Přejít k hlavnímu obsahu

Z hráče koučem, blade ukončuje hráčskou kariéru

21. 1. 2018 | 01:06 Counter-Strike 2
Každá životní etapa jednou končí, stejně tak dneškem pro jednu z hráčských ikon domácí scény.
Výchozí obrázek

Každá životní etapa jednou končí, stejně tak dneškem pro jednu z hráčských ikon domácí scény.

Roman 'blade' Pilný působí na scéně již od dob Counter-Strike a na takovém Mistrovství České republiky si zahrál rovnou třikrát. Letos už byl bohužel pouze v roli analytika, postup na finále mu utekl. Plánoval se rozloučit s kariérou a to se mu nakonec povedlo v tom nejlepším. Při absenci eXtatus byla unikátní šance ovládnout Hitpoint Finals a to se mu se svojí partou pod křídly eEriness povedlo. To je od něj jako aktivního hráče už bohužel vše, protože dle jeho slov už nedokáže pokračovat kvůli pocitu, že by té hře a hlavně týmu neoddával maximum jako doposud.

Blade se čím dál více stává populárnějším streamerem, dostává se na analyst desk a viděli jsme ho i u zajímavého projektu ROG Academy. S čím si ho však domácí fanoušek Counter-Strike nejvíce v posledních měsících spojil, to byla organizace eEriness, jímž se při svém 28měsíčním působení stal patriotem a kapitánem CS:GO týmu, kterému časté změny v sestavě nepřejí, ale nikdy se nevzdá. Tohle spojení dnešním dnem končí i přes to, že sám blade nabídl vedení pomocnou ruku při výběru nové sekce a nabádá své fanoušky, aby eEriness podporovali i nadále.

Ptáte se, co s hráčem, který odehrál stovky zápasů a za tři týdny oslaví 26. narozeniny, bude nadále? Jak jsme v nedávném spekulativním článku zmiňovali, David 'KAPARZO' Lacina odstartoval nový projekt Team Gravity a právě tam se svými spoluhráči blade stěhuje. Po více než dvou letech jej uvidíme obléci jiný dres, ovšem nikoliv jako hráče, ale jako trenéra. Důvod je prostý, chce ještě na konec všeho zůstat nablízku partě, se kterou vybojoval zlatou třešničku své aktivní kariéry. CS:GO sestava se tedy pod křídla Teamu Gravity stěhuje ve složení z konce roku v eEriness, jen s bladem jako koučem a Sebastianem 'beastik' Daňem jako novým pátým hráčem. Shodou okolností spolu tito dva vybojovali bronz na MČR 2015 a beastik byl MVP turnaje.

Složení sestavy Teamu Gravity:

{#Česká Republika} Filip 'AJTT' Dolenský
{#Slovenská Republika} René 'fazen' Szíjjártó
{#Česká Republika} David 'KAPARZO' Lacina
{#Česká Republika} Tomáš 'WANTYYYY' Jarolím
{#Česká Republika} Sebastian 'beastik' Daňo

{#Česká Republika} Roman 'blade' Pilný - trenér

Jedna dlouhá kariéra končí, ale ikona a jedna ze známých tváří domácí scény se jistě neztratí ani nadále. Pokud vás zajímavý celkový bladeův pohled na své sbohem, čtěte dále:

Dnešní den je fakt divnej a to, co teď napíšu, to moc nezlepší, ale takovej je život. Jednou něco končí, jednou něco začíná. Před 28 měsíci jsem joinul z Authority Gaming tehdejší eEriness a dostal jsem za úkol dostat ten tým zpět na vrchol. Nemůžu tu moc soudit naše výkony, během těch více jak dvou let byly temné i světlé časy, ale myslím, že jsem zanechal nějakou stopu a že na to vše budu vzpomínat jen v tom nejlepším. Nepíše se mi to vůbec, ale vůbec lehce, už dřív jsem přemýšlel nad koncem, ale až nyní cítím, že je ten správný čas. Bohužel. Proč? Rád bych hrál, ale bez tréninku to nejde a já už nemám chuť a sílu trénovat.

„Asi před půl rokem jsem věděl, že eE bude moje konečná a kdysi jsem to řekl a slíbil, a taky to dodržím. KONČÍM svoji aktivní "kariéru" v pozici aktivního hráče, která se zastavila skoro na 11 letech a končím ji v týmu, ve kterém jsem zažil nejlepší spoluhráče, nejlepší vedení a nejlepší fanoušky, co jsem si kdy mohl přát! Chtěl bych Vám i mým bývalým spoluhráčům poděkovat, za tu jízdu, kterou jsme si prošli, a říkám vám jedno – byla to jízda, na kterou nikdy nezapomenu. Ta hra byla kus mého života, a prostě nedá se to odpárat. Bolí to. Ale cítím, že už bych té hře a hlavně týmu neoddával to maximum, co předtím, a S TÍMTO POCITEM JÁ PROSTĚ DÁL HRÁT NEMŮŽU. Myslím, že jsem snad svým bývalým spoluhráčům něco předal, možná sem někoho naučil hrát srdcem a bojovat až do samotného konce, když se nedařilo, oni zase naučili mě mnoho věcí, které mě posouvaly dál a zlepšovaly mě nejen jako hráče, ale i jako člověka.

