Přejít k hlavnímu obsahu

Ade: PZ Challenge se od ostatních turnajů pozitivně odlišuje

25. 2. 2020 | 16:42 Dota 2
Adam "Ade" Koníček je jedním z předních českých Dota 2 hráčů. Mezi jeho největší úspěchy patří páté místo na IeSF Mistrovství světa a účast v evropském finále WESG 2017. Působí rovněž jako analytik a komentátor a v poslední době se věnuje streamování.
Ade
Ade

Jak fungují české LAN turnaje?

LANky jsou super v tom, že se díky ním dokáží sejít hráči, kteří by se spolu normálně nesešli, a kteří spolu hrají jen online. Hodně lidí proto využije tyto příležitosti nejen ke hraní, ale i k popovídání, popřípadě seznámení s novými lidmi. Samotná akce probíhá většinou tak, že se hraje skupinová fáze mezi týmy a na základě umístění jsou týmy dané do play-off pavouka. Neúspěšné týmy mezitím pokračují v zábavě jiným stylem (hrají nějakou jinou hru, alkohol atd.)

Byly dosud příležitosti zahrát si offline i pro ryze amatérské týmy?

Myslím, že tu příležitost si vytváří sami lidé. I když je nějaká LANka, která má skupiny po 7 týmech a z toho 3 týmy postoupí do Upper Bracketu, 3 týmy do Lower Bracketu a jeden tým vypadává, tak poslední celek většinou nepojede domů. Zahrají si mezi sebou jinou hru, nebo najdou jiný poražený tým a budou se snažit zahrát proti němu, nebo si zajdou na jedno. Takže i když podmínky na některých akcích nejsou dobré i pro slabší celky a systém je navržený tak, že si zahrají jen pár zápasů a už mají vše odehrané, tak se snaží nějak zabavit a využít toho, že na tu LANku jeli.

Vnímáš nějaké změny v poslední době, které se týkají Dota 2 scény u nás?

Největší věc, která v poslední době prospěla naší scéně, je to, že se pár našich hráčů dostalo na Tier 2/3 scénu a jsou vidět. Saberlight a jeho 2. místo na Dota Summitu v LA, Supream, Saberlight a jejich tým Chicken Fighters, Skiter a jeho cesta v různých týmech. Boom s Vikin.gg hraje pravidelně uzavřené kvalifikace v Evropě proti týmům jako Secret nebo Liquid. Hodně lidí to určitě ocení a budou našim klukům fandit. Proto jsem také rád, že Playzone píše o tomto dění články, protože hodně lidí třeba neví, že máme kvalitní hráče, kteří se snaží prosadit na mezinárodní scéně. Minulý rok, jak kluci z bývalých Hippomaniacs hráli EU kvalifikaci o postup na TI, tak skončili třetí a byli 2 výhry od postupu na největší esportový turnaj v historii a já jsem překvapen, že z toho nebyl větší rozruch, a že se o tom nepsalo víc.

V čem se Playzone Challenge odlišuje?

Za mě určitě harmonogramem. Jak jsem psal výše, pár týmů po odehrání skupin vypadne a musí pak hledat jinou zábavu. Na Playzone Challenge tyto týmy budou mít o den hraní více, budou si moct zahrát doprovodný turnaj nebo využít jiné zábavy v areálu. Za mě ideálka a myslím, že to hráči určitě ocení.

Komu bys doporučil přijet se podívat na turnaj v Dotě, ať už je to PZ Challenge nebo jiná akce?

Určitě všem fanouškům Doty, kteří mají čas. Uvidí většinu předních CZ/SK hráčů a streamerů, se kterými se mohou vidět a mohou si zajít s ostatními lidmi na pivo a prokecat celý víkend o Dotě. Za mě ideální víkend.

pzchallenge

Kolik úsilí musíš věnovat hraní, aby ses dostal na 7000 MMR? Je možné toho dosáhnout hraním 2-3 hodin denně?

Mně trvalo asi 6 let než jsem se dostal na 7K MMR. Samozřejmě jsem mezitím plnil jiné povinnosti, jako je škola, ale i tak toho úsilí bylo hodně. Ze začátku člověk toho úsilí musí ze sebe dát víc, ale jakmile prolomí nějakou hranici, tak stačí hrát pár hodin denně a udržovat si svůj skill. Samozřejmě ostatní hráči kolem budou hrát víc hodin denně a budou se zlepšovat, takže časem i když vaše dovednosti zůstanou stejné, ostatní kolem půjdou nahoru rychleji. Většina hráčů nad 7K MMR se věnuje Dotě minimálně 5-6 hodin denně, aby se mohli nadále zlepšovat.

Kde mají české a slovenské akce mezery? Jak by se měly zlepšit?

Myslím, že tam chybí od každého něco. Pro horší týmy tam chybí nějaký doprovodný program po vypadnutí. Pro lepší týmy tam chybí nějaká ta lukrativnost a větší prize pool, aby se jim vyplatilo jezdit (ano, hodněkrát i tým, který skončí druhý, je finančně v mínusu za ten víkend). A pro diváky tam chybí většinou nějaký divácký rožek nebo místo, kde by se mohli přirozeně potkat s ostatním fanoušky stejné hry. Samozřejmě jsem trošku generalizoval, ne každá akce u nás je stejná, ale určitě se to dá aplikovat na většinu turnajů u nás.

Myslíš, že je na CZSK Dota 2 scéně něco specifického, co jí přispívá nebo naopak škodí?

Jak jsem psal výše, určitě ji přispívá výsledky našich Tier 2/ 3 hráčů, kterým se poslední dobou daří a jakákoliv publicita je super. Na druhou stranu škodlivost vidím v nějakém nezájmu českých organizací, které se o Dotu nezajímají, a to ani v momentě, kdy máme hráče schopné bojovat proti těm lepším EU týmům. (viz. výsledek bývalých Hippomaniacs v EU kvalifikaci na TI)

Jak je to s tvým týmem Futbolist? Dlouho jsme vás neviděli v akci

Momentálně máme asi měsíční pauzu poté, co nás opustil AfrOmoush. Nebyli jsme schopni za něj najít náhradu, protože právě on byl naším hvězdným hráčem. Uvidíme, jak to bude do budoucna, nejspíš budu hledat příležitost jinde. Mezitím jsem si řekl, že zkusím streamovat a jsem zatím překvapen, kolik lidí mě sleduje a podporuje, tak z toho mám radost.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí při hledání nového týmu i streamování.

Štítky: Ade