Přejít k hlavnímu obsahu

2Eggsss byl odhalen, využíval falešné emaily, aby ospravedlnil svůj VAC ban

21. 5. 2020 | 16:52 Counter-Strike 2
Zaměstnanec Valve, Ido Magal, odhalil známého streamera a tvůrce anti-cheatu, působícího pod přezdívkou 2Eggsss. Ten si vytvářel falešné emaily, aby ospravedlnil svůj Valve Anti-Cheat ban.
CS:GO
CS:GO

Na úvod pouze pro informaci, Valce Anti-Cheat (nebo také VAC) je anticheatové řešení vyvinuté firmou Valve Corporation. Tento ban je permanentní, platný pro všechny hry běžící na daném enginu a na daném účtu. 

Na začátku dostal 2Eggsss VAC ban za užívání cheatů v CS:GO. Přitom byl tento influencer v CS:GO komunitě známou osobností, a to hlavní proto, že hledal zneužití a bugy ve hře a nahlašoval je přímo Valve. Za tuto snahu se mu dostalo odměny zhruba ve výši 11 250 dolarů od HackerOne. 

Loni se stal ještě známějším v CS:GO komunitě, protože vytvořil anti-cheatový systém, jménem Hestia. Tento systém byl opravdu úspěšný v odhalování cheaterů. Později začal spolupráci s Nors3, aby vytvořili nový obsah pro CS:GO. Nutno podotknout, že byl vskutku oblíbený nejen v herní komunitě, ale také té hackerské. 

Letos v dubnu prozradil na svém Twitteru, že došlo k leaku zdrojového kódu pro team fortress 2 i CS:GO, což vedlo k přesvědčení, že bezpečnost obou her byla ohrožena. O novinku se zajímala média, společnost Valve vydala prohlášení, v němž všechny ujistila, že leaknutý zdrojový kód byl ve skutečnosti z roku 2018 a že se není třeba z hlediska bezpečnosti ničeho obávat. 

Na sdílení detailů zmíněných leaků nereagovala dobře hackerská komunita, které se nelíbilo, že šíří zbytečnou paniku. V minulosti ho mnoho lidí obvinilo z cheatování, a něco na těch obviněních nejspíše bylo, neboť nakonec začátkem května na svém Steam účtu dostal VAC ban, právě za užívání cheatů. 

2Eggsss se bránil a tvrdil, že se jedná o jiný ban a že je to ve skutečnosti pouhá chyba, neboť jiný program měl zasahovat do fungování CS:GO. Prý komunikoval s Valve, jež se na to mělo podívat. Otázky se hromadily, a místo toho, aby 2Eggsss svým sledujícím vysvětlil, co se vlastně děje, nebo poskytl důkazy, začal sdílet na Twitteru hashtag #Free2Eggsss. Údajně měl být v kontaktu s vývojáři Idem a Gabenem.   

Když se influencera jeho parťák Nors3 zeptal na ban, krátce na to mu 2Eggsss poslal falešné emaily, tyto emaily naznačovaly, že VAC ban byl ve skutečnosti chybou, kterou Valve udělalo, hra měla být v konfliktu s programem, běžícím na pozadí. Tento email sdílel také na svém účtu.  

Tyto falešné emaily neušly pozornosti společnosti Valve. Její skutečný zaměstnanec jménem Ido Magal odhalil prostřednictvím Twitteru influencerovy lži, když uvedl, že Valve neposkytuje hráčům detaily ohledně banů, aby zůstala zachována účinnost VAC. Aby pravda vyšla najevo, sdílel na svém účtu tweet poprvé za více než 10 let! Poté, co byl 2Eggsss odhalen, smazal své účty na sociálních sítích, včetně toho twitterového. 

Influencer se nakonec omluvil prostřednictvím svého profilu na Steamu. Omluvil se všem členům komunity, společnosti Valve a také svému (pravděpodobně už bývalému) parťákovi s přezdívkou Nors3. Uznal, že v minulosti cheatoval. Řekl, že potom, co se stalo, už se k CS:GO komunitě nejspíš nevrátí. Zároveň uvedl, že by Valve měl s cheatery něco dělat, neboť jich v minulosti mnoho odhalil a nahlásil, situace se ale nijak nezměnila. To byl také důvod, proč vznikl jeho projekt Hestia, který nyní bude ukončen. 

Steam
Zdroj: gameriv.com