jak dlouho sis podpis na samolepku trénoval a kolik sis jich už koupil?

Netrénoval som si to nejako extra dlho. Bola to záležitosť pár minút, a aj tak som odoslal Valve verziu, ktorá bola asi druhá alebo tretia. Kúpil som si cca 15 svojich nálepiek a pár HR a ELEAGUE na pamiatku. Taktiež priateľka skúšala šťastie a otvárala Challengers nálepky, no asi z 30 padli všetci okrem HR hráčov. Never lucky.

Jednou z věcí, díky které se ELEAGUE stalo rychle populární, jsou moderní prostory, ve kterých se hraje. Ty už sis v těchto prostorech zahrál kvalifikaci na major, jaký z nich máš pocit a jak bys je porovnal například s prostory, ve kterých se odehrával EPICENTER nebo PGL Minor?

V podstate hráme priamo v Turner studiu, je to tu obrovské. Keď ideme počas prvého dňa na fotenie alebo natáčanie videa, vždy beháme po celom komplexe aspoň 10 minút, kým sa dostaneme na miesto určenia. Myslím si, že priestory sú skvelé pre televízne natáčanie. Všetko je dobre zorganizované a všetko šliape podľa harmonogramu, ktorý dostávajú všetci hráči pred začiatkom turnaja. Ľudia a admini sa starajú o všetko, čo ťa napadne a čo ťa trápi, takže veľká spokojnosť. Keď to porovnám s nejakým EU turnajom, tak sa tu na tom podieľa omnoho viac ľudí, čo je ale pochopiteľné, keďže musia mať istotu, že to, čo púšťajú divákom do TV, je bezchybný produkt.

Je něco, co bys rád vzkázal svým fanouškům a podporovatelům?

Určite by som chcel poďakovať všetkým, čo nám budú fandiť najbližšie dni alebo fandili počas kvalifikácie. Nebola to jednoduchá cesta sa sem dostať, no mesiace poctivého tréningu sa vyplatili. Aj keď nie sme favorit na viťazstvo, ideme si pre cenné skúsenosti, aby sme mali ďalší major o čosi ľahší. Tak prosím, ak sa náhodou stane taká nepríjemnosť ako 0-3, tak nemusíte spamovať naše fanpage a Twitter, že sme banda noobov, my to vieme aj bez vás <3 (smiech).

 

ELEAGUE Major začíná už tuto neděli 22. ledna, HellRaisers jej zahájí v 18:30 zápasem proti vítězům posledních dvou majorů, SK Gaming. Třetím slovákem na majoru je GuardiaN, pro kterého major v barvách Na'Vi začne v 21:00 zápasem proti mousesports. Nezapomeňte tedy fandit slovenským zástupcům na majoru!

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.