„Končím jako aktivní hráč a dodržuji slib, že můj poslední aktivní zápas jsem hájil v těchto modrobílých barvách. Navíc, končím s vítězstvím v kapse a bylo to nejsladší vítězství, kterého jsem kdy dosáhl. Říká se, že by se mělo končit na vrcholu, možná se najde někdo, kdo to vyvrátí. Ale já cítím, že jsem na něm skončil, a to je to hlavní. Doufám, že pokud někde ještě na nějaký turnaj v nějaké mix sestavě dojedu, že nikdy nepotkám eEriness proti sobě.“

„Mrzí mě, že se vedení Gravity s eEriness nedohodlo na nějaké vzájemné spolupráci, takže jak jste si mohli všimnout, celá soupiska ze Svitav se přesouvá pod nová křídla a já ještě na konec všeho chci být s partou, se kterou jsme to vybojovali. Chci být s AJTTem, který i když byly těžké chvíle, tak stál při mě. A i s fazenem, kterému sice smrdí nohy, ale i tak ho mám rád. Kluci se potřebují rozvíjet a myslím že toto je pro ně velká příležitost se posunout dále, protože ten tým, co vznikl, má sílu a kvalitu. Bylo to těžké rozhodování, věřte, nebylo to dohodnuté za dva dny. Je to sport a někdy to dopadá i takto. Myslím, že pro kluky, co jsem vyjmenoval nahoře, zůstane eE navždy minimálně v paměti... A mně? Mně zůstane v srdci.

„Vedení mi to nenabídlo, ale pokud se tak stane, jsem ochoten jim pomoci s novým týmem a dál nějak týmu zkusit pomáhat v rozvoji. Prosím, pokud se tak nestane, tak tu organizace podporujte i nadále, stejně tak jak nový tým, který tam vznikne, protože si to zaslouží.

„Píšu to se slzama v očích, protože prostě mám před sebou vše, co jsem za 11 let zažil, takže ještě jednou díky všem, co mě kdy jak podporovali, díky všem mým spoluhráčům, se kterými jsem kdy hrál a díky všem fanouškům!!! Díky vám mělo smysl na CZ/SK scéně hrát, protože pro nic jiného, kromě vidiny zahraničí, které se mi nikdy nesplnilo, se to tady dělat nedá. Děkuji vedení eEriness za důvěru, co ve mě vložilo, za jejich podporu. Byl to nejlepší tým, za který jsem kdy hrál. Myslím, že jsme eXtatus a eSubu vždy trápili. Díky i všem protihráčům, soupeřům, se kterými jsme mohl odehrát vyrovnané, čestné a krásné zápasy, na které budu vždy vzpomínat s radostí. A asi určitě děkuji mé RODINĚ, která mě vždy podporovala v tom, co mám rád, a vytvořila ty nejlepší podmínky pro hraní.

„Závěrem asi chci jen říci, že nikam neodcházím, nikdo neumírá, budu z pozice kouče pomáhat klukům, které mám rád a se kterými jsme dobyli vrchol. Budeme spolu na Twitchi, budu dál hrát CS:GO, budu dělat vše pro vás. Ale už to nebude z pozice aktivního hráče. Takže cheer up, začíná nová kapitola a doufám, že bude minimálně tak pěkná, jako ta, kterou jsem právě dopsal! <3

A aby textu nebylo málo, závěrem tu pro vás máme oficiální vyjádření ze strany eEriness:

Poslední věta je dopsána, kapitola ukončena a knížka se uzavírá. Autoři si plácají po zádech a vydavatel se těší na budoucí zisky. Ano, oficiálně oznamujeme, že CS:GO sekce opouští naše řady a míří pod křídla nově se rodící organizace Team Gravity, pod kterou již odehrála několik zápasů, aniž by tato skutečnost byla vedení jakkoliv sdělena. Jedná se o ambiciózní plán lidí napojených na Kaparza vytvořit zcela novou organizaci, ale jejich ambice jsou natolik obrovské, že se jim nemůžeme vyrovnat. S tímto my soupeřit nechceme a ani nebudeme, nicméně hráči vidí svoji šanci a rozhodli se ji zkusit. Pokud to vyjde, budiž jim přáno.

A pro pořádek, blade se přesouvá z hráčského postu do pozice trenéra a jeho místo pravděpodobně zaujme beastik. Právě Romanovi patří asi největší dík za celou tu dobu vzájemné spolupráce, obrovskou snahu a píli vytvářet stále nové sestavy, nicméně se rozhodl pomoci klukům, což respektujeme.

„Myslíme si, že se s hráči rozcházíme v dobrém, nikoliv ve špatném, a tak by to mělo zůstat. Bohužel, společnou řeč pro kooperatitivní spolupráci jsme nenalezli.

„Nezbývá než popřát GL&HF, pánové, a děkujeme vám za všechny ty turnaje, které jste za nás odehráli v čele s vítězstvím na FINALS! 

„Náš tým se tímto ocitá bez CS:GO sekce. S touto hrou však do rozjíždějící se sezóny počítáme, nicméně dáme tomu čas.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.